2013.10.09.
06:00

Írta: fannie

Mi az a Couchsurfing?

cs_1381214156.jpg_282x178

Annyiszor utaltam már rá különböző posztokban, utazások alkalmával, vagy a Hogyan szerezz barátokat külföldön? című bejegyzésben… De mi is az a Couchsurfing (CS)?

Ez egy interneten keresztül szerveződő csoport (www.couchsurfing.org), amelynek legfőbb célja, hogy a tagok ingyen lakhassanak egymásnál. Csinálsz egy profilt, ahol írsz magadról, érdeklődési körödről, hol jártál már, bemutatod a lakásodat is, ahol vendégeket tudsz fogadni. Így remélhetőleg olyan emberek fogják felvenni veled a kapcsolatot, akik hasonlóan gondolkoznak, mit te. Aztán persze fontos funkciója a profilnak az is, hogy a frissen szerzett barátok úgynevezett referenciát hagyhatnak rajta rólad, amiből mindenki tudja, hogy nem vagy egy egyensúlyából kibillent pszichopata, és mindenki biztonságban érezheti magát nálad, veled.

Kicsit meredeken hangzik? Lányként én sem vágnék bele egyedül, legalábbis az ott alvásba nem, ketten Andrissal viszont már nagyon jó párosítás vagyunk! És micsoda élményekben volt részünk a couchsurfingnek köszönhetően! Hogy rögtön a legfontosabbat említsem: egy CS találkozón ismerkedtünk meg… :)

Mert nem csak szállást ajánlhatsz fel az oldalon, sőt úgy is beállíthatod a profilodat, hogy aludni nem is lehet nálad, de szívesen találkozol egy kávéra, megmutatod a várost, a turisták által kevésbé ismert titkos helyeket, azt, hogyan élnek a helyiek. Igazából az egésznek ez az igazi értelme, legalábbis számomra. Aztán rendszeresen szerveződnek találkozók is, nyelvi csoportok, kirándulások, amelyen részt vesznek helyiek, a városban élő külföldiek, és az éppen arra járó turisták is.

Hogy ez neked olyan fapadosnak tűnik? Biztos csak a húsz éves hippik vesznek részt ilyenben, akik egy szem hátizsákkal járják körbe a világot, stoppal, az árokparton aludva? Ne hidd! Az igaz, hogy többségben vannak a 20-35 éves közötti emberkék, de nem beszélhetünk kizárólagosságról – megismertünk például egy CS családot Németországból, akik egy hat hónapos és egy három éves kisfiúval utazták körbe Oroszországot. Mi éppen az előtt találkoztunk velük, hogy felszálltak volna a Transzszibériai Expresszre. Azt meg, hogy kivel kerülsz kapcsolatba, te határozod meg. Csak nyitottnak kell lenni, és körül kell nézni az oldalon. Nekem nagyon bejött.

Olyan kedves emberekkel találkoztunk így! „Szia, XY vagyok, ez itt a lakásom, itt a kulcs, holnap reggel korán kelek, de ti csak aludjatok nyugodtan! Aztán este majd együtt vacsorázunk, jó?” Extrémnek hangzik? Pedig szinte mindegyik CS ott alvás így kezdődik! :)

Mi fogadtunk már vendégeket Moszkvában couchsurfingen keresztül Svájcból, Szlovéniából, Finnországból, és aludtunk Jaroszlavlban, Szentpéterváron, Kijevben, Minszk mellett két helyen, Magyarországon Lovásziban, Szlovéniában… sok városban. Általában párok jönnek hozzánk, és mi is párokhoz, családokhoz megyünk vendégségbe.

A lényeg nekem tényleg az, hogy sok érdekes embert megismerhetünk így, akik bemutatják kultúrájuk egy részét, beszélgetünk, kiderül, miben vagyunk hasonlóak, és miként látjuk esetleg másnak a világot. Megkóstoltuk mi számos nemzet ételét, italát, például a belorusz nyírfakéreg-üdítőt, jártunk Kijevben a mesefigurák parkjában, és rájöttünk, hogy a finneknek legalább annyira morbid sokszor a humoruk, mint nekünk, magyaroknak. És nem szeretik, ha búcsúzóul arcon puszilják őket, de erről már írtam tegnap. :)

Hát, ez a couchsurfing. Ha kedvet kaptál, nézzél körül az oldalukon, vagy látogass el egy találkozóra a városodban. A budapesti nagyon jó szokott lenni, 30-40 ember az egész világból. Igazi multikulti környezet. Izgalmas! :)

Szólj hozzá!

Címkék: gondolatok expat hasznos információk

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr495556402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása