2014.08.15.
16:26

Írta: fannie

Neuschwanstein, egy megvalósult álom

neuschwanstein_1408112795.jpg_1280x886

Hétfő óta nyaralásra adtuk a fejünket, ezért a közeljövőben minden valószínűség szerint kicsit ritkábban fogok jelentkezni. Most viszont jöjjön egy teljesen friss élmény összefoglalója a tegnapi bajorországi kirándulásunkról!

Azt hiszem, akinek lelkébe akárcsak egy csepp romantika is keveredett, annak érdemes élete során legalább egyszer elzarándokolni Schwangauba. Itt találhatóak Hohenschwangau és Neuschwanstein kastélyai, amiből különösen az utóbbi méltán híres világszerte. Testet öltött álom, kőbe dermedt zene. Magasztos, fennkölt, de megközelíthetetlen is, és talán egy kissé melankolikus.

II. Lajos bajor király kezdte el az építési munkálatokat 1869-ben. Szegény Lajost nem szégyellték az „Őrült” melléknévvel illetni. Kissé hízelgőbb, bár nem éppen erős uralkodóhoz illő jelzői a „Mesekirály”, vagy a „Hattyúkirály”. Az ő uralkodása alatt indult el és valósult meg Németország egységesítésének folyamata. Bajorország szuverenitása már 1866-ban elveszett, és Lajos mindössze két év uralkodás után Poroszország királyának, nagybátyjának, I. Vilmosnak a vazallusa lett.

Ezután a huszonéves Lajos egyre inkább egy általa kreált álomvilágba menekült, így próbálta közelebb hozni magához az abszolút monarchiáról dédelgetett, idejétmúlt elképzeléseit. A nappalokat végigaludta, hogy aztán éjszaka tombolja ki elfojtott vágyait. Kitűnő allegóriája ez kifordult életének.

Építési szenvedélyén és zene iránti rajongásán keresztül utazott vissza letűnt korokba, amik közelebb álltak az ő értékrendjéhez, de amivel praktikusabb gondolkodású minisztereiből csupán kemény rosszallást sikerült kiváltania. Végül azzal az ürüggyel, hogy a király őrült, megfosztották trónjától, és elvitték Bergbe, ami 90 kilométerre található északkeletre Neuschwansteintől, akkori tartózkodási helyétől. Néhány nappal később megtalálták a király, és annak pszichiáternek a holttestét a Starnbergi-tóban, aki őt őrültnek nyilvánította (1886). A mai napig nem lehet biztosan tudni, mi történt valójában.

Az biztos, hogy Lajos mindig is eléggé különcnek számított. Gyermekkorában az apja, II. Miksa kemény kézzel nevelte őt is, öccsét is, Ottót, aki szintén nem volt éppen stabil elmeállapotú. Alig kaptak enni, gyakori volt a testi fenyítés. Hideg, szeretet nélküli, barátságtalan környezetben cseperedtek fel a királyfiak. A felnőtt Lajos furcsa volt, antiszociális, kerülte a társaságot, utálta, ha hozzá értek. Gyakran voltak dühkitörései, ekkor kegyetlenül rátámadt környezetére, szolgáira. Ahogy azt már megjegyezetem, csak a zene és az építészet érdekelték. Soha nem nősült meg, ránk maradt forrásokból, naplóinak másolataiból tudjuk, hogy homoszexuális volt, amely késztetéssel keményen küzdött mélyen katolikus gondolkodásmódja miatt. Újabb hasadás amúgy is törékeny pszichéjében.

Visszatérve a kastélyra, Neuschwanstein terveinek kidolgozásával II. Lajos - megint csak elég különc módon - egy díszlettervezőt, Christian Jankot bízott meg. Számos építész dolgozott aztán azon, hogy a színházi szakember elképzelései megvalósulhassanak. Talán ebből is adódik, hogy a kastély stílusát szinte lehetetlen meghatározni, több elemet is ötvöz a gótikus behatástól kezdve a móron át a barokkig. Lajos többször hangoztatott kérése volt, hogy az épület a letűnt középkort idézze, amikor a királyok még valóban uralkodtak, és az emberek a lovagi értékekhez igazították lépteiket. Idealizált világ ez, amilyen soha nem volt, valószínűleg soha nem lesz, de az egyetlen, amiben Lajos valamennyire otthon érezte magát.

Egy király utolsó menedékét láthatjuk tehát Neuschwanstein kastélyában, ahol a visszahúzódó Lajosnak nem kellett szembenéznie az őt körülvevő valóság nyersségével. Akinek sikerült feljutnia a sziklás hegyoldalon, azt az ősi sagákat idéző mesevilág légköre fogadta. Ez itt Lohengrin, Tannhäuser, Sigurd és Gudrun világa, melyhez Wagner is visszanyúl operái komponálásánál.

A középkori ihletésű díszlet mögött az akkori, 19. századi legmodernebb technológia rejtőzik: elektromos áram, vízvezetékek, hideg és meleg folyóvíz, öblítős toalett, fűtés szolgálta a király kényelmét.

II. Lajos 1886-os halálakor a kastély még közel sem volt kész, a tervezett 360 szobájából például csupán tizennégyet fejeztek be akkorra. Ez nem is csoda, ha figyelembe vesszük a szűkös anyagi lehetőségeket egyik oldalról, illetve az aprólékos munkát a másikról, amit az uralkodó elvárt.    

Ma már Németország egyik leglátogatottabb turistalátványossága Neuschwanstein, évente 1,4 millió embert fogad. Képe generációk emlékébe vésődött bele már kisgyerekként Walt Disney-nek köszönhetően, aki hercegnői kastélyait róla mintázta.

Az egyetlen negatívum talán, amit látogatásunkkor tapasztaltunk, éppen ehhez kapcsolódik: iszonyat nagy a tömeg mindenhol. Sorba kellett állnunk, hogy parkolóhoz jussunk, aztán azért, hogy jegyet válthassunk a buszra, ami felviszi az embereket a kastélyhoz, és ahhoz is, hogy végül felszállhassunk a járműre. Azt a néhány órát, amit fent töltöttünk az épületnél, nagyrészt két fő tevékenység töltötte ki: más turisták kerülgetése, és aktív sóhajtozás, hogy ez is, meg az is milyen gyönyörű. Mert valóban az, lélegzetállítóan szép.

A sziklát, amin az épület áll, magas hegyek veszik körül, amelyekről fürge hegyi patakok szaladnak a mélybe. Lent a völgyben egy tó terül el csillogóan kék vizével, az Alpsee bei Schwangau. A levegő friss, tiszta, körös-körül erdők.

A legszebb rálátás a kastélyra a Mária-hídról nyílik, amit még II. Miksa építtetett feleségének, aki szeretett a környéken barangolni és gyönyörködni a kilátásban. Ezt azonban mindenki tudja, ezért a hídon is mindig hatalmas a tömeg, mindenki megpróbál legalább egy selfiet készíteni Neuschwansteinnel.

Mi még aznap meglátogattuk az innen kb. 50 kilométerre levő Linderhof kastélyt is, amit szintén II. Lajos építtetett, de erről bővebben talán majd máskor.

Addig is minden jót, szép nyarat, hasonlóan mesés élményeket kívánok Neked!

4 komment

Címkék: Németország Neuschwanstein

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr276606903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barnalány 2014.08.16. 10:12:03

Épülése idején a bajorokat felháborította az a pazarlás, amit a kastély megépítése jelentett. Azonban azóta ez bizonyult Bajorország valaha volt legjobb ingatlanbefektetésének: az egykor ráfordított összeg sokszorosát hozta már vissza a belépőjegyekből. Hihetetlen bruttó tőkemegtérülést produkált!:-)

Szeritnem egyébként ronda!:-(

Savior 2014.08.16. 12:12:43

Egyébként szerintem Hohonschwangau is nagyon szép, bár máshogy, mint Neuschwanstein. Engem a Lego sárga várára emlékeztetett, amit én sajnos csak a prospektusokban láttam. :) Pont Neuschwansteinból van egy gyönyörű kilátás rá Alpseevel, mindennel.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2014.08.16. 16:33:28

Itt én is voltam a barátnőmmel. Mindenkinek tudom ajánlani, nagyon szép hely! A tömeg viszont sokat ront az élményen, kollégám a családjával már be sem tudott jutni mikor itt járt.

Az én fotóim a kastélyról és az odavezető útról: vonattal-termeszetesen.blog.hu/2014/08/16/neuschwanstein_256

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2014.08.16. 19:03:51

@Barnalány: Nem csak ez a projekt volt a probléma, ahogy a cikkben is többször utalok rá, II. Lajos több kastély építésébe is belekezdett, és az összköltség bizony elég szép summára rúgott. Ez aztán érthető módon nem tetszett a lakosoknak, de a minisztereknek sem. Ez volt az egyik oka II. Lajos őrültté nyilváníttatásának. Mi ugyanazon a napon megnéztük Linderhofot is, szintén egy gyöngyszem.
@Balogh Zsolt: Köszi a linket, megnézem!
süti beállítások módosítása