2017.01.30.
05:31

Írta: fannie

Visszatèrès! Euròpa màsik felèről jelentkezem

29 hònap nem kis idő. Ennyi telt el azòta, amiòta a legutòbbi posztot feltöltöttem a blogra. 

Sok minden törtènt velünk ebben a majd kèt ès fèl èvben, ebből kettőt emelnèk ki: megszületett gyermekünk, D., illetve Moszkvàbòl àtköltöztünk Euròpa màsik felère, Pàrizs mellè.

D. mèg totyogò, nincs kèt èves, de màr èlt kèt különböző orszàgban, màsik nègyben pedig jàrt velünk nyaralni, ismerkedni, kiràndulni. 

Ha belegondolok, èn ùgy 14 lehettem, mikor először külföldön jàrtam, 18 èvesen làttam először tengert, 32 èvesen òceànt. Első alkalommal 21 èvesen repültem. Kikèrdeztem Anyukàmat, az ő szàmai 24, 29, 68, 24. D. ezen màr mind tùl van, igaz, emlèkezni nem fog ràjuk. Vàltoznak az idők.

Azèrt azt megìgèrem, hogy motorra egyelőre nem pattanunk kis csemetènkkel.

Lelkesedesünk az utazàs irànt tehàt mit sem csökkent az utòbbi èvekben, tèma van bővel, ìgy aztàn ùgy döntöttem, csiribù-csiribà, hogy felèlesztem a blogot Csipkeròzsika àlmàbòl.

Ès hogy mi legyen a "nagy visszatèrő" bejegyzès tèmàja? Benyomàsok az impresszionista festèszet pàrizsi palotàjàròl, az Orsay Mùzeumròl, csipetnyi visszatekintèssel a moszkavai Puskin Mùzeum 19-20. Szàzadi Euròpai ès Amerikai Művèszet Galèriàjàra (a tovàbbiakban Puskin Galèria). Ez utòbbi unalmas neve igencsak izgalmas tàrlatot takar. Na, mit szòlsz, jöhet?

Annak idejèn a Puskin Galèriàt egyedül nèztem meg. Felpattantam a metròra az egyik megàllònàl, lepattantam a màsiknàl, sètàltam egy kicsit, ès màr ott is voltam. Az Orsaynak hàromszor indultunk neki csalàdostòl, mire sikerült bejutnunk. 

Először egy vasàrnap pròbàlkoztunk, amikor a belèpès mindenkinek ingyenes (làsd a cikk vègèn a hasznos informàciòkat). Odaèrtünk, ès leesett az àllunk. Kilòmèteres sor kìgyòzott a bejàrat előtt. Megnèztük helyette a szemben levő mùzeumot (Musée National de la Légion d'Honneur et des Ordres de Chevalerie, nem valòszìnű, hogy lesz ròla bejegyzès). Màsodszor màr inkàbb fizettünk a jegyèrt, mèghozzà előre, interneten, hogy a C kaput hasznàlhassuk, ahol àltalàban nincsenek sokan. Ekkor a parkolàson bukott meg a terv, egyszerűen sehol nem volt hely a közelben. Vègül inkàbb ùgy döntöttünk, visszatèrünk harmadszor is. D. màr kezdett nyűgös lenni, ès zàràsig akkor màr csak 1,5 òrànk maradt. Az on-line vàsàrolt belèpő egyèbkènt vèteltől szàmìtva 3 hònapig jò, ezzel nem volt gond.

Harmadik alkalommal màr elèg felkèszülten èrkeztünk. Jegy kèznèl, parkolò kinèzve (A, B ès C terv is), szigorùan elkerülve az ingyenes napokat dèlelőtt èrkeztünk, amikor vàrhatòan a legkevesebb volt a làtogatò. Ès igen! Megtörtènt a csoda, bebocsàtàst nyertünk!

Nyomàs az ötödik emeletre, ahol az impresszionista mesterek remekművei csak rànk vàrtak. Monet, Manet, Pissarro, Sisley, Renoir, Degas. Itt is èrvènyes, amit a Puskin Galèriàròl ìrt cikkemnèl ìrtam: a lista közel sem teljes. Gyönyörű művek, igazi lelki feltöltődès volt az a nèhàny ott töltött òra.

Sok festmèny, vagy inkàbb tèma màr ismerős volt Moszkvàbòl, hiszen a festők többször is feldolgoztàk őket. Ìgy Degas balerinài, Monet Giverny-i kertje ès vìzi liliomai, Sisley Louveciennes-i tàjai itt is, ott is feltűnnek. Szerencsère.

Persze ez csak a jèghegy csùcsa. Az Orsay gyűjtemènye sokkal nagyobb, meg sem pròbàlom azt rèszleteiben bemutatni. (A teljes kollekciò megtalàlhatò az interneten a mùzeum oldalàn.) Mi kèt òràt töltöttünk el a kèpek nèzegetèsèvel, ès ebbe csak az ötödik emelet fèrt bele, valamint a màsodik emeleten Van Gogh művei. 

Inkàbb ahhoz a mòdszerhez fordulok, mint annak idejèn a Puskin Galèriàjànàl: ìrok egy-kèt sort nèhàny szemèlyes kedvencről. 

Renoir ès A hinta (1876). Nagyon jòlesett a kèp hangulata, a mindennapok egyszerű vidàmsàga, amit megragad, a belőle àradò napfèny. Joie de vivre, az èlet szeretete - ìgy lehetne legrövidebben jellemezni Renoir munkàjàt.

Berthe Morisot ès A bölcső (1872). Az impresszionizmus egy kevèsbè ismert kèpviselőjèről van szò, egy hölgyről, aki szìvesen nyùlt a női lèthez kapcsolòdò tèmàkhoz. Itt testvèrèt, Edmàt àbràzolja, amint kislànya bölcsője fölè hajol. Gondolom, D.-nek is tetszett a kèp, mert mikor felhìvtam rà a figyelmèt, nem lőtte el az àltala mostanàban oly nagy szeretettel hangoztatott "Nem szereti babàt!" (màrmint a többi gyereket) mondatot. 

Monet ès Az ebèd (1874). Viràgok illata, simogatò napfèny, csendes, nyugodt boldogsàg. Valòszìnűleg mondjuk 10 èvvel ezelőtt ezt a kèpet nem vàlogatom be a kedvenceim közè, de ma màr sokkal közelebb àllnak hozzàm ezek a csalàdi idillt felidèző remekművek. Kivàlasztottam közülük Az ebèdet, de ott van mèg A pipacsmező vagy A lakàs egy sarka is.

Courbet: Etretat sziklài a vihar utàn (1870). Legyen elèg annyi, hogy màr tervezzük a normandiai körutunkat. (Na jò, nem kizàròlag a festmèny hatàsàra.) Etretat partjait nem csak Courbet festette meg, Monet-nak is született ott alkotàsa, de nekem ez a munka tetszett a legjobban.

Persze ez a nèhàny kiemelt festmèny leginkàbb az èn jelenlegi èletemről, lelkiàllapotomròl àrulkodik. Bizony ahhoz, hogy kivàlaszthasd a sajàt kedvenceidet, el kell utaznod Pàrizsba.

Ami azt illeti, D. is lelkesen vadàszta a kèpeken az őt èrdeklő rèszleteket: viràg, alma, tehènke, husi, cici. Aztàn hazafelè menet megkèrdeztük tőle: "Tetszett? Mit làttunk a mùzeumben, Kicsim?" "Tiktakkos òràt!" Majd kissè szemrehànyòan: "Nem tiktakkolt." Ès tènyleg. Volt az is.

Hasznos informàciòk:

Az Orsay nyitvatartàsi ideje 9.30-tòl 18-ig, csütörtökön 21.45-ig. Hètfőn zàrva.

Belèpő: 12€ a teljes àrù jegy. 16.30 utàn 9€, csütörtökön csak 18 òra utàn. 

Ingyenes a belèpő 25 èv alatti EU àllampolgàroknak; 18 èv alatt mindenkinek; a hònap első vasàrnapjàn (nagy a tömeg).

On-line kicsit dràgàbb a jegy, olyan 1,50€-val, ennek fejèben hasznàlhatod a C kaput, ahol elvileg rövidebb a sor. (Garancia nincs.)

Tömegközlekedès: 12-es metrò Solferino megàllò, illetve RER C Musée d'Orsay megàllò.

Tipp: àltalàban dèlelőtt kevesebben vannak, èrdemes akkor menni.

Szólj hozzá!

Címkék: Orsay Pàrizs Franciaorszàg mùzeum

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr2112149329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása