2014.06.27.
05:59

Írta: fannie

Fogadjunk, ilyen focit még nem láttál az olaszoktól!

calcio_1403789024.jpg_1280x886

Nem az Azzurri brazil világbajnokságon való gyászos szereplésére gondolok.

A sportban, amiről én beszélek, nincs egy jólfésült szépfiú sem, akiknek egy úgynevezett komoly esés után is tökéletesen áll a nagy gonddal megkomponált hajszerkezete. Itt a résztvevők nem játszanak sérültet – ők valóban azok. Ahogy valaki találóan megfogalmazta: itt inkább azt színlelik, hogy nem fáj nekik, hogy nincs komoly bajuk. Be lehet szólni a másiknak Materazzi után szabadon, de jobb, ha tudod: ha cserébe jól pofán törölnek, az a te bajod, a bírónak egy rossz szava nem lesz a dologhoz. A szabályok nem tiltják a verekedést, akár nálad van a labda, akár nincs, lényegtelen. Közös elem a két fociban, hogy benyomásom szerint a résztvevők előszeretettel tetováltatják magukat. Ennyiben nagyjából ki is merül a hasonlóság.

A calcio storico a mai poszt témája, azaz a történelmi foci, ahogy azt Firenzében ismerik. A 15-16. században volt igazán divatban, a reneszánsz idején, de ezt követően még mintegy kétszáz évig űzték több-kevesebb megszakítással. A modern időkben a fasizmus alatt, 1930-ban élesztették fel a hagyományok iránti túláradó tisztelet hevében. Azóta majdnem minden évben rendez Firenze házibajnokságot júniusban, úgy időzítve, hogy a döntő Szent János, a város védőszentjének ünnepére essék.

Néhány szó a szabályokról: csapatonként 27 ember van a pályán, az összesen 54. Szóval elég nagy a tömeg. A játékosok 17. századi jelmezben szerepelnek, bár az ötven perces meccset sokan inkább félmeztelenül küzdik végig, de a buggyos nadrág akkor is marad. Tradicionálisan négy csapat vonul fel a város négy történelmi negyedét képviselve: fehérek (Santo Spirito, Szentlélek), kékek (Santa Croce, Szent Kereszt), pirosak (Santa Maria Novella, Új Szent Mária) és zöldek (San Giovanni, Szent János). Ami magát az akciót illeti, nagyjából a boksz és a rugby elemeit vegyíti a játék, nem mondanám puhánynak. Hátulról támadni nem lehet, és fejbe sem rúghatod az ellenfelet. Egyébként nagyjából minden más megengedett. Igen, kézzel is hurcolhatod a labdát. Gólt kell szerezni, gyakorlatilag mindegy, hogy hogyan.

2006-ban már a torna első meccsének tizenötödik perce táján fel kellett függeszteni a játékot, mert akkora verekedés tört ki a fehérek és a kékek között. Törölték az egész rangadót, egyszerűen képtelenek voltak helyreállítani a békét. Még a 2007-es bajnokságot sem lehetett megrendezni. 2008-ban aztán új szabályokat hoztak, azóta negyven év feletti játékos nem vehet részt a játékokon, ÉS (ezt figyeld) a súlyosabb bűncselekmény, például gyilkosság miatt elítéltek sem.

Régen, a sport virágkorában szinte bárhol egymásnak estek a csapatok, legtöbbször Firenze nagyobb terein, de tudunk két olyan alkalomról is, amikor az Arno befagyott vizén alakították ki a pályákat. Városszerte találkozhatunk ránk maradt, több évszázados tiltó táblákkal, amik súlyos büntetés terhe mellett óvnak a calcio gyakorlásától (pl. Piazza del Giglio, 1742). Ezzel együtt nagyon népszerű volt ez a sport. Toszkána első nagyhercege, I. Cosimo is lelkesen játszott, ahogy a pápává választott Giulio de’ Medici (VII. Kelemen), vagy Alessandro de’ Medici (XI. Leó) is.

Ma a júniusi döntőhöz napjainkban a gyönyörű Piazza Santa Croce (Szent Kereszt tere) szolgáltatja a díszletet. Szentek ide, szentek oda, valahogy mégis gyakran eldurvul a meccs, ahogy az a bevezető képen is látszik.

Néhány további információ a calcio storico-ról:

A huszonhét játékosból négy kapus, három hátvéd, öt középpályás, és TIZENÖT a támadó. (Ez utóbbit szó szerint kell érteni, tényleg támadnak, nem vicc.)

Ahogy azt már említettem, a gól szerzéséhez majdnem minden eszköz megengedett, akár kézbe is veheted a labdát és futhatsz vele, ahogy tudsz. A lényeg, hogy a labda a végén a hálóba kerüljön. Nem árt azonban pontosnak lenni, mert ha a kapu felé megy, akkor az ellenfél kap egy fél pontot.

És hogy mi a győztes jutalma? Nem kevesebb, mint egy Chianina fajtából származó fiatal üsző! Ez már aztán valami, nem?  

14 komment

Címkék: Firenze Olaszország

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr946421897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Metaaal 2014.06.28. 01:32:07

A legnagyobb:"csapatonként 27 ember van a pályán, az összesen 52" :D

Kelly és a szexi dög 2014.06.28. 08:07:21

Mit csinál 27 férfi egy üszővel?

csedo 2014.06.28. 08:17:00

...ÉS (ezt figyeld) csapatonként 27 ember, az összesen 52!

kavics77 2014.06.28. 08:33:32

Mert ketten nem a pályán vannak, hanem felette harcolnak, mint a japán rajzfilmekben a megidézett izék... Téged idézlek most, San Giovannisaurus!!!

Spamet nem küldünk rád (törölt) 2014.06.28. 08:41:49

A matekzsenizőknek: örülök, hogy ennyi észrevételetek van a cikkhez, büdös parasztok.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2014.06.28. 08:52:57

@HK417: @Metaaal: @csedo: Mea culpa, hiba javítva. Egyéb észrevétel? Vélemény? Tapasztalat? Akár beszélgethetnénk is...

Karcsi75 2014.06.28. 09:15:39

Végre egy nekem való sport! Ott sírnék valahol egy eldugott sarokban! :)

Labrat01 2014.06.28. 09:17:16

a hvg-s cikket is te írtad, a pár nullás tévedéssel ?

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2014.06.28. 11:57:55

@Karcsi75: Itt egy összeállítás linkje 2013-ból olaszul, angol felirattal.
"A félelem a játék része. A félelem mindegyikünkben ott van. Azt tudjuk, hogy a saját lábunkon megyünk be a stadionba, de hogy azon is távozunk-e, az kérdéses."
"Ez egy férfias kihívás. Kihívás a félelem ellen."
„Anyám és a felségem soha nem látott engem a pályán. A meccs után az első dolog, hogy felhívom őket.”
És így tovább.
www.youtube.com/watch?v=-Ea17DLpqIY
@Labrat01: Nem. Egyéb kérdés?

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2014.06.28. 12:09:21

@Spamet nem küldünk rád: Mivel neked még ennyi sem volt, lehet, hogy el sem olvastad, csak mocskolódni jársz ide-büdös paraszt!
@fannie: Ha ilyen vehemenciával űzik ma is, akkor nagyon is jó ötlet volt feltámasztani a hagyományt. Igény az van rá. Amúgy a 40 évesnél idősebbeket miért tiltották ki?

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2014.06.28. 12:38:38

@HK417: Szerintem nem neked szólt @Spamet nem küldünk rád: kommentje. Volt egy, amit nyelvhasználat miatt kimoderáltam, arra volt reakció. Nem gondoltam rá, hogy most ez miatt nagyon félreérthető lesz az ő hozzászólása. Ha akarja, kitörlöm azt is, ez miatt ne essünk egymásnak.
A játék veszélyes, agresszív, talán ezért tiltották ki az idősebbeket. Őszintén szólva nem tudom, mennyien űzik ezt a sportot egész évben, de sok toszkán városnak megvan a maga hagyományőrző sportja, amit évente egyszer bemutat a nagyérdeműnek. Pisában a regata, ahogy arról írtam a héten, Sienában a palio. Ott van a múltnak értéke. Mindenki tudja, hogy a fasisztáknak ehhez végső soron semmi köze.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2014.06.28. 12:51:21

@fannie: Az utolsó mondat miért volt? Feltételezte valaki, vagy mondta valaki, hogy fasiszta hagyomány?
Ha igen az sem volt normális.
Amúgy ez a játék erősen "hajaz" a rugby-re, csak az már jóval elpuhultabb(itt lenne egy smile, ha tudnám hogy kell)

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2014.06.28. 13:22:51

@HK417: Így van, teljesen egyetértek, aki ilyet feltételez, az orvosi eset.

Szerintem is inkább a rugby-re hasonlít, a mai calcio-hoz nem sok köze van. Nagyon kemény, nagyon férfias, kell hozzá a tesztoszteron rendesen. :) De azt azért be kell valljam, hogy még soha nem sikerült egy rugby meccset sem végignéznem, pont ezért. Calcio storico-t sem láttam élőben, ez csak egy érdekesség, amiről tudom, hogy létezik. Regatát Pisában láttam, az való nekem, gyenge hölgynek. :)
süti beállítások módosítása