2014.06.06.
10:28

Írta: fannie

Ki a városból - irány Kolomna!

kolomna_1402043261.jpg_1280x886

Az utóbbi 1-2 hónapban, mióta szép az idő, itt a meleg, megint izgalmasak a hétvégéink. Sokat kirándulunk, piknikezünk, rendezvényekre látogatunk (például Ákos koncertre, ugyebár.) Mert az élet úgy szép, ha zajlik, elég volt a hosszú téli álomból, ki a barlangból, Macikáim! :)

Sok helyen jártunk már Moszkván kívül is. A tavalyi év ugyan elég ramatyul sikerült, hideg volt a nyár, sokat esett az eső, nem a legkedvezőbb feltételek a motoros kirándulásokhoz. Idén azonban úgy tűnik, szerencsénk lesz.

Első Oroszországon belüli utunk 2014-ben Kolomnába vitt, ami a Moszkvai terület (московская область) egyik legősibb városa. Ezúttal nem voltunk egyedül, velünk tartott egy másik magyar pár is, akik idén hozták ki a motorukat. Így négyesben gurultuk le a 120 kilométert délkeletnek.

Régészeti leletek alapján elmondható, hogy már az ősidőkben, az i.e. 7-6. évezredben is lakott volt a terület, az i.e. 5-3. században pedig úgy tűnik, finnugor törzsek éltek itt. Magát a várost talán Gleb Rosztiszlavics (a Rurik-ház rjazani ágából) alapította a 12. században. Elsősorban védelmi célokat szolgált a település, hiszen akkor három fejedelemség határán állt (a Moszkvai, a Vlagyimiri és a Ryazani), ment is a huzavona errefelé rendesen. Védhetőségét segítette, hogy három folyó találkozásánál fekszik: a Kolomenka itt találkozik a Moszkva folyóval, és a Moszkva folyó az Okával, ami aztán vígan folyik tovább a Volga felé keletnek egészen Nyizsnyij Novgorodig. Kolomnát a középkori Lőrinc Krónika említi először, mint már létező helyiséget egy Vladimir és Rjazan között kitört konfliktus kapcsán (1177), ami végül Gleb Rosztiszlavics halálához vezetett.

A 13. században aztán jöttek a mongolok, 1237-ben Kolomnát is felprédálták. A település később, Danyiil Alekszandrovics nagyfejedelem idején (1301) átkerült a Moszkvai Fejedelemség fennhatósága alá. Danyiil harcok során elfogta a rjazani uralkodót, és annak szabadon bocsátása fejében kapta meg Kolomnát. Ettől kezdve kisebb-nagyobb megszakításokkal a moszkvaiak irányítanak itt is. 1380-ban I. Dmitrij nagyfejedelem ide gyűjtötte össze seregét a kulikovói csata előtt, ahol kihasználva a mongolok belső problémáit, fényes győzelmet aratott a Mamaj kán vezette Arany Horda felett. A diadal emlékére kapta Dmitrij a Doni jelzőt (Kulikovó a Don folyó mellett fekszik), meg egy szobrot a kolomnai Kreml előtt. Bár Dmitrij jelentősen megerősítette a moszkvaiak befolyását, leigázta a rosztovi és a rjazani fejedelemségeket, a mongolok bajszát is húzogatta, ez utóbbiak azért még nem tűntek el a történelem színpadáról, és rendszeresen betámadtak Kolomnába is (például 1382, 1408, 1440).

Az 14. század második felében húzták fel Kolomna első nagy templomát, a Nagyboldogasszony-székesegyházat (Успенский Кафедральный собор, 1379, Doni Dmitrij). Az első, de nem az utolsó kolostort (Bobrenev kolostor) 1381-ben alapították. A moszkvaihoz nagyon hasonló Kreml a 16. század elején, III. Vaszilij idején épült vörös téglából, számos toronnyal. Ezután nem sokkal hozta létre a női kolostort Vaszilij fia, IV. (Rettegett) Iván. Ő egyébként gyakran meglátogatta Kolomnát, imádkozott, vagy gyilkolt, ahogy éppen kedve tartotta. A Kazány ellen felvonuló, végül győzelmet arató hadserege is itt gyülekezett (1547).           

A következő időkben, ahogy Moszkva folyamatosan tolta ki a határait déli irányban is, Kolomna harcászati szempontból fokozatosan vesztett jelentőségéből. Megmaradt viszont kereskedő-kézműves városnak, illetve kisebb vallási központnak. 

Most nem térek ki külön-külön minden kolomnai templomra – van belőlük egy pár, minden évszázadban húztak fel egyet-kettőt. Ma szépen felújítva várják a látogatókat üde színekbe öltözve, belül szemkápráztató ikonokkal díszítve. Szintén figyelemre méltó a csipkés berakású faházak sokasága a belvárosban, némelyik egyenesen a 19. századból maradt ránk.

A város szépen karban van tartva, az utcák tiszták, rendezettek, kellemessé teszik a kirándulást. Számos múzeum, időnként fesztiválok, lovas kocsi, korhű ruhába öltözött, angolul beszélő emberke várja a turistákat. Állítólag magyarok nem sűrűn tévednek erre, főleg nem motoron, de most már ezen a megrázkódtatáson is túl vannak a helyiek. :)

A tervünk az, hogy míg Moszkvában élünk, egyszer még legalább visszamegyünk ismét körülnézni. Nincs messze a város, nagyon kellemes napot töltöttünk ott, és még olyan sok a látnivaló!     

Ha további fényképekre vágysz, ajánlom ezt az oldalt:

http://rbth.com/articles/2012/05/25/kolomna_fortress_in_the_russian_heartland_15718.html

Most egy időre búcsúzom, ismét útra kelünk. Legközelebb úgy két hét múlva jelentkezem olaszországi posztokkal!

Addig is minden jót, szép, mosolygós napokat!

Szólj hozzá!

Címkék: Kolomna

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr566282469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása