2014.08.08.
08:32

Írta: fannie

Hohloma - gazdagon díszített faedények Nyizsnyij Novgorod környékéről

wooden-tableware-made-of-wood-by-hands-with-drawing-in-khokhloma-style-applied-by-tempera-paints_1407479531.jpg_500x291

Múlt hét vasárnap vendégségben voltunk egy orosz családnál. Elláttak minket mindenféle földi jóval: volt scsí (savanyúkáposzta-leves) tejföllel, kocsonya disznóhússal (холодец), halas-céklás-tojásos saláta, aminek nem emlékszem a nevére, blini (palacsinta) lazaccal. Minden kicsit ismerős, de mégis nagyon más. Desszertnek házi fagylalt – hohlomai edényekben tálalva.

Innen jött mai témám ötlete. Nekem nagyon tetszenek ezek az arany, vörös, fekete színekben pompázó faedények. Praktikus kis agyammal néha nehezen tudom felfogni, miért kér tőlünk mindenki ajándékba matrjoska babát, amikor itt vannak ezek a kézműves termékek, amik nem csak gyönyörűek, de még hasznosak is. Lehet, hogy nem eléggé ismertek, és így fel sem merülnek, mint alternatíva?

A hohlomai edényeket hagyományosan Nyizsnyij-Novgorod területén készítik, nevét egy kis településről kapta, ahova a környékbeli mesterek bevitték műveiket eladásra. Története a művészettörténészek többsége szerint a 17. századra nyúlik vissza, Alekszej cár, valamint az orosz ortodox egyházon belüli szakadás idejére. Ekkor az újításokkal egyet nem értők menekülni kényszerültek a fővárosból. Sokan közülük keletre tartottak, a Volga folyó környéki rengetegekbe, Nyizsnyij Novgorod régiójába. Állítólag volt közöttük néhány ikonfestő is, akik aztán megmutatták a helyi kézműveseknek az általuk használt festési technikákat, színeket. A mesteremberek aztán összeötvözték saját régi tudásukat az újonnan tanulttal, és ebből született ez a jellegzetes eljárás, a könnyen felismerhető minta.

Az biztos, hogy az egyházszakadás sok problémát okozott Oroszországban. Emlékszem, a Tretyjakov Képtárban is láttam egy festményt erről az időszakról, ami nagyon megütött, Szurikov egy képe, a címe: Morozova bojárasszony. Itt látható a festmény a galéria honlapján: http://www.tretyakovgallery.ru/en/collection/_show/image/_id/218. Feodoszia Prokopjevna Morozova két ujját felmutatva jelzi, hogy ő továbbra is a régi tradíció szerint veti a keresztet. Mindhalálig.

A véletlen úgy hozta, hogy a hohlomai edények első ránk maradt említése is a Morozov-családhoz kötődik az angol nyelvű wikipedia szerint. 1659-ben Morozov bojár 100 festett, ónnal polírozott faedényt rendelt, valamint számos boroshordót különböző méretben, hasonlókat ahhoz, amilyeneket korábban már birtokolt. Az egyházi reformok 1652-ben kezdődtek, a szakadás 1666-ban történt, az üldözések pedig nagyrészt az 1680-as évektől indultak, tehát nekem nagyon úgy tűnik, valamelyik sztori a kettő közül nem igaz: vagy nem a hohlomai edényekről, hanem mondjuk, azok valamilyen előfutárjáról beszél Morozov, vagy a stílus nem a menekülők közreműködésével fejlődött ki.

Az biztos, hogy az edények csillogó aranyszínének eléréséhez ezüstöt használnak és ónport, nem valódi aranyat. A felületet egy speciális vegyülettel kezelik, majd háromszor-négyszer kiégetik kemencében, így érik el ezt a ragyogó színt, és azt, hogy a fa ellenállóbb, tömörebb lesz. A tárgy szinte fémes jelleget nyer amellett, hogy természetesen súlya továbbra is csekély.

Hagyományosan három szín használatos, amelyekkel az ikonok festésénél és a kéziratok dekorálásánál is gyakran találkozunk: a vörös szín a szépséget jelképezi, az arany a mennyei fényt, a fekete pedig az emberi lélek megtisztulásának folyamatát. A virág-, gyümölcs- és levélminták a bőséget szimbolizálják, a jólétet és a vidámságot. Nekem inkább a magasztos és fenséges szavak jutnak róluk eszembe, de ez csak én vagyok. A benyomás mindenképpen pozitív.

A hohlomai művészetet a szovjet időkben ismerte meg a világ, akkor rángatták elő a feledés homályából, és milyen jól tették. Szerintem nekünk is volt otthon gyerekkoromban egy-két kanalunk, ki tudja, hogy került hozzánk. Anyukámmal beszélgettünk erről, de ő abszolút nem emlékszik semmi ilyesmire. Ez a rejtély tehát még megoldásra vár. ;)

Ami pedig téged illet, jó volna hallani felőled: találkoztál már ezekkel a mintákkal valahol? Mi a véleményed róluk? El tudnád képzelni, hogy házi fagylaltot kanalazol egy ilyen kis fakehelyben apró fakanállal egy moszkvai család otthonában? :D   

A kép innen származik:

http://www.photo-banking.com/wooden-ware-bowl-for-food-and-sugar-bowl-painted-in-khokhloma-style/

Szólj hozzá!

Címkék: orosz lélek Nyizsnyij Novgorod

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr626587223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása