2014.03.15.
09:55

Írta: fannie

Az ukrán-orosz konfliktus a Facebookon

1920093_750073278390803_1177321253_n_1394873669.jpg_604x403

A krími helyzet fokozódik. Holnap lesz a népszavazás, kihez tartozzon a félsziget – Ukrajnához, vagy Oroszországhoz. A Facebook oldalamon is egyre több ilyen témájú bejegyzés jelenik meg. A hivatalos hírekről bárki gond nélkül tájékozódhat, ezért most inkább következzen egy válogatás a számomra legérdekesebb, legmegdöbbentőbb bejegyzésekből a falamról.

Amerikai hölgy tett közzé egy a figyelmeztetést az egyik moszkvai expat csoport falán, amit hazája moszkvai nagykövetségétől kapott: „Az orosz kormány engedélyezte demonstrációk tartását 2014. március 15-én szombaton. Orosz ellenzékiek tüntetnek a krími beavatkozás ellen. A résztvevők a Puskin téren gyülekeznek 13 órakor, ahonnan ezután a Bulvár Körútra/Turgenyev térre vonulnak, míg elérik a Szaharova Sugárutat, ahol 15-től 18 óráig menetelnek. Az orosz hatóságok 50 ezer főig engedélyezték a tüntetést, a várható résztvevők pontos száma nem ismert. A szokásosnál nagyobb rendőri jelenlétre kell számítani Moszkva belvárosában, hogy felügyeljék az eseményeket. Az amerikai állampolgároknak tanácsos maguknál tartani az igazolványaikat, és kérésre bemutatni azokat az illetékes hatóságoknak. Az amerikai állampolgárok figyelmét felhívjuk, hogy ellentüntetések is lehetnek az orosz kormány politikáját támogatandó, vagy bármilyen spontán gyülekezés is kialakulhat Moszkva régiójában és Oroszország egyéb részein. Ezek valószínűsíthetően nagyobb fennakadásokat okoznak a közlekedésben.” Persze néhányan csípőből figyelmeztették a posztolót, hogy tartózkodjon a politikai véleménynyilvánítástól a csoportban, holott szerintem ő csak körültekintésre intett mindenkit – amerikaiakat és más külföldieket egyaránt. Sokan megköszönték a gondoskodó figyelmet. A legmegdöbbentőbb hozzászólás egy német fiútól érkezett, a lényege az volt, hogy ha az ember Oroszországban él külföldiként, akkor kvázi nincs joga ellenezni az orosz kormány politikáját. Ha nem tetszik valami, hagyja el az országot. Az orosz állampolgárságú ellenzéki az más, ők otthon vannak, ha nagyon akarják, ők kinyithatják a szájukat. De a külföldi nem. Egyetértesz vele?

Egyik ismerősöm osztotta meg a Zotov-newS tegnapi bejegyzését. Állítólag az eset március 5-én történt a Manyezsnaja téren. Rendőr: Hölgyem, ön nem állhat itt – mondja nekem mosolyogva egy rohamrendőr. Lány: Miért? Rendőr: Mert sárga a kabátja! Lány: És még nem látta a világoskék pulóverem – mondom, és széttárom a kabátom, így sárga-kékké válok. Rendőr: Te jó Isten, micsoda szörnyűség, könyörgök, menjen innen, vagy elő kell állítanom! A leíráshoz kép is tartozik. Elég félelmetes. Nem tudom, mi lenne jobb – ha kacsa lenne, vagy inkább igaz. A kép eléggé beállítottnak tűnik... Te mit gondolsz?

Másik hír tegnap estéről egy orosz lánytól, aki elég erőteljesen támogatja az orosz kormányt a közösségi oldalon is: „Az ukrajnai Donyeck régió szintén népszavazást tervez az Oroszországhoz való csatlakozásról.” Vajon marad majd valami Ukrajnából, mire az oroszok végeznek vele?

Ma reggel pedig egy Moszkvában élő angol srác érdeklődik, van-e valakinek tapasztalata arról, milyen most az orosz-ukrán határon az átkelés. Harkivba, Ukrajna második legnagyobb városába szeretne menni, hogy elhozza onnan a cuccát, ami már 8 hónapja várakozik rá. Erre valaki finoman figyelmeztette, hogy éppen egy tegnapi összecsapás során két ember meghalt és öt megsebesült a városban. Erre a srác válasza: „Sok barátom van ott, még nem őrült meg az egész város, a haverokkal biztonságban érzem magam. Valaki átment mostanában a határon?” Szóval köti az ebet a karóhoz, sok sikert neki. Még biztosan hallunk felőle. Azért még próbálják meggyőzni, ha 8 hónapig elvolt a dolgai nélkül, még néhány hetet talán várhat, hogy tisztuljon egy kicsit az ukrán-orosz helyzet. Valaki viccesen megjegyzi: Ha eleget vár, talán még az útlevelét sem kell majd elővennie, Harkiv már Oroszország lesz…

16 komment

Címkék: gondolatok Ukrajna Krím

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr725861252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lovag Mihály 2014.03.15. 22:34:49

"A legmegdöbbentőbb hozzászólás egy német fiútól érkezett, a lényege az volt, hogy ha az ember Oroszországban él külföldiként, akkor kvázi nincs joga ellenezni az orosz kormány politikáját. Ha nem tetszik valami, hagyja el az országot. Az orosz állampolgárságú ellenzéki az más, ők otthon vannak, ha nagyon akarják, ők kinyithatják a szájukat. De a külföldi nem. Egyetértesz vele?" maximálisan

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.15. 22:40:20

"A legmegdöbbentőbb hozzászólás egy német fiútól érkezett, a lényege az volt, hogy ha az ember Oroszországban él külföldiként, akkor kvázi nincs joga ellenezni az orosz kormány politikáját. Ha nem tetszik valami, hagyja el az országot. Az orosz állampolgárságú ellenzéki az más, ők otthon vannak, ha nagyon akarják, ők kinyithatják a szájukat. De a külföldi nem. Egyetértesz vele?"

Nem. Ez helytelen. Viszont a konkrét ügyben Ukrajnának nem osztottak lapot, azaz jogukban áll hallgatni. Nem Ukrajna dolga, hogy Ukrajna részei elszakadhatnak-e tőle. Ha nem tetszik, indítsanak háborút, de persze azt meg nem merik megtenni. Így kuss a nevük.

S elírtad a város nevét. Harkov, nem Harkiv.

paraszthajszal 2014.03.15. 23:16:05

@Mesterlövész: ha a város ukrán nevét írják át, akkor Harkiv, ha az oroszt, akkor Harkov.

A magyar helyesírás szabályai a következőket írja az idegen, nem latin betűs tulajdonnevek átírásáról: "A nem latin betűs írású nyelvek közszavait és tulajdonneveit általában a magyar ábécé betűivel, lehetőleg a forrásnyelvből írjuk át." De: pl. a főváros, Kijev esetében szinte sosem használják a Kijiv változatot (ami az ukrán verzió lenne), mondván, hogy az oroszból átvett verzió már meghonosodott. Innen már az a kérdés, hogy Harkov/Harkiv elég fontos város volt-e ahhoz, hogy az orosz verziót "bevettnek" lehessen tekinteni. Pluszban bonyolítja a dolgot, hogy a város ugyan Ukrajnában van, de lakóinak elég jelentős része orosz, és még jelentősebb része inkább orosz anyanyelvű.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.03.16. 05:24:09

az a legszomorúbb, hogy az oroszok közt rengeteg fiatal is beszopta ezt a nagy orosz birodalmi maszlagot, imádják Putyint, kritikátlanul támogatják
teljesen agymosott banda, tényleg egy másik kultúrkör az ortodox világ és sose lesznek nyugati értelemben vett civilizált emberek
imádják az erős kezű vezetőt, így volt ez a cárok és a pártfőtitkárok korában is

totalnick 2014.03.16. 08:08:46

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: Bizony így van. És tegyük hozzá, hogy mindig rossz lóra tesznek, és a leigázott országokkal együtt szenvednek a saját elmebeteg vezetőik miatt. Ezért nem lehet haragudni rájuk :-)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.16. 08:20:06

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!:

"egy országnak nincs köze hozzá, ha elszakítanak tőle egy jogilag hozzá tartozó területet"

Furcsa, de ez a Nemzetközi Bíróság álláspontja.

paraszthajszal 2014.03.16. 10:23:29

@maxval a gondolkodó birca: a Nemzetközi Bíróság Koszovó ügyében azt mondta ki, hogy a függetlenségi deklaráció (általában) nem ütközik a nemzetközi jogba. Viszont ebből az még nem következik, hogy Oroszország tevékenysége (ti. hogy Ukrajna területi integritásának korábbi elismerése ellenére, az ukránokkal kötött szerződés feltételeinek ellentmondva, velük nem egyeztetett módon mozgat szárazföldi erőket Ukrajnában) ne lenne jogellenes.

Nem véletlen, hogy V.P. váltig állította, hogy az ottani országjelzés és rendfokozat nélküli csapatoknak semmi köze az orosz hadseregnek, azok önkéntes krími rendfenntartó erők (-> "legal pretense", amiről mindenki tudja, hogy hazugság). Amennyiben véletlenül kiderülne, hogy az illetők az orosz hadsereg katonái, akik nem önként vannak ott, hanem a feletteseik odavezényeltek őket, az már tkp. bizonyítaná a jogsértés tényét.

Persze ennek sem lenne túl sok gyakorlati jelentősége az orosz ENSZ bt tagság miatt.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2014.03.16. 17:56:00

@Lovag Mihály: Megkérdezhetem, hogy miért értesz vele egyet? Rengeteg oka lehet annak, hogy az ember külföldre költözzön. A politikai szempontok csak csepp a tengerben. De az nem jelenti azt, hogy nem lehet véleménye, vagy hogy nem nyilváníthatja azt ki. Attól még gondolkodó lények maradunk, hogy elhagyjuk a hazánkat. Az más kérdés, hogy nem a külföldieknek kell harcolniuk a változások ellen/mellett. De hogy ki se nyithassák a szájukat? Azt egy kissé túlzásnak tartom. Egyébként az amerikai nő csak figyelmeztetett a problémákra, amivel a tüntetések járnak - igazoltatások, dugók. Abszolút nem nyilvánított véleményt. Ezért is tartottam erősnek a német srác reakcióját.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2014.03.16. 18:09:00

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: Nem rossz ötlet, de szerintem, ha elkezdenék kitoloncolni az oroszokat, az ugyanolyan ürügy lenne Putyinnak. Van sapka, nincs sapka. Ez már csak ilyen.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2014.03.16. 18:15:49

@paraszthajszal: "amiről mindenki tudja, hogy hazugság." Ne tudd meg, milyen szemeket meresztenek rám itt Moszkvában, ha erről tényként kezelem azt, hogy ez hazugság. Errefelé teljesen más az igazság, mint innen nyugatra. Észbontó, furcsa, és félelmetes is ez az egész. A média hatalma, meg a propagandáé. De nehogy azt higgyük, hogy nekünk meg csak a 100% valóságot tálalják.

Lovag Mihály 2014.03.16. 21:08:23

@fannie: természetesen. alapvetően úgy gondolkodok, h a vendégjoggal nem illik visszaélni. ha valaki elmegy egy másik országba élni, akkor el kell fogadja annak az országnak a vendége. természetesen lehet véleménye, legyen is, de ne lázadozzon. tiszteletlenség. vonj analógiát a vendégséggel: ha te elmész vendégségbe, bunkóság kioktatni a házigazdát arról, h hogyan mosogasson.

paraszthajszal 2014.03.17. 00:23:56

@fannie: persze, világos, hogy legalább a hazai közvéleménnyel el akarták hitetni, hogy mindenben szabályosan, korrektül jártak el. Nyilván így otthon is 95%-os lehet a krími "akció" támogatottsága, nemcsak a népszavazáson.

Egyébként azt simán el lehet hinni, hogy vannak a Krímben valódi (helyi és anyaországi) önkéntesek is. Meg az ukrán hadsereg orosz-szimpatizáns katonái, akik átálltak. Csak valahogy a matek nem jön ki még akkor sem, ha ezt beleszámítod. Na meg: honnan van a "krími önkénteseknek" olyan egyenruhája, felszerelése, amit az orosz hadseregben rendszeresítettek?

Viszont ezeket a kérdéseket most Oroszországban nem lenne ildomos feltenni. Nyilván az oroszok számára nagy siker, hogy a Hruscsov által "elkótyavetyélt" Krím a jövő héten hazatér, s aligha nyom sokat a latban, ha ehhez némi apró "füllentésre" is szükség volt. Ahogy Magyarországon sem tartották erkölcstelennek, hogy a fehér ló legendája szerint Árpádék Szvatopluktól csellel "vették meg" Pannóniát - a "jó ügy érdekében" ennyi belefér.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2014.03.17. 08:39:31

@Lovag Mihály: OK, tetszik az analógia. Ha te vendégségben vagy, szereted, ha állandóan letorkollnak? Az helyén való? A vendégnek nincsenek jogai, csak kötelességei? Minden emberi kapcsolat kétoldalú, nem?
Egyébként a kérdésedre válaszolva: én nem utasítok el minden kritikát csípőből. Ha valaki pl. hatékonyabban tud mosogatni, mint én, vagy környezetbarátabban, stb., akkor igenis meghallgatom. Persze az állandó nyaggatás ("ezt ne csináld, azt ne csináld, ez így nem jó") fárasztó, azt nem szeretem. De folyamatosan tanulni szerintem fontos, és csak akkor lehetséges, ha nyitott vagy másokra, meghallgatod őket. Nem értesz egyet?

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2014.03.17. 08:45:37

@paraszthajszal: Hogyne érteném én, miért fontos nekik ez az üzenet. Attól még fura ez a helyzet. Ahogy a fehér ló legendája is. :) Azt gondolná az ember, kicsit azóta talán már változott a hozzáállás, a megítélés, egyáltalán, a világ.
süti beállítások módosítása