2013.11.01.
05:59

Írta: fannie

Egy kis demográfia 1

life_expectancy_1383236640.jpg_775x661

Mindenszentek van, ilyenkor az ember a halottaira emlékezik.

Megragadom az alkalmat a blogon egy kis demográfiai kutakodásra - kíváncsi voltam, hogy alakulnak a születési és halálozási mutatók hazámban, illetve az országban, ahol most élek: Magyarországon és Oroszországban. Így születtek a ma reggel közölt táblázatok.

Érdekes megfigyelni, hogy Oroszországban hatalmas eltérés van a férfiak és a nők várható élettartalma között, amely különbség nemhogy csökkenne, egyre csak nő. Így történhetett meg, hogy míg a 65 év feletti korosztálynál ma Magyarországon egy férfira 1,75 nő jut, addig Oroszországban 2,27. (15-64 éves kor között ugyanez Magyarországon 1-1,03, Oroszországban 1-1,09, 15 év alatt pedig gyakorlatilag nincs különbség, mind a két országban több a fiú.)

A kilencvenes évek zűrzavaros, erőszakkal teli időszaka az oroszoknál erősen rányomta bélyegét az élettartamra, ez világosan látszik a történelmi adatokon: a férfiak majdnem öt évet vesztettek 1990-ről 2000-re! (A nőknél is csökkenés figyelhető meg, de "csupán" 2,3 év.)

Magyarországon a '70-es és a '80-as években figyelhető meg lefelé mozgó tendencia, de jóval enyhébb mértékben (összesen kb. 1,5 év mindkét nemnél két évtized alatt.)

A negyven évvel ezelőtti állapothoz képest ma az orosz férfiak 0,1 évvel élnek rövidebb, az orosz nők pedig 1,4 évvel hosszabb ideig. Magyarországon férfiaknál +4,9, nőknél +6,7 év az elmozdulás. Mi a világszintű összehasonlításban 2011-ben még javítottunk is a helyezésünkön három helyet nemenként (összesítésben négyet), az oroszok azonban folyamatosan csúsznak lefelé. Az eddigiek alapján nem túl meglepő, hogy az orosz férfiak 2011-re a világmezőny utolsói közé tartoznak.

A fogamzóképes nőkre jutó várható születések rátáját (fertility rate) tekintve Oroszország valamivel jobban áll (1,41 az 1,31-hez képest, de mind a kettő ráta fogyó népességet eredményez), a csecsemőhalandóság (infant mortality) viszont iszonyat magasnak tűnik náluk (9,8 az 5,4-hez!!! Az EU átlaga a Wikipedia szerint 2010-ben 4,3 volt.) Összességében az orosz népesség jobban fogy a magyarnál. (Lásd population growth, népességnövekedés, ami tulajdonképpen mind a két esetben népességcsökkenést jelent, hiszen negatív előjelű tendenciáról van szó.)

Hogy milyen következtetéseket lehet mindebből levonni? Nem túl messzemenőket, bizonyos szinten ez csak játék a számokkal. Hogy mik lehetnek a kiváltó okok, az itt nem látszik, csak az, hogy van hová fejlődni. Ebben ott van az egyén, és a társadalom felelőssége is. Vigyázzunk tehát magunkra, és vigyázzunk a körülöttünk levőkre is.

A gyertya pedig égjen ma az eltávozottakért.

Az adatokat a következő weboldalról nyertem:

http://www.worldlifeexpectancy.com/.

Hogy jobban lásd a számokat, katt a képekre.

Szólj hozzá!

Címkék: Oroszország számokban

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr755608301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása