2013.09.25.
14:00

Írta: fannie

A Manyezsnaja tér mesevilága

mese_1380012086.jpg_1280x886

A legnépszerűbb szobor kétségtelenül a Mese a halászról meg a kis halról (Сказка о рыбаке и рыбке) című Puskin-művet idéző, amihez közel is mehetünk, megfoghatjuk, lefényképezhetjük vele magunkat. A gyerekek imádják. A mesében az öreg halász kifogja az aranyhalat, aki szabadságáért cserébe megígéri neki, hogy minden kívánságát teljesíti. Az apó nem akar magának semmit, elengedi a halacskát ingyen, de otthon aztán kap a feleségétől a fejére. Az asszony először egy új teknőt kér a törött régi helyett, majd kényelmes parasztházat, végül fokozatosan odáig jut, hogy cárnő akar lenni. Amikor még ennél is magasabb pozícióra vágyik, az aranyhal visszavesz mindent. Klasszikus történet az emberi kapzsiságról.

A szobrok Zurab Csereteli munkái. Csereteli nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a Győzelmi Parkban a Szent György-szobor (ezt a blogon is megnézheted ezen a linken: http://elet-uton.blog.hu/2013/07/29/gyozelmi_park_metromegallo_szent_gyorgy_es_a_sarkany), vagy Nagy Péteré a Moszkva folyónál, amit a Virtual Tourist a világ tízedik legrondább épületének szavazott meg. Hm, ez nem túlzottan hízelgő. Egy másik művét az orosz kormány ajándékozta az Amerikai Egyesült Államoknak a terrorizmus áldozatainak emlékére. A Gyász könnye Bayonne városában áll, New Jerseyben.

Szólj hozzá!

Címkék: Moszkva moszkvai látnivalók

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr185530997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása