2013.07.29.
13:43

Írta: fannie

Győzelmi Park metrómegálló - Szent György és a sárkány

dscf5500_1375098159.JPG_864x648

Maga a Győzelmi Park

1995-ben adták át, az ötvenéves évfordulóra. Mivel Moszkváról van szó, talán nem meglepő, hogy a park hatalmas területet ölel fel. Ha a metrótól jössz, bal oldalon egy virágóra fogad, valamint Moszkva (Москва) felirat szintén virágból. Ha elfelejtetted volna, melyik városban vagy, ez hasznos is lehet. Középen széles út vezet az emlékműhöz, annak két oldalán szökőkutak, padok, fák, díszes oszlopok.

Az egész komplexumot a 141,8 méter magas obeliszk uralja - 10 cm jut minden honvédő háborúban töltött napra. Az oszlop felszínét bronz dombormű borítja, amin a harcoló városok neve szerepel, van belőlük néhány. 105 méteres magasságnál látható Niké szobra, a Győzelem istennőéjé, két kis trombitáló kerubbal. Az obeliszk lábánál Szent György, Moszkva védőszentje éppen megöli a sárkányt. Csak azért, hogy kétség se férhessen hozzá, kit jelképez jelen esetben a vadállat, a szobor lábánál a náci uralmat idéző jelképek láthatók összetörtve, megsemmisítve.

Emögött félköt ívben van egy épület, ami a Nagy Honvédő Háború Központi Múzeumának ad otthont.

A park részét képezi még egy ortodox templom, egy zsinagóga és egy mecset is. Oroszországban különböző vallású népek élnek, és mindegyik harcolt a közös Hazáért, sokan életüket adva érte. Nekik állítanak emléket a szent helyek.

Hogy jutsz ide: egyszerű, a sötétkék metróvonal egyik állomását Győzelmi Parknak hívják - Парк Победы. Itt kell leszállni.

Szólj hozzá!

Címkék: Moszkva Moszkva parkjai moszkvai látnivalók Győzelmi Park

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr905432051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása