2014.05.15.
05:59

Írta: fannie

Dubai metró – hogyan működik?

dubai_metro_1400082176.png_903x579

Mikor először akartunk jegyet venni a dubai metróra, szorgalmasan elkezdtük böngészni a „Tickets” („Jegyek”) feliratú automata használati utasításait az állomásnál, amíg egy kedves járókelő fel nem világosított minket, hogy rossz helyen keresgélünk, nekünk az „Information”, „Információ” jeligével ellátott ablakhoz kell fáradnunk, mivel az automatánál csak a bérleteinket tölthetnénk fel, ami meg ugye nekünk nincs.

Szóval odaballagtunk az információ bódéjához, és mit sem sejtve előadtuk kérésünket: „Jó napot, négy jegyet kérünk.” Az első kérdése az volt az úrnak: Hány ember utazik? Aztán: Hová mennek? És végül: Ma oda szándékoznak ketten utazni, és holnap vissza? Akkor inkább ma vegyenek egy-egy jegyet személyenként, és holnap még egyszer ugyanezt.

A második alkalommal már minden eshetőségre felkészülve előkészítettem a születési anyakönyvi kivonatomat is, hátha azt is kérik a jegyvásárláshoz. A pontos összeg is nálam volt – ha az előbb két jegy 9 dirham volt, akkor most is annyi lesz. És nem. 13 dirhamot kellett fizetnem.

Ekkor kezdtem gyanút fogni, hogy talán nem egészen úgy működik a tömegközlekedés, mint Moszkvában, vagy akár Budapesten.

A csatolt képet én is az internetről szedtem le (természetesen szigorúan az utazás után), nagyon hasznosnak találtam, jól rávilágít a lényegre. Dubaiban két metróvonal van, a piros és a zöld. Persze tervben van a rendszer bővítése, tudod, „Munka folyamatban”. Azért a város forgalmas, turisztikailag vagy üzleti szempontból kiemelkedő fontosságú részei nagyjából elérhetők ezzel az eszközzel.

A város zónákra van osztva, és az utazás ára a szerint alakul, hogy melyik zónából indulsz, és melyikbe mész. Íme, máris fény derült arra, miért kell közölni az úti célodat jegyvásárláskor, illetve arra is, miért került többe a jegy a második alkalommal. A kapott kártyát a belépésnél oda kell tenni az érzékelőhöz, így nyílik ki a kapu, majd kiléptetésnél ugyanez. Ezért kell fejenként külön kártya. Aki a moszkvai rendszerhez van szokva, és egyből eldobja a jegyét, ahogy beért a metró területére, hogy az már úgysem kell, az egész egyszerűen megszívta.

Persze vannak bérletek is, erről tájékoztatást a következő linken találsz: http://www.godubai.com/dubaimetro/dubaimetrotickets.html. A lényeg az, hogy a Piros Kártyáért két dirhamot kell fizetni, és ezután feltöltheted akkora összeggel, ami maximum 10 utazásra elegendő. A kártya 90 napig érvényes. A Kék Kártya már 500 dirham értékig tölthető fel, öt évig érvényes. Meg kell igényelni, és postán kapod meg 50 dirhamért. Az Ezüst Kártya tulajdonképpen ugyanez (500 dirham érték, 5 évig érvényes), de nélkülözi a biztonsági intézkedéseket (pl. fénykép, értesítés sms-ben, e-mailben). 6 dirhamba kerül. Az Arany Kártya az Arany Kabinok használatára jogosít, mit mondjak, szuper lehet. Ezek persze csak akkor jönnek be a képbe, ha tartósan Dubaiban tartózkodsz, mi az egy hetes kirándulásunk alatt nem éltünk a lehetőséggel, főleg, mivel az idő nagy részében bérelt autóval közlekedtünk.

Ami a menetidőt illeti, sokkal rosszabb a helyzet, mint otthon, vagy az orosz fővárosban. Szombattól csütörtökig nagyjából reggel hat körül indulnak a végállomásokról, az utolsó vonatok pedig este tízkor. Pénteken délután (!) kettőtől este tizenegyig közlekednek a járatok. (Nem szabad elfelejteni, hogy Dubaiban a hétvége a pénteki nap. Van, aki a szombatot is megkapja szabadnapnak, de sokan nem mondhatják magukat ilyen szerencsésnek, és heti egy nap pihenővel kell beérniük.) Két járat között 6-8 perc telik el az időszak függvényében.

Egyébként angol nyelvismerettel simán eltájékozódsz, mindig ki van írva, és be is mondják a következő állomást. Arabul is, ha valakit ez nyugtat meg.

Nos, ezzel ki is veséztük a témát, remélem, tudtam segíteni annak, aki a vízummentességet és a Wizzair közvetlen járatait kihasználva Dubaiban szeretné eltölteni a szabadságát. Legközelebb izgalmasabb vizekre evezünk tevegeléssel, dűnelovaglással. Tarts velem!

2014 májusában egy UAD (dirham) kb. 60 forintnak felel meg.      

1 komment

Címkék: közlekedés hasznos információk Dubai

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr366165601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása