2014.05.13.
06:59

Írta: fannie

Dubai - a második benyomás

viz_1399895897.jpg_1076x619

Nemrégiben alkalmunk volt egy kicsit közelebbről is megismerkedni az Egyesült Arab Emírségek legismertebb városával, ami a moszkvai évek alatt valamilyen rejtélyes oknál fogva amolyan álmaink netovábbjává nőtte ki magát. Biztos a napfény (vagy annak hiánya) ment az agyunkra.

Talán már olvastad a bejegyzést az első benyomásokról, amiket tavaly szereztünk egy átutazás alkalmával. Idén úgy döntöttünk, eljött az ideje a második benyomásnak is.

Most hét éjszakát töltöttünk Dubaiban. Még mindig nem sok, össze sem hasonlítható azzal, amikor az ember valahol stabilan ott él. Ebbe az egy hétbe persze belesűrítettünk sok mindent, amivel egy valamirevaló turistának foglalkoznia illik. Voltunk sivatagi kiránduláson tevegeléssel, hastánccal, tanura előadással, tengeri hajókázáson, fürödtünk a Perzsa-öböl májusban is 30 fokos vizében, és persze a magunk módján shoppingoltunk is.

Emellett azonban mindvégig ott motoszkált a kérdés a fejemben: Milyen volna itt élni? Vajon milyennek találnánk Dubait hosszú távon, mondjuk Moszkvához képest?

Így született a mai cikk alapötlete. Következzék tehát egy szigorúan szubjektív gyorslista arról, melyek a két város előnyei, hátrányai.

Készen állsz? Rajta!

1.      Időjárás. Csak hogy egyből a legbonyolultabbal kezdjük. Moszkva túl hideg, Dubai túl meleg. Most május elején az Emírségben 35-37 Celsius tombol, ami számomra még elviselhető, ám azért az augusztusi csúcshőmérsékletekre gondolva még az én hajam is égnek állt – volna, ha éppen nincs a melegtől a hátamra tapadva. Itt Oroszországban már jövünk ki a télből. Ugyan a múlt heti érkezésünkkor este három egész fokot bírt produkálni Moszkva, most már napközben felmerészkedik a higanyszál a húsz körüli magasságokba is. Csak tériszonya ne legyen szegénynek a sok mínusz után. Mindegy, a lényeg, hogy számomra sokkal inkább elviselhető az extrém meleg, mint az extrém hideg. Így ezt a csatát Dubai nyerte.

2.      Tömegközlekedés. Egyértelműen Moszkváé a pont. Ilyen jól kiépített, gyors, hatékony és olcsó rendszerrel szerintem nem sok nagyváros dicsekedhet. Dubaiban 2,2 millióan laknak, többen mint Budapesten, de csupán két szegény metróvonalat tud felmutatni. Mikor kipróbáltuk, azt tapasztaltuk, hogy sokszor éppen olyan tömött, mint a moszkvai testvére, viszont drágább. Persze modernebb is, de ettől még nem jutsz el vele bárhová, közel sem. A buszozás az araboknál most kimaradt, arról nem tudok nyilatkozni.

3.      Közlekedés. Ennél a pontnál sem kellett sokat agyalnom, a győztes Dubai. Persze ott is vannak dugók, ott is váltanak sávot sofőrök irányjelző nélkül (kihívás: hol nem?), de az az agresszív vezetési stílus szerencsére Dubaiban nem jellemző, ami Moszkvát mérgezi. Az utak újak, remekül kiépítettek, többnyire jó ütemben haladó forgalommal. Szóval eddig 2-1 Dubai javára.

4.      Városnézés. Dubainak nincsen történelme. Persze elnézegetheted a világ legnagyobb X-eit (épület, bevásárló központ, szökőkút, stb.), de tény, hogy a város 40 év alatt nőtte ki magát a homokból. Területének nagy részén a mai napig építkezések folynak, annak minden kellemetlenségeivel együtt: zaj, por, parkok, sokszor üzletek, kiszolgáló egységek hiánya. Szóval „Munka folyamatban”. Moszkva ugyan nem Olaszország, de azért itt már számos 500-600 éves épület, történelmi emlék várja a látogatókat. Nem is beszélve a sok zöld parkról, és a tavasszal ültetett rengeteg virágról. Erre most bővebben nem térnék ki, sokat olvashatsz a témában a blogon, ne fogd vissza magad, böngéssz nyugodtan. Egy pont Moszkva javára, 2-2.

5.      Egyéb szórakozási lehetőségek. Megint Dubaié a vezető pozíció. Színes kínálat, elérhető árak, a kiszolgálás pedig a jótól terjed a kiválóig, nem a rossztól az elfogadhatóig, mint Moszkva esetében. Itt elsősorban az éttermekről, kávézókról, mozikról, kirándulásokról, egész napos szórakozási lehetőségekről beszélek. Aki a klasszikus zenéért van megőrülve, meg a balettért, az valószínűleg Moszkvának ítéli ezt a pontot. Én nem.

6.      Emberi kapcsolatok. Na, ezzel tutira nem hozza be az orosz főváros a lemaradását, ezen a téren Moszkva nálam gyakorlatilag negatívban áll, örülhet, hogy nem kap levonást. Itt nincs kedves, az ügyfélre koncentráló kiszolgálás, mosoly, minőség. Kezdjük ott, hogy nem is értjük egymást. De most őszintén? Sokszor az az érzésem, jobb is így. Nem akarok erről hosszan nyavalyogni, legyen elég annyi: Dubai-Moszkva 4-2. (Egy pillanatra elbizonytalanodtam a mellettem elsétáló, izompólós, jelentős sörhassal büszkélkedő korombeli fiatalember láttán, akire éppen velem egy vonalba érve jött rá az ellenállhatatlan kívánalom, hogy hegyeset köpvén megszabaduljon felesleges nedveitől. Rövid mélázás után azonban úgy döntöttem, marad az eredeti leosztás.)

7.      Árak. Moszkva még mindig a világ második legdrágább városa expatok számára, és ez a helyezés a jelenlegi listámon bizony nem javítja a helyzetét. Dubaiban is tudsz sokat költeni, ne legyen félreértés, de ugyanazt jó eséllyel olcsóbban megkapod az araboknál, jellemzően jobb kiszolgálással és jobb minőségben. A lakhatásról nincs közvetlen tapasztalatunk, de a hotel egyértelműen jobb áron van Dubaiban.

Bónusz pont. Bár Moszkva már így is vereséget szenvedett, kiosztok még egy plusz pontot Dubainak csupán azért, mert víz mellett van. Ez már tényleg az én személyes rigolyám, de mindig is nagyon szerettem volna tenger mellett élni.

Végeredmény: 6-2 Dubai javára.

Aki ennél egy kicsit objektívebb véleményt szeretne olvasni esetleg más városokról is, az keressen rá a Mercer Quality of Living felméréseire. Egy kivonatot például angol nyelven itt olvashatsz: http://across.co.nz/qualityofliving.htm.

Legközelebb néhány hasznos információval jelentkezem a dubai metróvonallal kapcsolatban, illetve közelebbről is ránézünk a már említett kirándulásokra.

Addig is lájk, ha megnevettettelek, és szólj hozzá nyugodtan, ha nem értesz egyet! Köszönöm!

2 komment

Címkék: Dubai Moszkva

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr356156242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2014.05.13. 18:29:25

30 fokos tengervíz. Frankó lehet ilyen vízben búvárkodni. Én is jobban csípem a hőséget mint a fagyot, viszont szerintem Moszkvában jobban lehet csajozni és az orosz lányok között nagyon sok jócsaj van.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2014.05.13. 20:49:13

@♔bаtyu♔: :)))) Hát, én nőből volnék, ezért ez a szempont nem szerepel a listámon. Sajna az orosz férfiakat már nemigen tudom hasonló bókkal illetni. Mit mondjak, nem kényeztetik el a szépérzékemet.
süti beállítások módosítása