2013.10.16.
06:00

Írta: fannie

A Facebook és néhány hús-vér kaland

Továbbra is Hogyan szerezz barátokat külföldön? (http://elet-uton.blog.hu/2013/10/04/hogyan_szerezz_baratokat_kulfoldon), jöjjön a Facebook! Sokan nem szeretik a közösségi oldalakat, mások meg talán túlságosan is. Az viszont tagadhatatlan, hogy ha okosan használjuk, nagyon sok hasznos információhoz hozzájuthatunk a segítségükkel. Nem kifejezetten ismerőseink időjárással kapcsolatos bejegyzéseire gondolok. :)

Számos olyan csoport szerveződik a Facebookon (is), ahova egyszerűen feliratkozhatsz, könnyen hozzáférve aztán mindenféle érdekességhez. A Moszkvai Magyarok Klubja nevű csoportot már emlegettem. Még nem néztem utána, hiszen nem volt rá szükségem, de azt gondolom, minden nagyobb városban van ehhez hasonló szerveződés. Aztán egyik ismeretség hozza a másikat: egyik nap posztoltam az MMK-ban, hogy nincs-e valakinek kedve velem múzeumba jönni – és láss csodát, kiderült, hogy van egy kisebb, itt élő magyar nőkből álló csapat, akik heti rendszerességgel szerveznek maguknak kulturális programokat. Elmentünk megnézni az V. Moszkvai Kortársművészeti Biennálét a Manyezsba, múlt héten pedig bebarangoltuk az őszi színekbe burkolózó Novogyevicsij-kolostort, egyszerűen meseszép volt. (Képzeljétek, most sem láttam apácát, csak szerzetest, kezdem nem érteni a dolgot. Lásd a kolostorról szóló korábbi bejegyzéseket.) Most a Roerich Múzeum van terítéken, majd arról is beszámolok.

Persze nagyon jó rendszeresen hozzájutni egy jó adag boldogsághormonhoz a kulturális kalandozásokon, de van ezeknek a találkozásoknak más pozitív hozadéka is: megismerhettem olyan embereket, nőket, akik hozzám hasonló helyzetben vannak, és nem félnek egymással megosztani tapasztalataikat, élményeiket.

Így tudtam meg például, hogyan juss el a Bolsoj Színház egy balettelőadására úgy, hogy közben nem megy a család anyagi csődbe. Mi még? Azt, hogy a nagy orosz ünnepek alkalmával szokás szétlőni a felhőket, hogy véletlenül se essen az eső. Bár lehet, hogy ezzel rajtam kívül mindenki tisztában van.

Aztán szóba került, Moszkvában milyen kevés a temető, vajon hová teszik a halottaikat, ami szintén egy lényegi kérdés, vagy, hogy miként érdemes adózni otthon, gyerekek iskoláztatását hogyan oldjuk meg, miként lehet elkerülni, hogy teljesen kiessenek a magyar oktatási rendszerből, és így tovább. Azért mi csajok tudunk beszélni, az kétségtelen. Ja, azt mondtam, hogy minden túra elengedhetetlen tartozéka a közös kávézás is? Vajon miért? :)

Visszakanyarodva a Facebookra: rengeteg óhajod-sóhajod meghallgatásra találhat, ha jó helyen kérdezed. Nem tudod, milyen keresőt használj a lakásvadászatnál? Info kellene a közlekedési dugókról? Valaki tutira ismer egy jó alkalmazást. Gluténmenetesen kell étkezned, de fogalmad sincs, hol szerezzed be a különlegesebb hozzávalókat? Vagy csak röplabdázni, focizni támadt kedved? Esetleg egy bárban lógni? Kérj, és megadatik. Vagy valami hasonló.

Persze a Facebook soha nem lesz képes az igazi barátokat pótolni, arra mégis jó, hogy külföldön újakra tegyél szert. Csak aztán képes legyél leszakadni néha a monitorról! :)

Szólj hozzá!

Címkék: Moszkva magyar rendezvények

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr275572032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása