2013.09.23.
06:00

Írta: fannie

Halál az utakon - a Pulitzer Center of Crisis Reporting térképe

kozlekedes_1379866157.jpg_614x372

Tegnap érdekes cikkbe ütköztem az origo.hu-n. A Pulitzer Center on Crisis Reporting közzétett egy nagyon hasznos és informatív térképet arról, mely országokban milyen a közlekedési morál, hányan halnak meg az utakon éves szinten, illetve százezer lakosra levetítve. Ebből csináltam egy kis összefoglalót, ami az orosz és a magyar adatokra koncentrál.

A látottak csak megerősítenek abban, hogy nem az én készülékemben van a hiba, és igenis reálisan érzékelem a valóságot. Az oroszoknál kétszer olyan gyakori a közlekedési haláleset, mint nálunk. És mi sem tartozunk éppen az európai etalonba, teszem hozzá. Az Unión belül csak néhány országban haladja meg a százezer lakosra jutó halálesetek száma ami 9,1-es eredményünket. (Ilyen például Lengyelország, Horvátország, Románia.)

Persze sok múlik az utak minőségén, az autók biztonsági felszereltségén - de a közlekedők morálján is. Ezért az elemzést elvégzők azt is elég látványosan szemléltetik, hogyan állnak a megkérdezettek az egyes szabályokhoz.

Magyarországon a sebességkorlátozással tízből heten értenek egyet, Oroszországban hatan. Sisak viselése: Magyarország - 8, Oroszország - 5 (!). Biztonsági öv használata: Magyarország - 7, Oroszország - 6. Alkohollal kapcsolatos szabályozás: Magyarország - 8, Oroszország - 7.

Ami a közlekedési módok közötti különbségeket illeti, eléggé riasztó, de számomra nem túl meglepő Oroszországban a gyalogosok 33,4%-os aránya a haláleseteken belül. Biciklisek itt gyakorlatilag nincsenek, télen biztos nem, de jó időben sem lehet még csak összehasonlítani sem a Moszkvában tekerők számát a budapestiekkel, messze elmarad mögötte. Amin a látottak alapján ugye nem is lehet csodálkozni. A motor is kevésbé népszerű az orosz fővárosban, mint a magyarban. Ami az autókat illeti: 2011-ben több mint négymillió volt belőlük regisztrálva Moszkvában, és ez a szám azóta csak nőtt. Ahogy a dugók is.

Szóval éberség, товарищ, éberség, ha erre jársz.

Forrás:

http://www.origo.hu/utazas/hirek/20130922-halalutak-a-vilagban.html

 

Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés hasznos információk Magyarország Moszkva Oroszország számokban

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr805528754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása