2013.09.10.
14:20

Írta: fannie

Megváltó Krirsztus-székesegyház múltja és jelene

100_3450_1378815559.JPG_2848x2134

A tegnapi top 10 jó idős lista egyik helyezettjével ismerkedünk meg ma közelebbről, a Megváltó Krisztus-székesegyházzal. Csak mellesleg jegyzem meg: a világ legmagasabb ortodox templomáról van szó, amely a Kremltől nem messze magasodik a Moszkva folyó felé 103 méterével.

A katedrális kalandos története a napóleoni időkig nyúlik vissza. Az 1812-es győzelem után I. Sándor cár elhatározta, hogy a diadal megörökítésére, valamint az orosz nép által hozott áldozatokra emlékezve csodálatos templomot emeltet. A szándék szép volt, a megvalósítás kicsit késlekedett – csak mintegy hetven évvel később, 1883-ban szentelték fel végül az épületet. Közben cárok jöttek, cárok mentek, I. Sándor helyét átvette öccse, I. Miklós, majd II. Sándor következett, akit fia, III. Sándor váltott a trónon.

A késlekedés egyik oka volt csak az anyagiak hiánya. Eredetileg a templomot a Veréb-hegy tetejére, Moszkva egyik legmagasabb pontjára szánták. Ma itt áll a Moszkvai Állami Egyetem tornya, az egyik „hét nővér”. A másik probléma a stílus körül adódott, az eredetileg I. Sándor által kiválasztott késő gótikus-neoklasszikus terveket I. Miklós kérésére egy neobizáncira cserélték le. A munkálatokat végül 1839-ben kezdték meg, 1860-tól már a beltér díszítésén dolgoztak a művészek.

És hogy lehet, hogy ennek ellenére a szocialista időkben idelátogató turista hiába kutat emlékeiben a katedrális után? Hát úgy, hogy azt Sztálin alatt 1931-ben felrobbantották, megsemmisítették. Márványának egy részét felhasználták az oly sokat csodált „nép palotáinak”, a közelben épülő metróállomásoknak művészi kialakításánál. Ezen kívül egyesek szerint körülbelül 20 tonna aranyhoz jutottak hozzá a szovjetek a hatalmas templomból, amit az ország ipari fejlesztésének fellendítésénél hasznosítottak.

Sztálin eredetileg a Megváltó Krisztus helyére Szovjetek Palotáját tervezett, természetesen egy óriási Lenin-szoborral. Ebből nem lett semmi. Végül Hruscsov idején ide építették a világ legnagyobb szabadtéri medencéjét.

1990-től azonban már új szelek fújtak, az ortodox egyház elkezdte a gyűjtést a régi katedrális újjáépítésére. Sok magánember adakozott, 1994-ben már le is bontották a medencét, jöhetett az alapok lerakása. A cél az volt, hogy az új székesegyház minden részletében kövesse az eredeti terveket. Ennek ellenére bevezettek néhány (természetesen a közönséget megosztó) újítást is, például a templom külső falának domborművei nem márványból, hanem bronzból készültek. Nekem kifejezetten teszik ez a megoldás, eredetinek tartom, és esztétikailag is nagyon szép, kontrasztos látványt nyújt az épület fehér márványa a bronz sötétebb színével.

Az újabb felszentelésre 2000 augusztusában került sor, így mi már minden gond nélkül megcsodálhattuk a felséges építményt, és a hozzá tartozó kertet, emlékműveket. Itt áll a két szerencsétlenül járt cárnak, a terroristák által 1881-ben meggyilkolt II. Sándornak, és a bolsevikok áldozatául esett II. Miklósnak is a szobra. Miklóst és családját egyébként szintén 2000 augusztusában avatta szentté az ortodox egyház.

A Megváltó Krisztus-székesegyházra egyébként a 2012. februári híradásokból is emlékezhetünk – mond valamit a Pussy Riots név? Egy orosz női feminista, punk-rock együttesről van szó, akik másfél éve a választások után éppen ebben a katedrálisban adták elő Putyin-ellenes dalukat, a Szűzanya, zavard el Putyint! című művet. Hármójukat elfogták, börtönbüntetésre ítélték, ketten elhagyták az országot, ellenük körözést adtak ki.

Az akcióról találtok (nem túl jó minőségű) videót a youtube-on. Elsőre ez egy elég gyenge próbálkozásnak tűnik, mégis elég volt arra, hogy a Kreml bekeményítsen, példát akarjon statuálni. Ki is szabták az elfogott három résztvevőre a 2 éves börtönbüntetést (az egyikük felfüggesztettet kapott másodfokon).

Hírösszeállítás (szintén youtube-ról, angolul): https://www.youtube.com/watch?v=xeQtUVvcj-A.

Nos, ennyi fért bele mára: egy csodálatos épület, egy csipetnyi történelem, és valamennyi napi politika, emberi jogok.

Legközelebb a Novogyevicsi kolostorral folytatjuk tovább a kalandozást Moszkvában! További szép napot!

A bevezető kép hátterében maga a székesegyház, a Kreml falától fényképezve.

Hogy jutsz ide: a katedrális a piros metróvonal Krapotkinszkaja (Кропоткинская) megállójánál van. Tőle száz méterre található a Puskin Múzeum, érdemes mind a kettőt ugyanaznap meglátogatni. (Akár rossz idő van, akár jó.)

Szólj hozzá!

Címkék: Moszkva moszkvai látnivalók Megváltó Krisztus-székesegyház

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr305505925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása