2013.02.09.
19:35

Írta: fannie

Röviden Moszkváról

100_4489_1360434916.JPG_2848x2134

Mindig szerettem utazni, világot látni. 2011-ben férjem munkájának köszönhetően ezt a hobbit új szintre emeltük – expatok lettünk, két-három évente változtatjuk székhelyünket. Vagy használjam inkább az otthon szót? 

Hogy örültem-e, mikor kiderült, hogy az első állomás Moszkva lesz? Röviden: nem. Annyi hely van a világon, amit meg szeretnénk ismerni, Oroszország egyáltalán nem volt az első helyeken. Őszinte leszek, még a listán sem.

Mára azért már változott a hozzáállásom. Nagyon sok élménnyel gazdagodtunk itt, mindenfélével. Sok dologra rácsodálkozunk, hogy ezt most miért így, máskor jókat derülünk a szituáción, és igen, néha dühöngünk is (főleg én).

Tizennyolc hónap itt-tartózkodás után összefoglaltam néhány pontban, mit szeretek Oroszországban, és mit nem.

Amit szeretek:

1)      A telet. Jó, csak vicc volt. Majdnem beugrottál, mi?

2)      Szinte mindent megkapok a boltban, ami a magyaros receptek elkészítéséhez kell. Isteniek a tejtermékek, és a pékáru. A friss kenyér vajjal és egy kis tejjel/habos kakaóval igazi kulináris élmény. Van tejföl, túrórudi, a mozzarella jobb, mint Olaszországban.

3)      Mikor jó idő van, kivirágzik a város. Mindenhova virágokat ültetnek, utak mellé, parkokba, terekre. Nagyon sok a virágbolt is, és gyakran látni haza igyekvő embereket csokorral a kezükben.

4)      Sok szép helyen jártunk az orosz fővároson kívül is, mióta itt élünk Moszkvában. Az első helyen említeném mindjárt Szentpétervárt. Egyszerűen gyönyörű. Már télen, decemberben is nagyon tetszett, de nyáron… Kevés ilyen szép várost láttam, mint az „Északi Főváros”. Aztán ott van még Szergijev Poszad, Jaroszlavl, Vladimir, Szuzdal, Nyizsnyij Novgorod. Persze itt nagyok a távolságok, de érdemes azért kirándulgatni.

5)      A tömegközlekedés. Itt 12 (!) metróvonal van, amit terveznek tovább bővíteni. Gyakorlatilag bárhova el lehet jutni a föld alatt. Igaz, hogy gyakran vannak teli a vagonok, de még mindig jobb, mint a dugóban ülni (lásd „nem szeretem” lista).

6)      Nagyon jó az edzőterem, ahova járunk. Tartozik hozzá finn szauna, fényterápia, gőzfürdő (mindegyik elég nagy), medence, plusz rengeteg eszköz, gép van. Az öltöző szintén tágas, nem kell ahhoz is akrobatikus elemeket alkalmaznom, hogy levegyem a cipőmet.

Amit nem szeretek:

1)      A közlekedést. A dugókat. Bármerre indulsz el a fővárosból, minimum 100 km-es dugóval kell számolnod. De a városban sem sokkal jobb a helyzet, teljesen normális, hogy kocsisorok csak állnak, csak állnak... Aki itt kocsival jár, az fél életét az autóban tölti. Ennyi. Tudom, most mit gondoltok: hogy dugó otthon is van. Higgyétek el, össze sem lehet hasonlítani.

2)      Hihetetlenül sok ember van mindenütt!!! Új értelmet nyert számomra az „Annyian vannak, mint az oroszok.” szólás. Az nem azt jelenti, hogy „sokan”, vagy „nagyon sokan”, hanem azt, hogy a „rohadt sokan”-nál egy kicsivel többen.

3)      Néha az az érzésem, hogy sok itteninek nehezére esik elhinni, hogy TÉNYLEG léteznek olyan emberek ezen a Sártekén, akik bizony nem beszélnek oroszul. Szerintem azt gondolják, hogy ez csak amolyan szóbeszéd. „Képzeld, a szomszéd Szerjozsa mondta, hogy egyszer találkozott egy emberrel, aki látott már külföldit, és képzeld, az nem értett oroszul!” „Na ne má’, nem hiszem el!” „De komolyan mondom! Istenúccse!” Hamarabb eszükbe jut, hogy esetleg a hallásoddal van valami gond, de az nem probléma (számukra), kiabálni azt tudnak. És így lőn, hogy majdnem minden nap leordítja valami kedves ember a fejemet, hátha így könnyebben behatolnak a szavak a koponyámba. Hát, most mit mondjak. Nem működik.

4)      Olyan szép a világ, mikor az emberek mosolyognak, kedvesen válaszolnak, az eladó a boltban, a pincér az étteremben odafigyel a kedves vendégre… Nos, ezzel nincs is különösebb probléma – Szentpéterváron. De mi Moszkvában élünk. És ez a pont a „nem szeretem” listában található. A többit a képzeletedre bízom.

5)      Köpködés és orosz zsepi az utcán. Itt ne valami szimpla, alig észrevehető dologra gondoljatok, hanem a „felszívomazagyambaéskivágomaföldre” köpködésre. És hogy mi is az az orosz zsepi? Hmm… Orrfújás amúgy focistásan. Megvan? Remélem, nem eszel éppen.

6)      Hogy Moszkva nagyon drága. A szívünknek is, de a pénztárcánknak talán még inkább. Erről majd bővebben máskor.

Egyelőre ennyi, részletek a folytatásban. Addig is szép napot!

Szólj hozzá!

Címkék: bemutatkozás expat Moszkva

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr995071596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása