2014.03.04.
10:16

Írta: fannie

Szocsi után Krím... Kombinálok.

Oroszország az utóbbi időben ismét a figyelem központjába került. Először az olimpiai játékok szolgáltatták ehhez az apropót – most pedig a krími válság.

Sokan kérdezték tőlem, nincs-e kihatással ránk a konfliktus itt, Moszkvában. Röviden: nem igazán. Még az a fél tucat rendőr is eltűnt a kis külvárosi metrómegállónk környékéről, akik a téli játékok idejére befészkelték ide magukat idegeneket igazoltatni. A belvárosban még ennyi változás sincs, ott most is, mint mindig, sok a rendőr. Minden visszatért a normális kerékvágásba Szocsi után. Nem látni több emberkét Russia feliratú ruhában, mint eddig, nincsenek villongások, mindenki teszi a dolgát, éli a mindennapjait. Még a Facebook falamat sem terítik be az aktuális hírekkel, amin egy kicsit meg is lepődtem. Olyan furcsán nagy az érdektelenség. Vagy mindenki kivár, mi lesz ennek az egésznek a vége?

A konfliktus hatásait igazán csak a rubel árfolyamának esésén keresztül érezzük. Elég látványosan beszakadt, óráról órára romlott a helyzet az utóbbi napokban. Ilyenkor kell elgondolkodni, mit tegyél: váltsd át értékállóbb valutába a pénzed, ha van, vagy inkább bízz abban, hogy a viszonyok hamarosan normalizálódnak, és a rubel magára talál. Szerinted?

Hogy milyen hatása lesz ennek az egésznek az orosz gazdaságra? Nos, a gyenge fizetőeszköz jól jöhet egy olyan országnak, aminek a külkereskedelmi mérlege hagyományosan pozitív a külföldre szállított energiahordozóknak és ásványi anyagoknak köszönhetően. Nem beszélve a helyi kisvállalkozásokról, akik kicsit fellélegezhetnek, mivel az import termékek ára viszont nő, így átmenetileg versenyelőnybe kerülhetnek. Plusz az emelkedő olajárak… Egyesek szerint Putyinék még jól is járnak a végén, számításba véve a krími bevonulás esetleges politikai következményeit is. Persze hosszútávon nyilván nem ez a cél, de ideiglenesen inkább az előnyöket élvezhetik, mint a hátrányokat. Az Orosz Központi Bank mindenesetre igyekszik beavatkozni a kamatlábak emelésével és a rubel felvásárlásával is, hogy legalább lassítsa a zuhanást.

A sok orosz turistának, akik az utóbbi időben elárasztják a Föld szinte minden pontját, mindenképpen jobban ki kell nyitni a pénztárcáját, ha külföldön akar körülnézni. Nyilván mindenki őszintén sajnálná, ha a közeljövőben elmaradnának ezek a jól fizető, kedves vendégek. Ennek a másik oldala, hogy a külföldieknek viszont most olcsóbb a moszkvai élet. Egy cappuccino most „csak” 1200 forint, az eddigi 1400 helyett!!! Tessék megtámadni a Wizzair honlapját, most érdemes ide látogatni! :P Talán az oroszok is visszatérnek majd egy kicsit a belföldi turizmushoz? Megint csak tiszta nyereség volna az országnak.

Azért arról sem szabad megfeledkezni, hogy számos szektorban egyszerűen nincs orosz termék, ami felválthatná az importárut. És akkor mi van? Jön megint a hiánygazdaság? Élelmiszer az lesz, a legújabb szupertv nélkül meg csak el lehet valahogy tengődni, nem?

Ami a nyugatiak fenyegetését illeti, hogy majd jól izolálják Oroszországot gazdaságilag… Érdekes lesz figyelemmel kísérni, hogy fog ez elsülni. Az amerikaiak elég messze vannak, de Európa… Millió összefonódás az energetikai- és nehéziparban, nem világos, ki ütné meg jobban a bokáját a szankciók miatt. Ezért inkább egyelőre vízumkérdésről, tárgyalások befagyasztásáról, diplomáciai elszigetelésről beszélnek. Az oroszok meg vonogatják a vállukat. „Mi lesz veletek földgáz nélkül, arany bogárkáim?”

És közben a Krím-félszigeten gyűlnek az orosz katonák, egyelőre némán néznek farkasszemet az ukránokkal. Vér szerencsére még nem folyik… De én még nem láttam olyan országot a történelemben, aki azt mondta volna: „Megtetszett neked a területem? Vidd nyugodtan, ma jókedvemben találtál.” De mit fognak tudni lépni? Meg lehet-e ezt oldani diplomáciai úton? Ha nem, mi a következő lépés?

Ukrajna kire fog tudni támaszkodni? Most éppen az oroszok az ellenség, de ki van mellettük? Még a NATO-nak sem tagjai, éppen a túl szoros orosz kötelékek miatt, ami most szépen a nyakukra csavarodik. Két szék közül a padlóra? Az bizony fájdalmas lesz.

Eléggé meg vagyok döbbenve, röviden. Kombinálok itt, de igazából csak tátott szájjal nézem, hogy mi minden megtörténhet ma, a 21. század Európájában. Mikor ez az egész ügy kirobbant, olyanokat lehetett olvasni, hogy majd megint jól lezárják az oroszok a gázvezetékeket. Aztán a fenéket. Itt már tankokkal vonulnak fel, kérem, nem cicóznak. Szerintem erre azért nem sokan számítottak.

Érdekes színt visz az egészbe Szocsi közelsége. Milyen büszkék voltak sokan, hogy megmutathatták a világnak, Oroszország igenis egy barátságos, nyitott, jól szervezett ország… Aztán napokkal a záróünnepség után ott a felhatalmazás: Oroszország beavatkozhat Ukrajna egész területén. Persze az oroszajkúak védelmében. Na, igen. Csakis azért.

Ennyi volt a mai rendkívüli poszt az aktualitásokról. A krími szituációt természetesen továbbra is figyelemmel fogom kísérni. Reméljük, minden jól fog alakulni, és nem kíván további emberáldozatot a(z ellen)forradalom.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: gondolatok orosz lélek Ukrajna Krím

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr825842696

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.03.04. 11:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása