2013.12.11.
05:00

Írta: fannie

Puskinban járt a modern művészet

puskin_1386660576.jpg_1280x886

Puskin Múzeum és Tretyjakov Galéria. Azt gondolom, ez a két leghíresebb moszkvai múzeum. Az előbbi az európai, az utóbbi az orosz művészetet mutatja be. A blogon viszont még egyikről sem volt igazán szó, mea culpa. Nem baj, a héten pótoljuk a hiányosságot.

A Puskin Múzeumot 1912-ben nyitották meg, tavaly ünnepelte századik születésnapját. Éljen, éljen!

Nos, elég sajátos létesítményről van szó. Itt van mindjárt az a tény, hogy a múzeum a száz év során kissé kinőtte magát, köszönhetően például a szovjet idők államosításainak, amikor is számtalan festmény, alkotás került állami tulajdonba magángyűjtőktől (például Szergej Scsukintól és Ivan Morozovtól). Ezért ma a Puskin Múzeum anyaga több épületben, elszórva található. Most éppen egy múzeum-város kialakításán fáradoznak a szakemberek, hogy egy helyre, a főépület környékére koncentrálják az összes kiállítást.

A másik furcsaság, hogy a Puskinban, legalábbis a főépületben nem eredeti alkotásokat láthatunk, hanem az Európa különböző részeiben őrzött remekművek replikáit. Én ezzel nem voltam tisztában az első látogatásom előtt, ezért igencsak meglepődtem, mikor ugyanazokkal a szobrokkal találtam magam szemben, amiket már egyszer megcsodáltam Olaszországban. Mit mondjak, kicsit csalódott voltam, de ez megint az én hibám, legyen tájékozottabb az ember lánya, ha már egyszer múzeumba megy.

Egyébként a már említett elkobzásokból származó festmények egy részét az egyik melléképületben láthatjuk, és ez a melléképület a kedvenc múzeumom Moszkvában. Érintőlegesen volt már róla szó a blogon (http://elet-uton.blog.hu/2013/09/18/munkacsy_puskin_muzeum és http://elet-uton.blog.hu/2013/09/18/matisse_puskin_muzeum), de majd mindenképpen kitérek rá bővebben. Nem ma. Ma a főépületben nézünk körül.

Már csak azért is, mert a közelmúltban még egyszer ellátogattam oda, egy érdekes kiállítás alkalmával: Judaskin orosz tervező művészeti alkotásnak értékelt ruháit mutatták be a múzeum egész területén, a letűnt korokat idéző műremekek (replikái) közé. Természetesen a cél az volt, hogy hangulatban harmonizáljon egymással a régi és az új. Szerény véleményem szerint ezt nem mindig sikerült, de ennek ellenére maradandó élmény volt végigbarangolni ezzel a kis csavarral megbolondított termeken.

Közben persze nekem is elszabadult a fantáziám, és már alig várom, hogy valaki megvalósítsa, hogy ételeket, süteményeket fog hasonló stílusban felkínálni a nagyérdeműnek. (Persze nem is én lennék, ha kimaradna a posztból a gasztronómia.) De most tényleg: képzeld el, hogy bemész a múzeumba, a bejáratnál választhatsz, melyik kor kosztümét öltöd magadra, és kapsz hozzá egy szintén korhű poharat is a kezedbe, benne bor, ami egy neves sommelier szerint leginkább idézi az adott időszakot. Csak néhány kortyot, a hangulat kedvéért. Aztán minden teremben lenne egy kis büféasztal, ahol megcsodálhatnád az adott évszázadban fogyasztott ételek… replikáit. J Néhány recept az extrém érdeklődőknek, hogy otthon kísérletezhessenek. Szerintem óriási volna!

Na, mindegy, vissza a valóságba. Szóval ruhákat állítottak ki a termekben. Lenge, szellőből szőtt estélyiket, és nehezebb, széles szoknyájú habcsodákat. A divathoz ugyan nem értek, de az biztos, hogy így sokkal viccesebb volt az egész Puskin másolatgyűjteménye.

Ami az állandó kiállítást illeti: ha sokat utaztál már Európa-szerte, szerintem nyugodtan kihagyhatod. Érdekes lehet viszont például iskoláskorú gyerekkel, oktató céllal végigmenni az egyes korszakokon, ad egy átfogó szemléletet a művészettörténet állomásairól. De ha teheted, várd meg a következő „csavart”, hogy az egész izgalmasabb legyen!

További szép napot, találkozunk a Tretyjakovban pénteken!    

Szólj hozzá!

Címkék: múzeum Moszkva moszkvai látnivalók

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr265684101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása