2013.07.29.
13:44

Írta: fannie

Győzelmi Park metrómegálló, és egy kis nyavajgás :)

dscf5486_1375098259.JPG_864x648

Elmúlt ez a hétvége is, de a hideg, esős idő tartja magát. Furcsa lehet ezt otthonról hallani, mikor Magyarországon tombol a nyár, meg a 30 fok plusz. Itt épphogy felkúszik a hőmérő higyanyszála a tizennyolcas számig. Húsz fölé már egy ideje nem mentünk.

Azért mi optimisták vagyunk (inkább csak voltunk), szombaton elindultunk motoros túrára Nyizsnyij Novgorodba. Alig hagytuk el Moszkvát, amikor esőbe kerültünk. Még mindig optimistán folytattuk utunkat, biztos eláll, kimegyünk alóla... nem állt el, nem mentünk ki alóla. Egy idő után kénytelenek voltunk szembenézni a realitással: még ha el is áll az eső, már csurom vizesek vagyunk, a maradék háromszázakárhány kilométert meg nem túl egészséges átázott ruhában, csizmában megtenni. Visszafordultunk. Persze nem úsztuk meg a kalandot következmények nélkül, most a napi program nagy részét az orrfújás és a köhögés teszi ki. Ez is hozzátartozik a motorozáshoz, ki vagy téve az időjárás kényének-kedvének. Ami itt Oroszországban nem mindig túl barátságos.

OK, ennyi nyavajgás elég volt, nézzük, mi van mára a tarsolyomban. Arra gondoltam, folytassuk a Moszkva csodálatos parkjai sorozatot a Győzelem Parkjával.

Szokták tőlem kérdezni, milyenek a moszkvai metróállomások, na, a Győzelmi Park (Парк Побе́ды) a sötétkék, hármas számú vonalon az egyik gyöngyszem. A legmélyebben levő megállóról van szó Moszkvában, a mozgólépcső olyan három perc alatt küzdi le a 126 méteres távot, amit meg kell tennie, mire a felszínre szállítja az utasokat.

A kilencvenes években kezdték el építeni, a tervek szerint a megnyitó 2000-ben lett volna, a Nagy Győztes Honvédő Háború végének 55. évfordulájón. Ahogy az előfordul errefelé is, a munkálatok csúsztak egy kicsit pénzhiány miatt, de azért 2003-ban így is sikerült átadni a megállót. A felvezető képen a második világháború emlékét őrző mozaik szerepel, ami természetesen az állomás egyik dísze. Van egy másik is, ami viszont a Napóleon feletti győzelmet idézi Kutuzovval és társaival, azt majd alul még közlöm.

Ha sikerül felérned a felszínre, több látványosság közül választhatsz. Vegyük őket sorra.

Szólj hozzá!

Címkék: moszkvai metró Moszkva moszkvai látnivalók Győzelmi Park

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr215432058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása