2013.07.22.
12:19

Írta: fannie

Hogy jutsz ki Moszkvába? Dokumentumok, utazás

vnukovo_1374488290.jpg_600x340

Múlt hét vége felé jött a hír, hogy a moszkvai Vnukovo repülőtér végre hajlandó fogadni a Wizzair gépeit.

ÉLJEN, ÉLJEN, ÉLJEN!

Remélhetőleg ez együtt jár majd a repjegyárak csökkenésével is, ami azért nagyon örvendetes volna. Hátha megindulnak a tömegek Budapestről, hogy megnézzék ezt a gyönyörű várost! J

Moszkvának három nemzetközi repülőtere van: Seremetyevo, Domodedovo és a fent említett Vnukovo. Már mind a háromhoz volt szerencsénk. A Seremetyevot használja az orosz légitársaság, az Aeroflot. Kiköltözésünk után néhányszor repültünk velük (2011), mivel azonban ők a Malév csődje óta szemtelenül megemelték az áraikat, átpártoltunk egyéb társaságokhoz, elsősorban a Lufthansához, akik ugyan átszállással repülnek, de 95 ezer forint helyett „csak” 65 ezer forinttért fejenként. Így jártuk meg Domodedovot többször is (Moszkva-Frankfurt, Moszkva-München, Moszkva-Bécs), és egyszer Vnukovót is (Moszkva-Hamburg). Jó, jó, tudom, hogy a 65 ezres repülőjegy sem kevés egy néhány órás útért, de ez van. Gyalog azért mégsem járhat az ember (lánya). Mondjuk a vonat még mindig ott van, mint lehetőség, erről azonban nincs tapasztalatunk, máshol kell a témában infót gyűjtened.

Ma reggel megnéztem a Wizzair honlapját, nos nem vesztegetik az idejüket, már meg is kezdték a szeptemberben induló járatokra a jegyek értékesítését. Ha jól számoltam, olyan 45-50 ezer forint a teljes viteldíj októberi időpontokra, mire túljutsz a társaságra jellemző pluszköltségek tömkelegén (átutalási díj és társai). Még mindig magas, de ne legyünk telhetetlenek, alakulunk, alakulunk, pont úgy, mint az egyszeri púpos gyerek.  

Hogy hogy jutsz be az egyes repterekről a városba? Taxival is próbálkozhatsz, főleg, ha késő este repülsz, és tömegközlekedés már nincs, túl sok a csomagod, vagy éppen így hozza kedved. Ez persze jóval drágább, mint a metró-busz/vonat kombó. Azonban itt ismét emlékezetedbe idézném a közlekedési dugókról szóló részt-

http://elet-uton.blog.hu/2013/03/01/mindennapok_kozlekedes_moszkvaban– ha csúcsidőben indulsz el autóval, busszal, vedd figyelembe, hogy valószínűleg órákat fogsz a kocsisorban állni. Egyszer egy rokonunk a Vnukovo melletti hotelből jött hozzánk vacsorára. A 18 km-es utat két óra alatt sikerült megtennie taxival. A Seremetyevóról egyébként a Teatralnaja metrómegállóhoz érkezik a reptéri vonat, a jegyár 320 rubel, az utazási idő 35 perc. Ha Vnukovora érkezel, akkor több busz közül is választhatsz, ami elvisz a legközelebbi metrómegállóhoz, a Yugo-Zapadnajára: 611, 45M, 330M. A menetdíj olyan 25-30 rubel, menetidő erősen forgalomfüggő, normális esetben 15-20 perc. Domodedovoról szintén buszra szállhatsz (405), a menetdíj 100/120 rubel per fő, és a Domodedovszkaja metrómegállóig mehetsz el 40-50 perc alatt.

A taxiról csak annyit, hogy az ár erősen alkudható, főleg ha külföldi vagy. Na, nem azért, mert olyan olcsóért elvisznek a két szép szemedért, ha ügyes vagy. Inkább úgy működik ez, hogy bemondanak egy szinte már pofátlanul magas árat – ha elfogadod, rendben, ha nem tetszik, lehet eszmét cseréni, ha nem enged a másik fél, van másik taxis. Nekünk Domodedovóról 3000 rubeles árat mondtak először, majd rövid keresgélés és udvarias csevely után ez lement 1500 rubelig. Azért nem mindegy.

Térjünk vissza a kiutazás feltételeihez. A repjegy csak az egyik lépés. A vízumot is el kell intézned. Fel kell menni a magyarországi Orosz Nagykövetség honlapjára, és megnézni, milyen papírok kellenek. Az oldalon hozott információk teljesen pontosak és megbízhatóak, tehát nem kell azzal számolni, hogy mindent begyűjtesz, mégis visszaküldenek, hogy ja, még ez hiányzik, pedig kell, és nem is mondtuk, bocs. 2012 júliusától bevezették az interneten kitöltendő vízumkérő lapot, ami annyiban különbözik a papír alapútól, hogy néhol nehezebb vele boldogulni, mert nem enged olyan opciót választani, ami a te esetedre alkalmazható volna. Pozitív oldal viszont, hogy tapasztalataim szerint nem veszik túl komolyan a dolgot, csak legyen kitöltve, kinyomtatva, és beadva a többi irattal együtt.

És hogy mik is azok a rejtélyes „többi irat”? Azt tényleg nézd meg a weboldalon: http://www.hungary.mid.ru/hu/cons_hu.html. Amiről tudomásom van, de nem találtam meg az oldalon, az a HIV-tesztre vonatkozó információ: csak akkor kapsz egy évre, vagy azt meghaladóan vízumot, ha negatív a HIV-teszted (és azt csatolod is). Én legutóbb erről a szabályról legutóbb megfeledkeztem, de az ügyintéző nagyon rendes volt. Azt mondta, kész lesz a vízumom két munkanapon belül (sürgősségivel, alapból 10 napot kell várni!), menjek nyugodtan érte, de csak akkor adja oda, ha hozom a tesztet. Az Országos Epidemiológiai Központban 9 000 Ft-ért megcsinálták a vizsgálatot 24 órán belül, tehát nem volt gond. Nem valószínű, hogy erre az infóra turistaként szükséged volna, de ki tudja, talán annyira megtetszik majd Moszkva, hogy rögtön ki is akarsz költözni. J Arra azonban turistaként is oda kell figyelni, hogy csak bizonyos biztosító cégek kötvényeit fogadja el a vízumhoz az orosz állam, mindenképpen ellenőrizd a listát (szintén a megadott weboldalon), mielőtt pénzt adnál ki.

Ha külföldiként lépsz az országba (ami azért eléggé sanszos, ha ezt a blogot olvasod), akkor ki kell töltened a Migrációs kártyát, amiben nyilatkozol arról, mikor lépsz be az országba, várhatóan mikor hagyod azt el, mi a célja az utazásodnak. Eddig ezt nekünk mindig magunknak kellett kitölteni, de legutóbb, mikor Anyukám jött a Domodedovo reptérre (2012. október), már a határőr töltötte ki az útlevél és a vízum alapján számítógéppel. Nohát, fejlődünk. De az is lehet, hogy ez a Domodedovón mindig így volt, és a Seremetyevó van elmaradva. Vnukovón nem tudom, mi a helyzet, onnan még csak kifele utaztunk.

Hogy hogy néz ki a migrációs kártya, azt itt tudod megnézni:

http://www.bravosolutions.com/airport/russian%20imigration%20landing%20card.gif.

Mint látod, a kitöltéshez szükséges az orosz és/vagy az angol nyelv ismerete. Amennyiben egyik sincs, érdemes otthon kibogarászni az egyes rubrikák jelentését barátok, ismerősök, vagy a google fordító segítségével.

Mikor megérkezel Moszkvába, még van egy további regisztrációs kötelezettséged. Hivatalosan ezt annak kell intéznie, aki a meghívólevelet küldte neked: hotel, munkahely, egyetem, etc. Itt tulajdonképpen a lakcímed bejelentéséről van szó a helyi hatóságoknál az érkezésedet követő 7 munkanapon belül. Hogy mikor érkeztél, azt a jegyekkel (vonat, repülő, egyéb) kell bizonyítanod, esetleg az útleveledbe nyomott pecséttel, ha járművel jössz. Ha 7 munkanapnál rövidebb ideig vagy az országban, akkor ez a lépés kihagyható, de ha hotelben laksz, ők úgyis mindent elvégeznek helyetted.

Tehát ha megállít Moszkvában a rendőr az utcán, igazoltatáskor át kell adnod az útleveled a vízummal, a migrációs kártyával, a regisztrációs kártyával együtt, utóbbi hiányában pedig egy jeggyel kell bizonyítanod, hogy bizony nem vagy az országban/városban 7 munkanapja. Nem bonyolult ez, csak nem egyszerű.

És mi van, ha járművel jössz? Esetleg hosszabb időre? Akkor bizony a határon ki kell tölteni a járműre is egy regisztrációs dokumentumot, amit aztán három hónapon belül be kell vinni a megfelelő hivatalba (motorizációs hivatal, VDNK metróállomásnál), és ott megkapod az autódra/motorodra/egyebedre az egy éves „tartózkodási engedélyt”. Egy év elteltével el kell hagyni az országot a járművel, és megismételni a procedúrát. Nálunk ez így működött, mi motorral jöttünk ki Magyarországról Kijeven keresztül tavaly (2012), majd idén Belorusszián-Lengyelországon át léptünk ki, hogy aztán visszatérve újra induljon az évünk. Nekünk egy éves munkavízumunk van. Lehet, hogy más vízumnál változnak a járműre vonatkozó szabályok is, ennek utána kellene nézned szükség esetén. (Már csak azért is, mert azért a szabályozás is változhat.) Azért azt tudd, hogy erre is érdemes odafigyelni.

Érdekesség a témában, hogy Oroszország és Belorusszia (valamint Kazasztán) 2010. Július 1 óta vámuniót alkotnak, nincsenek határok, ezért bizony a járművel Belorussziát is el kell hagyni, hogy rendben legyenek a papírok. Nekünk ez nem volt gond, mert Magyarország volt a végcélunk, de azért ezt rövidebb úttal is meg lehet oldani, ha nagyon akarja az ember, pl. Ukrajnán keresztül.

Nos, hirtelen ennyi jutott eszembe a kiutazással kapcsolatban, szóval hajrá, még időben vagy, hogy megnézd Moszkvát nyáron! Érdemes!

Szólj hozzá!

Címkék: hasznos információk Moszkva

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr795418451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása