2013.07.11.
13:49

Írta: fannie

Izmailovó - Vernissage, a Bolhapiac

p1000971_1373542141.JPG_692x922

A vodkáról tegnap már volt szó, ami ugye Oroszország egyik leghíresebb portékája, mondhatni, igazi "ruszkijkum". :) Van azonban más is, amiről Oroszország jut eszedbe, nem? Matrjoska? Szamovár? Usanka? Női fejkendők? Arany-piros-fekete színekben tündöklő poharak, tányérok, evőeszközök fából? Hamis Fabergé tojások? Gyönyörű, lakkozott dobozkák? Nyugodtan folytasd a sort! Az biztos, hogy ezt mind, és még sok mást is megtalálsz az izmailovói Bolhapiacon (így, nagybetűvel), a Vernissage-ban (вернисаж), rögtön az Izmailovói Kreml mellett, ahol a Vodka Múzeuma is van. Szóval ez egy igazi paradicsom szuvenírt vadászóknak.

Be kell valljam, én nem rajongok túlzottan a bolhapiacokért, de arra, amivel itt találkoztam én is azt mondom, hogy megér egy délutánt. Mondjuk a hétvégén, akkor van igazi nyüzsi, igazi élet. Tehát szállj fel nyugodtan a hármas számú metróra (sötétkék, Arbatska-Pokrovskaja vonal), és ne állj meg a Partizanskajáig. Maga az állomás is érdekes, keményen szovjet hangulatot áraszt a vidám, tettre kész, harcos elvtársakat és elvtársnőket ábrázoló szobraival.

Amint kiérsz az utcára, fordulj balra, majd menj egyenesen, míg meg nem látod a kiírást: вернисаж.

Vigyázat, belépő is van a területre, 10 rubel (kb. 70 forint). Ez talán még nem vág földhöz, de ha inkább megspórolnád ezt a "hatalmas" kiadást, akkor először az Izmailovói Kreml területére menj be (Vernissage-tól balra), onnan szabad az átjárás.

Ez nekem egyébként annyira orosz! Van egy szabály, de ha egy kicsit körülnézel, tálcán kínálkozik a kiskapu. Talán még ki is van világítva. Igazából éppen az orosz szokások iránti tiszteletből érdemes megkerülni a belépőt. :)

Vernissage-nak van weblapja is oroszul, úgy hirdeti magát, mint a világ legnagyobb piacát, ahol szuveníreket, antik tárgyakat, valamint művészeti és népművészeti alkotásokat árulnak. Ebben szokás szerint azért van némi túlzás, elég sok az egyszerűen bóvlinak titulálható áru, de biztos vagyok benne, hogy hozzáértő szemek valódi kincsre is bukkanhatnak. Láttam itt már régi (-nek tűnő) ikonokat, könyveket, festményeket, de második világháborús gázmaszkot, egyéb katonai felszerelést is. Meg rengeteg-rengeteg matrjoskát, hűtőmágnest, Lenin mellszobrot.

Alkudni persze kötelező. Ha itt szándékozod begyűjteni a vásárfiát, először érdemes körülnézni a városban, hogy belőhesd az árszintet, utána jöhet is a szócsata! Még hangulatos is lehet egy ilyen üzletelés. Az árusok többsége beszél valamit angolul is, a számokat mindenképpen kenik-vágják.

Amire figyelj: tudomásom szerint nem lehet kivinni az országból 1950 előtti tárgyakat, ezért érdemes vagy meggyőződni az áruk koráról, vagy megkeresni a kiskaput. Csak viccelek, győződj meg az áruk koráról!

 

Szólj hozzá!

Címkék: Moszkva moszkvai látnivalók Izmailovó

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr395400411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása