2013.07.09.
16:24

Írta: fannie

Kolomenskoye közelebbről

Mielőtt ellátogatunk egy új helyre, szeretek utánanézni a nevezetességeknek, annak, milyen jelentős események történtek a helyszínen, hogy aztán a képzeletem segítségével körünkbe idézhessem a régmúltat.

Amikor először vagyunk ott, általában még a történelem bűvöletében élek. Például a Kolomenskoye Parkban próbáltam elképzelni IV. (Rettegett) Ivánt, amint misét látogat a születése tiszteletére emelt templomban. Vagy azt, ahogy gyerekként kiscicákat és kiskutyákat dobál ki a magasabb épületek ablakaiból. Nem, ezt inkább hagyjuk. Legyen inkább az, amikor már felnőttként szeretett feleségével, Anasztáziával sétálgat a fák között, akinek sikerült valamennyire kordában tartania Iván szadista-paranoiás személyiségét. Igen, ez jobb lesz.

Megjelenik Nagy Péter is, éppen fontos munkálatokat irányít, szokásához híven gőzerővel halad előre, letarolva mindent és mindenkit, ami két méteres valója elé áll. Azon igyekszik, hogy minél gyorsabban és pontosabban felépítsék kedves fapalotáját, amit Arhangelszkből hozatott át. Csupán 1200 km, mi az neki! Ez is akadály?! Nem sokkal később aztán egy új tűztől hajtva elhagyja Moszkvát, hogy felépítse Szentpétervárat, az "európai" fővárost.

Vajon itt is előfordult, hogy Péter elkapta, kitépte, levágta egy-egy régimódi bojár szakállát? Vagy hogy lekesen kihúzta egyik udvaroncának fájó fogát?

Itt vannak még az első Romanovok, Mihály, valamint fia, Alekszej, a Kazáni Miasszonyunk-templomnál, és a fapalotánál. Nagy Katalin sem hiányozhat, bár a nagy építtettőnek itt pont nem maradt fenn palotája. Azért mégsem mehetünk el úgy, hogy meg ne említsük a kis német hercegnőből lett cárnőt, aki a történelem egyik legnagyobb figurájává nőtte ki magát.

Sétálgatunk mi így sokan, miközben Andris fogja a kezem.

Amikor aztán már visszatérő vendégek vagyunk, valami lassan megváltozik. Akkor már nekünk is vannak történeteink, melyek a helyhez kötnek minket, kialakul a kis saját, személyes történelmünk.

"Emlékszel, itt volt felállítva a harctér a tavalyi középkori játékok alatt."

"Vajon hol lehet az az ősi kő, ahova odajárnak az emberek, elmormolják a kívánságukat, hátha valóra válik? Sehol nincs kiírva, nem találunk oda soha vissza."

A mai képek ezekhez a személyes pillanatokhoz engednek közel.

További információk Kolomenskoyéról: http://elet-uton.blog.hu/2013/06/19/moszkva_csodalatos_parkjai_kolomenskoye

A Kolomenskoye Parkhoz a sötétzöld, kettes számú metróvonal Kolomenskoye (Коломенская) nevű állomásánál kell leszállni.

Szólj hozzá!

Címkék: Moszkva Moszkva parkjai moszkvai látnivalók Kolomenskoye

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr1005397768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása