2013.02.22.
16:57

Írta: fannie

Búcsú Kuredutól

 

Bárcsak egyszer az életben mindenki eljuthatna egy olyan gyönyörű helyre, mint a Maldív-szigetek! De addig is, míg az a kívánság válósággá válik, összegyűjtök itt néhány hasznos információt az arra indulóknak.

 

1.       A Maldív-szigetek az Indiái-óceánban található, Indiától dél-nyugatra. A köztársasághoz mintegy ezerkétszáz sziget tartozik, ebből alig kétszáz lakott, további 87 turistáknak van fenntartva. Az ország lakossága körülbelül 330 ezer főt tesz ki.

 

2.       Mivel azért az egyes szigetek, szigetcsoportok között vannak távolságok, sanszos, hogy hidroplán viszi ki az embert a választott üdülőbe. Ezek a gépek elég hangosak (mindenki kap füldugót a felszállás előtt), és nagyon meleg is van a kabinban. Ennek ellenére a repülés az atollok felett… lélegzetelállító. Néhány fórumon olvastam, hogy ők bizony jobban szeretik a behajózós megoldást. Hát, én nem hagytam volna ki azt az élményt, amit a szigetek látványa nyújt madártávlatból.

 

3.       Az államvallás a Maldív Köztársaságban a muszlim. Ez részben érinti a turistákat is, hiszen nem lehet az országba bevinni alkoholt, disznóhúst, pornográf újságokat, egyéb, a muszlim erkölcsöt sértő tárgyakat. A resortokban viszont már kapható alkohol, és sonkával is többször találkoztam vacsoránál. Tilos a nudizmus, vagy akár a topless. Az éttermekbe, bárokba, üzletekbe nem szabad fürdőruhában belépni.

 

4.       Cipőt nem érdemes a szigetre vinni. Kuredun az a szólás járja: „No shoes, no news!” – Nincs cipő, és nincs hír. Mindenhol meleg homok van, amelyben iszonyat élvezet mezítláb sétálni, az étkezőkben, bárokban is. Alapesetben egy papucs, flip-flop bőven elég. Ha viszont azt tervezi az ember, hogy kihasználja az edzőterem adta lehetőségeket is, akkor edzőcipő legyen nála, mert a nélkül nem engedik be. A „nincs hír” arra vonatkozik, hogy a bungalowban nincs televízió, és nincs bekötve az internet sem. Van egy szórakoztató központ, ahol van tv, és wireless hozzáférés is. Ez utóbbi azonban elég lassú, éppen csak arra elég, hogy a szeretteinek hazaírjon az ember: „Helló, még mindig nem ettek meg a cápák”! A bárhol hozzáférhető net 10 dollárba kerül. Óránként. Egyébként meg, aki idejön a világhálón lógni, az meg is érdemli, hogy ennyit fizessen. J

 

5.       Két évszak van, nedves és száraz. Szerintem ki fogjátok találni a különbséget. Egész évben 30 fok körüli a hőmérséklet a vízben is, a parton is. Esőre áprilistól októberig lehet számítani, januárban, mikor mi voltunk, állítólag csodaszámba megy. Nos, nekünk ehhez a csodához is volt szerencsénk: január 06-án egész nap esett, zuhogott. A szekrényben találtunk esernyő és esőkabátot is, nálunk persze nem volt semmi ilyesmi.

 

6.       Borravalót adni a személyzetnek nagyon ajánlott, már-már kötelező. Kuredun van egy saját pincéred, aki minden étkezésnél felszolgálja neked az italt. Az ételt magad veszed, hiszen büférendszer van. Ezen kívül van a takarító, aki naponta kétszer jön. Ha bármi gondod, óhajod, sóhajod van, akkor azt tudathatod a számodra kijelölt személlyel, akinek elfelejtettem a pontos posztját – nem véletlenül, soha nem volt rá szükségünk. Szóval ezeknek az embereknek illik borravalót hagyni. Mi minden találkozáskor adtunk egy keveset, van, aki csak a nyaralás végén ad egy nagyobb összeget. De adni szerintem mindenki ad, ez így szokás. A takarító sráccal beszélgettünk el (jobban beszélt angolul, mint a pincérünk). Kíváncsiságból megkérdeztük, mégis mennyit keres. Azt mondta, úgy 900-1000 dollárt havonta. Nahát, kérem. Az már azért nem rossz. Otthon szerintem sokan örülnének egy hasonló összegnek ebben a pozícióban. A többi juttatásról persze nem kérdeztük ki, de van egy olyan gyanúm, hogy fizetve van nekik a lakhatás és az ellátás is.

 

7.       Mi félpanzióval voltunk, de az alapcsomagban így is elég sok minden benne volt: a már említett minimális internet hozzáférés, reggelire tea, kávé, üdítő, de vacsorára már csak víz. Egy negyed órás ingyenes masszázs a szépségközpontban, illetve egy ingyenes golflecke. Egyéb sportolási lehetőségek: röplabda, foci, a már említett edzőterem, asztalitenisz, darts, kerti sakk, tollaslabda, napi egy óra kenu. Persze ezen kívül rengeteg program van, amiért viszont már felárat kell fizetni. Mi két ilyen programon vettünk részt: az egyik a sétavitorlázás volt, amiről már írtam, ott láttuk az ördögrájákat. (https://elet-uton.blog.hu/2013/02/21/ordograjak_talalkozas_az_oriasokkal) A másik egy sznorkelező túra volt, melynek keretében bejártuk hajóval az egész atollt, és négy helyen megálltunk egy kis víz alatti nézelődésre is.

 

8.       Bármit veszel a szigeten, az rohadt sokba fog kerülni. Két liter víz 3 dollár. Az alkoholos koktélok 12, az alkoholmentesek 6,50 dollárnál kezdődnek. Viszont minden bárban van egy óra, amikor egy koktél áráért kettőt kapsz. Nem nagyon szokták reklámozni ezt a lehetőséget, úgyhogy erre mindenképpen rá kell kérdezni.

 

Nagyjából ennyi jutott most szembe, meg már elég sokat is írtam, úgyhogy most leteszem a klaviatúrát, nyugodjék.

 

Ha bármi kérdésed van, megtalálsz az elet-uton@hotmail.com címen.

 

Szólj hozzá!

Címkék: videó Maldív Kuredu

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr935098852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása