2013.11.11.
05:00

Írta: fannie

A Moszkvai Planetárium

lunarium_1384147447.jpg_1280x886

Gyűjtöm az anyagot a Top 10 látnivaló Moszkvában, rossz időben listához, talán már nem kell sokat várni a végkifejletre. De rengeteg a látványosság, úgyhogy bele kell húznom rendesen!

Szombaton belorusz vendégeinkkel a Moszkvai Planetáriumba látogattunk el, a következő héten pedig a tervek szerint megnézünk Andrissal egy szamuráj kiállítást (www.isamurai.ru), valamint ismét ellátogatok a Tretyjakov Galériába, hogy frissek legyenek az emlékek, amikor írok róla. És még ott van a szerdai program a lelkes magyar kultúra-különítménnyel, szóval én igazán mindent megteszek a cél érdekében! J

Akkor néhány szó a Planetáriumról. 1929 novemberében nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, nemrégiben azonban nagyobb átalakításon, felújításon esett át, 2011-ben adták át ismét. A munkálatok 17 évig tartottak, ezek után még jobban kíváncsi voltam, mit sikerült ennyi idő alatt összehozniuk.

Egy elég nagy komplexumról van szó, 17 ezer négyzetméteren várják a látnivalók a látogatókat. Több részből áll, és mindegyikbe külön belépőt kell fizetni: Lunárium Interaktív Múzeum 350 rubel, Kicsi Csillagterem 150 rubel, Nagy Csillagterem 500 rubel, 4D mozi 300-500 rubel, obszervatórium 250-300 rubel. Ez azt jelenti, ha mindent látni akarsz, alsó hangon 1550 rubellel leszel könnyebb, ami 10 850 forintnak felel meg. Mi rövid tanakodás után arra jutottunk, hogy a Lunáriumra fizetünk be.

Az egész kicsit olyan volt, mint a budapesti Csodák Palotája, csak ott 5450 forintért egy egész család (két felnőtt és három gyerek) élvezheti a programokat. No mindegy, most Moszkvában vagyunk. Ennek megfelelő volt a tömeg is, ami a pénztáraknál, majd bent a teremben a játékoknál fogadott minket ezen a borongós szombat délutánon. Az első benyomás részben ezért is elég vegyesre sikeredett, a másik probléma az volt, hogy elég sok eszköz nem működött, üzemen kívül volt.

Ezzel együtt végül eltöltöttünk vagy két és fél órát a Lunáriumban bolyongva. Bejártuk mind a két szintet, a legjobban a két plazmával kapcsolatos játék tetszett mind a kettőnknek, Andrisnak és nekem. A plazmákon kívül tetszett még az üstökösök mozgását szemléltető asztal, vagy a mérlegek, amik megmutatták, mennyit nyomnék a Holdon, a Marson vagy a Jupiteren. Andrisnak még bejött egy képernyős játék, amelynél joystick-kel oda kellett irányítani egy műholdalkatrészt a testhez. Itt is jó nagy volt a sor, én már nem is vártam ki, túl sok ötéves függesztette rám rosszalló tekintetét, megtörtem a nyomás alatt. ;) Végignézhettünk egy előadást a Föld mozgásáról, Eugenio, belorusz barátunk fordított nekünk. A játékok mellett szerencsére mindenhol volt orosz, angol, német és kínai magyarázat, úgyhogy ezzel nem volt gondunk. Természetesen főleg a kínai jelentett nagy megnyugvást. 

Összességében nekem a CSoPa jobban tetszett a Lunáriumnál. Itt Moszkvában az interaktivitás az esetek nyolcvan százalékában kimerül abban, hogy megnyomsz egy gombot, és akkor történik valami. Már ha történik, mert mint mondtam, sok eszköz el van már törve. Budapesten azért ennél nagyobb kihívások várnak rád, ügyességi próbák tömkelegét próbálhatod ki, futsz, ugrálsz, lősz, fülelsz, reakcióidőt, térlátást tesztelsz, satöbbi. Emlékszem, szinte mindenben jobb volt nálam Andris, talán csak az egyensúlyérzékben nem. De az régen volt, azóta biztosan sokat fejlődtem! J

Lehet, hogy még egyszer ellátogatunk ide, talán megnézzük a Nagy Csillagterem egy előadását, vagy a 4D mozit, de a tripadvisoron azt olvastam, aki nem tud oroszul, ezeket annyira nem élvezi. Ha neked már részed volt az élményben, megírhatnád, mit tapasztaltál! J

Hogy jutsz ide? A Barrikadnaja (Баррикадная) metrómegállónál kell leszállnod, ha a lila (7-es számú) vonalon utazol, és a Krasznopresznenszkajánál (Краснопресненская), ha a barnán (5-ös számú). Ugyanitt található a Moszkvai Állatkert is.

Szólj hozzá!

Címkék: Moszkva moszkvai látnivalók Planetárium

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr795625159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása