2013.09.25.
06:00

Írta: fannie

Kalandozás a Manyezsnaja téren

nyito_kep_1380015097.jpg_1280x886

Ahogy ígértem, itt vagyunk a Manyezsnaja téren! A szovjet időkben nem volt itt semmi különösebb látnivaló, amit a cári időkben építettek, főként a 19. századtól, azt a tankok kényelme miatt lerombolták a huszadik század első felében. Ez a mondat már elég ismerős lehet, ha gyakran olvasod a blogot. :)

Hidd el, ha 1990 előtt már jártál Moszkvában, de most újra erre visz a jó sors, le fog esni az állad. Akkor is, ha most vagy először az orosz fővárosban. Nagyon megkapó látvány a tér szökőkútjaival, csatornáival, virágaival, kedves szobraival, na meg a Föld északi féltekéjét formázó kupolával. De menjünk csak sorjában.

Tegyük fel, hogy metróval érkezel, három állomás is a közelben van: Plosagy Revolucii (Forradalom tér, Пло́щадь Револю́ции), Ohotnij Rjad (Охо́тный ряд) és Teatralnaja (Театра́льная). Csak meg kell találni a megfelelő feljárót a földalatti labirintusból. Ez azért nem egyszerű, sok cirill betűn kell átrágnod magad, mire sikerül, de azért kitartás, ne add fel.

Játszunk olyat, hogy a lovak szökőkútjánál bukkantál fel a felszínre. Ez egyből megadja az alaphangot. Ha meleg az idő, előfordulhat, hogy a helyiek a habok között keresnek menedéket. Vicces az elegáns, energiával teli szobrok körül fürdőruhában (vagy bugyiban) ugráló gyerekek látványa. A város igyekszik elvenni az oroszok kedvét a szökőkutakban fürdőzés szokásától, egyelőre inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Szemben a Kreml északi falai magasodnak föléd, illetve a Sándor-kert (Александровский сад) hívogat gyönyörű virágkompozícióival, árnyékot adó fáival, meg persze az ismeretlen katona sírjával, a díszőrséggel, és az öröklánggal.

Ha balra fordulsz, akkor a Neglinkaja (vagy Neglinka) folyó felszínre hozott szakasza, egy gondosan kialakított mesterséges kanális mellett sétálhatsz végig, amit orosz mesealakok szobrai díszítenek. A folyó egyébként a 19. századig a Kremlt körülvevő várárkoknak biztosította a vizet egyéb funkciói mellett, ám annyira elszennyeződött, hogy bűzleni kezdett, ezért a föld alá száműzték szegényt. Ma is elég gyakran kell tisztogatni, előfordult már többször is, hogy ott jártamkor nem volt egy csepp víz sem a mederben, csak gumicsizmás munkások szivattyúkkal. Meg persze a mesealakok, értük mindig érdemes kilátogatni.

Nem szabad elfeledkezni a Menyazsnaja tér titokzatos üvegkupoláiról sem. Tudod, mi rejtőzik alattuk? Moszkva legnagyobb földalatti bevásárlóközpontja, az Ohotnij Rjad. Igen, a háromemeletes áruházat éppen ide építették, a Manyezsnaja tér alá, az Ohotnij Rjad metró mellé. És minden csilli-villi, fényes, hívogató, földalatti szökőkúttal, kávézókkal, éttermekkel, számlatan üzlettel. A boltok neve ismerősen cseng, elsősorban a nagy világmárkák képviseltetik itt magukat. A vásárlást nem ajánlom, nagyon drága minden, de érdemes kicsit körülnézni.

A bevásárlóközpont fő kupolája az északi féltekét formázza, városokkal, a terület természetrajzára utaló rajzokkal. Természetesen Moszkvát külön kis háromdimenziós makett jelzi. A kupola tetején Szent György, Moszkva védőszentje harcol a sárkánnyal. Budapestet is megtaláltam a térképen (cirill betűkkel), de sehogy sem tudtam lefényképezni, túl alacsony vagyok hozzá. :P Ez a kupola este tud igazán szép lenni, amikor kivilágítják, úgy sokkal jobban átjönnek a minták.

A mai napon még jelentkezem egy minibejegyzéssel a tér meseszobrairól, holnap pedig irány a Kreml! Addig is szép napot!

Szólj hozzá!

Címkék: Moszkva moszkvai látnivalók

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr555530993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása