2013.11.05.
06:00

Írta: fannie

Húsz leggyakoribb halálok Oroszországban ès Magyarországon.

hal_lokok_1383589031.jpg_424x561

A pénteki poszt nyomdokain tovább haladva a mai bejegyzések azt mutatják meg, mi a húsz leggyakoribb halálok Oroszországban, illetve Magyarországon.

Először is egy rövid magyarázat következik arra vonatkozóan, hogyan kell értelmeznünk a táblázatokat. Az angol nyelvű, fekete hátterűt megint a www.worldlifeexpectancy.com oldalról ollóztam össze, az első húsz halálokot mutatja Oroszországban és Magyarországon, külön-külön. A Rate oszlopban az látszik, 100 ezer lakosra hány haláleset jut adott betegségen belül, a World rank oszlopban pedig az, ezzel hányadik az összes vizsgált ország közül. Ha ez a szám piros hátteret kapott, az azt jelenti, hogy nagyon rossz a helyzet adott országban, a lilás háttér azt, hogy elég jó. Az Excel formátumú táblázatot én szerkesztettem össze az előzőre támaszkodva, csak annyit segít, hogy jobban lássuk, az orosz listához képest ugyanaz a betegség hol áll a magyar halálokok között. (Csak az első húsz betegség szerepel a listán mindkét országnál.)

Az elsőre látszik, hogy elég nagy a hasonlóság az orosz és a magyar halálokok között. Az első helyen mind a két országban a koszorúér-betegséget, a másodikon a stroke-ot találjuk. A WTO (World Health Organization, Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint világszinten igaz ez a tendencia, a nagyon alacsony jövedelmű országok kivételével általában mindenhol ezek a halálokok állnak az első két helyen. További tizenegy halálok szerepel mindkét listában különböző helyezésekkel. Ezek közül kiemelném az öngyilkosságot, ami mind a két országban pirosat kapott, tehát világszintű összehasonlításban is kiemelkedő az öngyilkosság miatti halálesetek száma mind Orosz-, mind Magyarországon. Nagyon szomorú tény ez.

Oroszországban nincsenek az első húsz halálok között olyan betegségek, mint a diabetes mellitus, vagy az Alzheimer/demencia, amelyek a középmagas-magas jövedelmű országokra jellemzőek a WTO adatai szerint, de ott van a tuberkolózis, az influenza/tüdőgyulladás, vagy a HIV/AIDS, amik az alsó-alsóközép jövedelműeknél játszanak nagyobb szerepet. Az egy évre, vagy hosszabb időre szóló vízumnak Oroszországban előfeltétele a negatív HIV-teszt. Bár nem igazán látom, ez hogyan vet gátat a betegség terjedésének, tény, hogy ez a szabály, és nem csak Oroszországban.

Az oroszoknál a negyedik helyen álló „mérgezés” elég rejtélyes haláloknak tűnt. Ráadásul ebben a kategóriában világszinten elsők is vendéglátóim. Vajon mit takarhat a megnevezés? Szintén a www.worldlifeexpectancy.com –on találtam egy cikket, ami arról szól: a mérgezés mögött az esetek túlnyomó többségében tulajdonképpen az alkoholmérgezés húzódik meg. Van külön „Alkohol” kategória is, de azt a hivatalok valahogy nem tartják elég szalonképesnek, ezért inkább „Mérgezésként” definiálják az ilyen haláleseteket. Az említett cikk itt érhető el angol nyelven: http://www.worldlifeexpectancy.com/news/russia-poisions-her-people. (Azért azt zárójelben megjegyzem: a magyarok egy főre jutó alkoholfogyasztása a WTO adatai szerint magasabb, mint az oroszoké. Erről délután jön egy poszt, csak táblázatokkal, komment nélkül. Ahhoz ugyanis nincs hozzáfűznivalóm.)  Egyébként ide tartoznak alapesetben a szánkékolatlan gyógyszeres mérgezések. Erről jut eszembe. Állítólag az orosz gyógyszertárakban iszonyat magas a hamisított termékek aránya, néhol eléri a 70%-ot is. Ajjajjj. Csúnya, nagyon csúnya.

Ami minket, magyarokat illet: nagyon magas nálunk a rákbetegségekben elhunytak aránya. Tüdőrákban, végbélrákban világszinten elsők vagyunk, hasnyálmirigyrákban másodikak, és még lehetne folytatni a sor. Pedig nem hiszem, hogy bárki is ilyen babérokra törne. Harmadikak vagyunk a százezer főre jutó összes rákos megbetegedés miatti haláleset alapján, Maldív és Mongólia után! Ez egy nagy meglepetés számomra, és nem mondanám kellemesnek.

Mivel próbáljam itt a végén elvenni az élét ennek az egésznek? Mit mondjak, nem sikerült túl vidám témát találnom mára.

Csak ezt tudom még az előzőekhez fűzni: ahhoz, hogy valamerre (lehetőleg pozitív irányba) elmozduljunk, előbb látni kell, hol állunk ma. És ide szúrnám be, amit már pénteken is megjegyeztem: „Ebben ott van az egyén, és a társadalom felelőssége is. Vigyázzunk tehát magunkra, és vigyázzunk a körülöttünk levőkre is.” Plusz lehetőleg tájékozódjunk az okokról, a megelőzésről.

Szép napot mindenkinek!    

Szólj hozzá!

Címkék: Oroszország számokban

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr55614703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása