2013.07.17.
12:45

Írta: fannie

Kreml Nyizsnyij Novgorodban

100_5188_1374056748.JPG_2848x2134

Tavaly voltunk Nyizsnyijben, akkor ünnepelték a litván-lengyel betolakodók kiűzésének, és a Zűrzavaros Idők végének négyszázadik évfordulóját.

Már említettem, hogy IV. (Rettegett) Iván dühében megsebesítette fiát, Iván Ivanovicsot, aki bele is halt a sérülésbe. Ez után még szenvedett egy kicsit a Rurik-dinasztia, a trónon 1598-ig Rettegett Iván másik fia ült, I. Fjodor, aki azonban értelmi fogyatékos volt, el lehet képzelni a helyzetet. Az ő halála után nem sokkal polgárháború tört ki, parasztlázadások, és persze ilyenkor menetrendszerűen megérkezik a külső ellenség is, jelen esetben a fent említett litván-lengyel csapatok. A honvédő háborúk nagy hősei voltak Minin és Pozsárszkij, akikről a központi teret is elnevezték (lásd Én és a Volga című kép). Ők Nyizsnyij Novgorodból indultak Moszkva felszabadítására önkéntesekből álló hadseregükkel.

Egyébként egy Minin és Pozsárszkij szobor áll a Vörös téren is a Szent Vaszilij-székesegyház előtt. Azt az emlékművet egy Ivan Martos nevű ukrán származású szobrász készítette.

Szólj hozzá!

Címkék: Nyizsnyij Novgorod

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr615411215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása