2014.07.09.
05:59

Írta: fannie

Nézzünk körül otthon! - Pannonhalma

pannonhalma_1404836129.jpg_1280x886

Hazánk egyik leglátogatottabb kulturális helyszínéről lesz ma szó, a Pannonhalmi Bencés Apátságról, mely 1996, alapításának ezeréves fordulója óta az UNESCO Világörökség listáján is szerepel.

Mindössze félórányi autóútra távolodunk el a hétfői bejegyzés színhelyétől, Csesznektől. Mikor az ott belépőket áruló kedves úr megemlítette, hogy a vár északi oldaláról ellátunk egészen Pannonhalmáig, hirtelen felindulásból úgy döntöttünk, oda is ellátogatunk. És milyen jól tettük.

Bár nem lakunk messze az apátságtól, először és utoljára az általános iskolával voltam ott osztálykiránduláson. Csak arra emlékszem, hogy akkor egy jámbor szerzetes vitte körbe a csoportunkat, a kerengő határozottan rémlik, azt hiszem, benézhettünk a cellákba is. Meg még arra, hogy eléggé rossz volt az idő, szemerkélő esővel, hideg széllel. Aztán az is lehet, hogy teljesen rossz úton járok, és ezek a képek a régmúltból igazán nem is Pannonhalmát idézik, nem tudom. A lényeg, hogy itt volt az ideje az emlékek felfrissítésének.

A spontán ötleteknek megvan az a hátulütőjük, hogy könnyen felmerülhetnek váratlan körülmények. Esetünkben kiderült, hogy vasárnaponként 17 óra után nem látogatható a bazilika, mivel az atyák már a szentmisére készülődnek. Sebaj, lesz miért visszamenni. Addig is megnéztük, amit lehetett. Az idő most tökéletes volt, meleg, igazi nyár, a napsugarak teljes pompájukban világították meg a büszkén magasló épületeket.

Egy 1002-ből ránk maradt dokumentum szerint még Géza fejedelem kezdte el a bazilika építtetését, valószínűleg 996-ban. A nyugati típusú egyházrendszer kialakításának része volt ez, csakúgy, mint a veszprémi püspökség megalapítása, vagy a székesfehérvári templom felépítése.

Pannonhalmába Géza először Szent Adalbert szerzeteseit hívta be, aki a bencés rendhez tartozott, ahogy az itteni első apát, Szent Asztrik is. Adalbert Prága püspöke, Poroszország és Magyarország hittérítője volt, aki 997-ben Lengyelországban halt mártírhalált. Asztrik neve azért lehet ismerős, mert ő hozta el II. Szilveszter pápától István király számára a királyi koronát, valamint ő volt az első kalocsai érsek. Szent Gellért, Imre herceg tanítója szintén ehhez a rendhez tartozott, aki Magyarországra is az akkori pannonhalmi apát, Razina hívására érkezett.

Ma Pannonhalmán kívül még Győrben, Tihanyban, Bakonybélben és Budapesten működik bencés rendház hazánkban, összesen körülbelül 80 szerzetessel. A legrégibb római katolikus szerzetesrendről van szó, melyet Nursiai Szent Benedek alapított 529 körül Monte Cassinóban.

A pannonhalmi apátság védőszentje a feltehetően Saváriában, a mai Szombathelyen született Szent Márton tours-i püspök (4. század), aki számos más városnak is patrónusa, például Tours, Utrecht, Buenos Aires. Tudjátok, ő az, akinek ünnepén, november 11-én illik libát enni, hogy aztán ne éhezzünk az év során.

Martinus, azaz Márton jelentése magyarul Mars istennek rendelt. Szent Márton apja Észak-Itáliából származó római katona volt, ezért valószínűleg nem véletlen, hogy fiát eme harcias névvel áldotta meg. Az ókorban Mars isten szent madara a lúd volt, így talán erre vezethető vissza a libaevés szokása névnapján hazánkban is. Magának Szent Mártonnak is volt egy kisebb kalandja ezekkel a zajos állatokkal. A legendák szerint mikor püspökké választották a franciaországi Tours-ban, először nem akarta elfogadni ezt a nagy felelősséggel és hatalommal járó tisztséget, inkább megmaradt volna egyszerű remetének, ezért elbújt. Egy csapat lúd azonban gágogásával felvonta rá a figyelmet, rátaláltak, és mivel látta, hogy az emberek bizony őt akarják lelki vezetőül, ekkor már nem utasította vissza a feladatot.

Hagyományainkhoz híven fussunk végig a nevezetesebb történelmi eseményeken is. Az eredeti, 10. századi épületekből ma már szinte semmi nem látszik, bár újabb régészeti feltárások azt mutatják, hogy a maradványai beépültek a ma is látható falakba. Uros (Oros) apát alatt szentelték fel az „új” apátságot talán 1224-ben. Nem sokkal később, a tatárjárás során a környék lakossága jelentős veszteségeket szenvedett, az apátságot is támadás érte, de végül sikerült azt megvédeni a már említett Uros (Oros) apát vezetésével. A 15. században az apátság igencsak elnéptelenedett, a szerzetesek száma sokszor még a tízet sem érte el, apátja nem volt, szinte folyamatosan kommendátorok, ideiglenes vezetők irányították életét, így például 1472-től 1490-ig maga Mátyás király, aki a kerengőt is építtette. II. Ulászló idején (szintén kommendátor), 1514-ben vált Pannonhalma apátságból főapátsággá. A török időkben aztán végvári funkciókat töltött be, többször el is foglalták, egy időre a bencéseket is elűzték. Az épületekben jelentős károk keletkeztek, a felújítási munkálatok későn kezdődtek meg (17. század vége, Karbert Egyed főapát), s egészen a 18. század elejéig elhúzódtak, Sajghó Benedek (1722-1768) idejéig. Nem sokkal később, 1786-ban a Habsburg udvarból érkezett a támadás, amikor II. József felszámolt minden olyan szerzetesrendet Magyarországon, amely nem foglalkozott úgynevezett „a közösség számára hasznos” tevékenységgel, oktatással, vagy gyógyítással. I. Ferenc adta vissza 1801-ben Pannonhalmát a bencéseknek.

Egyébként Sajghó a hírek szerint keménykezű főapát lehetett, rendtársai még Bécsbe is elmentek Mária Teréziához, hogy bepanaszolják túlzott szigorúságáért, de visszaéléseiért és érdemtelenek favorizálásáért is. Az ügy vége a ránk maradt iratok szerint az lett, hogy az árulkodókat börtönözték be néhány hónapra, hogy legyen idejük elgondolkozni az élet nagy kérdésein. Csak mellékesen jegyzem meg: Sajghó volt kuruc kapitány volt. Egyik elődjét, Karbert Egyed főapátot (1699-1708) korábban annak kuruc érzelmű rendtársai börtönözték be, és ő állítólag fogságban is halt meg. Hogy mindez a Habsburgoknál hogy jött át, azt nem tudom. Valószínűleg túl kis pont volt ez univerzumukban ahhoz, hogy komolyan foglalkozzanak vele.

Ennyi pletyit találtam az interneten, de ez is több mint elég ahhoz, hogy élénk fantáziámmal elképzeljem, azért a bencés szerzetesek élete sem mindig csak a munkáról és imádkozásról szólhatott. :)

Ha megnézted a bazilikát, a könyvtárat, a kerengőt, és még van időd, tehetsz egy sétát az arborétumban, a gyógynövénykertben, vagy túrázhatsz egy jót az innen induló tanösvényen. Mi ezt most júniusban kihagytuk, de mivel úgyis vissza kell mennünk a bazilika miatt, számunka biztosan folyt. köv.

Ahogy a blogon is folytatódnak kalandozásaink, legközelebb Tácra (Gorsium) látogatunk!

18 komment

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr216485497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

conchita wurst 2014.07.10. 00:16:32

Tiszta hülye aki odamegy. Láccik az autópályáról is, ha jó idő van.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2014.07.10. 05:58:52

@conchita wurst: És átlátsz a falakon? Mert a belső terek is megérnek egy "misét"! :)

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2014.07.10. 06:01:49

@Felicitasz: Köszi az ötletet, legközelebb mi is beiktatjuk Bakonybélt! Ránéztem a blogodra, első pillantásra nagyon tetszik! Majd este még böngészek. Minden jót! :)

röf 2014.07.10. 09:18:06

@conchita wurst:
"Tiszta hülye aki odamegy. Láccik az autópályáról is, ha jó idő van."

Ennyi IQ-val talán jobb is, ha inkább a Budapestprájdot választod.
Mégis csak színesebb látvány, mint az Apátság könyvtára, vagy mellette a Boldogasszony kápolna.

gmihaly 2014.07.10. 10:32:42

Egész más az apátság alulnézetből, mint a táj és a falu az apátságból kitekintve. Az a-betűs italok termelési vertikuma a domb körül, a látogatóközpont, a turisták beengedése nagyszerű dolog. Lehetséges mintaként, vagy csak egyszerűen a hasonlatosság okán, a dombon felépült Assisit említeném, igaz, ott a székesegyház mellett a város van, nem a szőlők, termőföldek. Assisi vasútállomás, vagy az amúgy nem csúnya, a síkságon fekvő Bastia Umbra felől feltekintve a város nagyon szép, és fordítva is igaz.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2014.07.10. 11:22:38

@gmihaly: Assisi gyönyörű hely, varázslatos, hatalmas ereje van. 2003-ban jártam ott, az sem ma volt. :)
Ami Pannonhalmát illeti, valóban nagyszerű, hogy beengedik a turistákat. Bár azért szívesen megnézném a barokk ebédlőt is, amit a bejegyzésben emlegetett Sajghó apát építtetett, és falait gyönyörű festmények díszítik, többek között az itt felsorolt bencés szentek képmásai, vagy magyar királyokéi, akik kiemelkedő tetteket hajtottak végre az apátságot segítendő. Persze megértem, hogy az ebédlő látogatása már tényleg zavaró lenne, hiszen az már szorosan a szerzetesek magánteréhez tartozik. Én pedig nem akarok telhetetlen lenni. :)

Bbogas 2014.07.10. 11:51:09

"Pannonhalmába Géza először Szent Adalbert szerzeteseit hívta be"

Nem Pannonhalmába, hanem Pannonhalmára. Habár ez sem igaz ebben a formában, hiszen a "Pannonhalma" elnevezés XIX. századi eredetű.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2014.07.10. 12:11:32

@Bbogas: Köszönöm a kiigazítást. Igen, Pannonhalma neve Győrszentmárton volt. De ezzel az elnevezéssel is csak a 13. században találkozunk először. Szóval ki tudja, hova hívta be a szerzeteseket Géza?

Bbogas 2014.07.10. 12:33:32

Valószínűleg akkoriban még "Mons Sacer Pannoniae"-nak hívták, de nem állítom biztosan.

Más: én úgy tudom, hogy a barokk ebédlő a klauzura területén van, és oda csak nagyon kivételes alkalmakkor és indokkal engednek be asszonyszemélyeket.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2014.07.10. 13:22:10

@Bbogas: Én úgy tudom, hogy egyáltalán nem látogatható. Éppen ezen keseregtem, hozzátéve, hogy persze tökéletesen megértem, miért van elzárva a nagyközönség elöl.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2014.07.10. 13:29:08

@Bbogas: Az alapítólevél ezt mondja: "Pannónia hegyén lévő Szent Márton monostornak ... olyan kiváltságot engedélyeztünk, amilyet Montecassino Szent Benedek monostora kapott. "
www.natarch.hu/szemle/20014/pannon.htm

Bbogas 2014.07.10. 13:39:57

@fannie: Köszönöm. A "Pannónia hegyén lévő Szent Márton monostor" megfogalmazás arra utal, hogy külön helységnév még nem létezett.

A barokk ebédlőt ne sajnáld annyira. Szép-szép, de a bazilikához képest sehol nincs. Remélem legközelebb lesz alkalmad látni. Igazából egy nap kevés is, ha be akarod járni nem csak az apátságot, de az arborétumot, Milleniumi emlékművet, Boldogasszony-kápolnát is...

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2014.07.10. 14:30:32

@Bbogas: Legközelebb mindenképpen jobban meg fogjuk tervezni a kirándulást, de nem tudom, mikor tudunk mostanában hazamenni. Megkérdezhetem, miként tudtad megnézni az ebédlőt? Talán csoportoknak megmutatják? Vagy különleges alkalmakkor megnyitják a látogatók előtt?

Bbogas 2014.07.10. 14:33:02

@fannie: Négy év alatt volt idő megnézni. Bentlakóként könnyű :)

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2014.07.10. 14:46:18

@Bbogas: :) Az nekem nem fog menni! :))) Esetleg vannak bennfentes sztorik, amiket meg lehet osztani a nagyérdeművel? Legendák, amiket nem találtam meg az interneten? Én is tudom, hogy a cikk nem teljes, ráférne egy kis "utómunka". :)

Bbogas 2014.07.10. 14:51:28

@fannie:

"Esetleg vannak bennfentes sztorik" - Vannak.
"amiket meg lehet osztani a nagyérdeművel?" - Olyanok nincsenek. Remélem nincs harag. A poszt tartalma pont elég kedvcsinálónak :)

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2014.07.10. 14:54:50

@Bbogas: Jól van, köszönöm, persze, hogy nincs harag. :) Éppen ez volt a cél, a kedvcsinálás. Néha túl mélyen bele tud süppedni az ember abba a bizonyos fotelbe. Pedig annyi minden van a világon, közel és távol, amire érdemes rácsodálkozni! :)
süti beállítások módosítása