2013.07.03.
07:45

Írta: fannie

A lakáskeresés rejtelmei orosz módra

Mivel még egészen friss az élmény, gyorsan összegyűjtöm a moszkvai lakáskereséssel kapcsolatos tapasztalatainkat. Vigyázat, a következő poszt nyomokban hasznos információt tartalmazhat!

Szóval a legfontosabb dolgok, amikkel rendelkezned kell, a következők:

  • orosz állampolgárság, ezen belül is lehetőleg szláv nemzetiség,
  • pénz,
  • idő,
  • nyelvtudás (orosz!).

Bármelyik hiányzik, jöhet a B terv.

Feltételezem, hogy aki ezt a bejegyzést olvassa, az nem orosz, és nem szláv, ezért maradjunk egy pillanatra az első pontnál.

Mi a http://www.cian.ru/ oldallal dolgoztunk.Vannak más internetes keresők is, ám egyiküknek sem olyan jó a szűrési rendszere, mint a ciánnak. Itt be tudod álltani a számodra ideális lakbért (akár nullát is, de akkor viszonylag kevés találatod lesz), az ügynöki díjat, amit még hajlandó vagy megfizetni, a kauciót, a lakás típusát, nagyságát, elhelyezkedését, elvárt berendezést, szóval nagyjából mindent. Ha gondolod, még az utcanevet is megadhatod a programnak, ahol lakni szeretnél. Profi oldal, az egyetlen nehézséget az okozza, hogy négy hirdetésből háromnál oda van írva: "csak szlávoknak". Esetleg ugyanez nagy betűvel kiemelve.

Hogy ennek mi az oka? Először azt gondoltuk, és sokan meg is erősítettek ebben, hogy az (általában) ázsiai országokból érkezőktől próbálják magukat védeni a tulajdonosok. Ők sokszor rettentően alacsony bérért végeznek alacsony végzettséget elbíró munkát, és hát sajnos arra kényszerülnek a moszkvai lakbérek mellett, hogy tizedmagukkal osztozzanak ötven négyzetméteren. Így sem szép a hátrányos megkülönböztetés, lenne más módja is a tulajdon védelmének, de ez van.

Mikor azonban felhívtuk a hirdetésekben meghagyott számokat, és elmondtuk, kik vagyunk, honnan jöttünk, nem egyszer így is falba ütköztünk. "Külföldieknek nem."

Talán nem tudnak velünk kommunikálni, ami kényelmetlen, és minek vállalják be a kényelmetlenséget, ha más is kiveszi az apartmant? További gond, hogy a külföldi problémázik, szolgáltatást akar a pénzéért, elvárja, hogy legyen a lakásban ez-az, plusz ha valami elromlik, azt javítsák meg. Macera.

Persze itt át is ugorhatunk a második pontra: pénz. Mert ha hajlandó vagy néhány tízezressel többet fizetni (rubelben, havonta), akkor adott esetben eltekintenek a származásra vonatkozó követelményektől.

Nos, ha túllendültünk az első nehézségeken, és eljutottunk a lakás megtekintésének fázisába, még korántsem vagyunk a célegyenesben. Gyakran előfordul, hogy a lakás nagyon nem úgy néz ki, mint a képeken. Meg bejelentik, hogy TV ugyan van, de csak holnapig, mert aztán elviszik. A porszívót is. (De az biztos nem gond, mert úgysem működik.) A másik aranyos dolog, mikor a lakás nincs rendben, amikor megtekinted, a hűtő penészes, a falról málik a tapéta. "De mire költöznek, addigra mindent rendbe rakunk." Aha.

Egy olyanba is belefutottunk, hogy a ház nem is ott volt, ahol a hirdetésben meg volt jelölve. Biztos azt gondolták, nem vesszük észre, hogy mégsem ott van a metró. Ez a sztori eddig a csúcstartó nálunk. :)))

Szóval ezért kell az idő. Meg türelem. Meg szerencse.

Az orosz nyelvtudás nagyon jó, ha van, nekünk nincs. Ezért a hirdetéseket a google fordítóval sikerült megértenünk, a telefonhívásokat kedves ismerősök bonyolították, a személyes vizitnél pedig pantomimeztünk. (Bár észrevehetően javult a nyelvtudásom ez alatt az idő alatt, aminek nagyon örülök.)

Megoldás lehet, hogy ingatlanügynököt bízol meg a kereséssel, ez értelemszerűen plusz kiadás.

Most jöjjön néhány száraz adat, még mindig lakás témakörben:

  • A szerződés az esetek 99%-ban fiktív. Csak számotokra létezik, mint egy képzeletbeli barát, a hatóságnak nem jelentik be, nem akarnak adót fizetni. De még ez a "játékegyezség" is jobb, mint a semmi, mert ha baj van, te hivatkozhatsz rá. Ebből kifolyólag könnyebb elkerülni, hogy baj legyen. Jó tanács: azért a tulajdoni lapot mindig ellenőrizd, bizonyosodj meg róla, hogy az a tulajdonos, akitől bérled az ingatlant.

 

  • A szerződés aláírásakor rögtön megszabadítanak az első havi lakbértől, az ügynöknek járó díjtól, és a kauciótól. Mindkettő általában plusz egy hónap. A kaució a szokásos feltételekkel visszajár, az ügynöki díj természetesen nem.

 

  • Általában a néhány hónapra meghirdetett ingatlanoknál alacsonyabb a lakbér, de ügynöki díjjal itt is számolni kell, ami így értelemszerűen rövidebb időszakra oszlik el.

 

  • És hogy mennyi a lakbér? Erről már írtam az árakról szóló bejegyzésben: http://elet-uton.blog.hu/2013/02/26/mindennapok_arak_moszkvaban. Nagyon magas, és évről évre emelkedik 5-10%-kal. Hol a vége? Nem lepődnék meg rajta túlzottan, ha kiderülne, itt az amerikai ingatlanrobbanáshoz hasonló esemény felé tartunk. Ne legyen igazam.

 

Végezetül pedig elárulom, miért is alakult úgy, hogy a frissen talált lakásunkat, ahova június 20-án költöztünk, el kell hagynunk november 1-jén. A tulaj, mikor már a szerződést írtuk alá, közölte, hogy akkor bizony édesanyja szeretne visszaköltözni a hétvégi házából Moszkvába. És hogy miért várta meg ezzel az utolsó pillanatot, mikor már visszamondtuk az összes többi lehetőségünket? (Mind az egyet?) Szerintem tudjátok a választ.

Talán azt sem nehéz elképzelni, mit éreztünk ebben a helyzetben: a kölcsönkért, céges kocsi lent vár telepakolva a cuccainkkal. Másnap vendégek érkeznek Magyarországról, vízum, repülőjegy elintézve már hónapok óta. Szóval kicsit kétségbeesve értetlenkedtünk, vitatkoztunk, végül a tulaj engedett 14%-ot a kiindulási árból, így írtunk alá.

És már alig várjuk, milyen kalandokat tartogat számunkra az újabb lakáskeresés októberben.

PS: Néhány fenti megjegyzés sajnos ismerős lehet olyan külföldieknek is, akik Magyarországon élnek. Tőlük ezúton is őszintén elnézést kérek az ilyen viselkedésért. Megértem, milyen helyzetben vannak.

Érdekes angol nyelvű cikk a The Moscow Times online kiadásában az orosz ingatlanpiacról: http://www.themoscowtimes.com/business/article/housing-affordability-remains-elusive/485419.html.

Kis hazánkat is megemlíti az írás, érdemes elolvasni! :)

12 komment

Címkék: lakás hasznos információk Moszkva

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr415388774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.10.22. 12:34:42

"És hogy mennyi a lakbér? Nagyon magas, és évről évre emelkedik 5-10%-kal. Hol a vége? "

Szerintem az infláció is elég magas Oroszországban.

"Nem lepődnék meg rajta túlzottan, ha kiderülne, itt az amerikai ingatlanrobbanáshoz hasonló esemény felé tartunk. Ne legyen igazam. "

A kérdés az,hogy mekkora a lakáscélú kölcsönkiáramlás? Azt gondolom,hogy csak az infláció nyomja felfelé az árakat.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.10.22. 13:03:24

@bankvezér: 5-6% az infláció, a lakbér valóban sokszor csak azt követi (ha szerződés megújításáról van szó, nem új bérleményről), de az eladási árak ennek kb. a kétszeresével növekednek.
Ehhez jön hozzá, hogy egyre emelkedik a "rossz hitel" a bankoknál, pl. a hírek szerint éppen ezért váltották le az itteni OTP vezetőjét.
Egy 50 m2-es lakás bérleti díja külvárosban (!) 50 ezer rubel havonta, plusz rezsi (ami itt nem magas), a moszkvai átlagfizetés ehhez képest 46 ezer rubel, ha jól emlékszem. Ami az eladási árakat illeti: ezzel kapcsolatban a belinkelt angol nyelvű cikk ad információt.
Építik az új lakásokat, amiknek nagy része aztán üresen áll. Öntik ki az olcsó hitelt, amit aztán sokan nem tudnak visszafizetni. Nekem eléggé buborékgyanús a szitu.

bankvezér 2013.10.22. 13:45:21

@fannie:
Kedves Fannie, azt írod,hogy öntik a bankok az olcsó hitelt. De ha valóban olcsó a hitel, akkor miért nem tudják az adósok visszafizetni?
Kérdésem : Szabadon lehet mindenkinek Moszkvában ingatlant vásárolni?
Mert akkor azért érthető az ingatlanok infláció feletti áremelkedése. Milliók igyekeznek, hogy Moszkvában élhessenek. Kevésbé fontos városokban vélhetően nem emelkednek ilyen mértékben az árak.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.10.22. 13:49:06

@bankvezér: www.rateinflation.com/inflation-rate/russia-historical-inflation-rate
Ez a táblázat mutatja, mennyire lecsökkent pont az utóbbi 2-3 évben az infláció Oroszországban. Persze a helyzet nem stabil - ez az egyik probléma, a kiszámíthatatlanság.
Ez a buborék szerintem még az elején tart. Én akkor sem lépnék bele.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.10.22. 13:52:22

@bankvezér: Erre a válasz az első kommentemben, illetve az angol nyelvű linkben van. Nézd meg az átlagfizetést, és azt, milyenek az ingatlanárak. Hiába alacsony viszonylag a hitel (a kamat), ha nincs úgymond fizetőképes kereslet. Nincs középosztály. Mégis felveszik a hitelt, amit aztán nem tudnak törleszteni - ebből lesz a rossz hitel.

bankvezér 2013.10.22. 13:55:15

@fannie:
Tavaly egészen alacsony volt. Az idén majdnem a kétszerese.

bankvezér 2013.10.22. 13:58:44

@fannie:
Nincs fizető képes kereslet?
Akkor befektetésnek épülnek a lakások.
Ebből még valóban baj lehet.
Ha bankok olyanoknak adnak kölcsönt, akik aztán nem bírnak törleszteni, akkor ebben a dologban sajnos a bank a hibás.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.10.22. 13:58:45

@bankvezér: ??? Hat százalék körüli inflációra számítanak. Miért kétszerese?

bankvezér 2013.10.22. 14:04:06

@fannie: Tavaly volt 3,6 % . Az idén ugyanabban a hónapban 7,2 % .

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.10.22. 14:04:43

@bankvezér: Láttunk már ilyet, nem? Meglepődnél rajta, ha ugyanez megtörténne Oroszországban? Én nem.
Hiába épülnek befektetésnek a lakások, ha az emberek többségének a magas lakbér kifizetése is gondot okoz, és inkább laknak együtt generációk 50 m2-en.
Egy orosz barátnőm mondta: Annyit szoktak nevetni az ismerőseivel az amerikai filmeken! Leírják, hogy megy tönkre egy amerikai, lakását el kell adnia, vissza kell költöznie a szüleihez, stb... És amikor már teljesen padlón van, akkor hasonlít a helyzete az átlag oroszéra, akár Moszkvában is.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.10.22. 14:05:51

@bankvezér: Én inkább nézem az éves inflációt. Az tavaly 5% volt, idén lesz 6-6,5%.

bankvezér 2013.10.22. 14:09:22

@fannie:
Persze,hogy láttunk.
Érdekes lenne tudni, hogy kik építenek lakásokat befektetési céllal.
süti beállítások módosítása