2014.07.28.
05:59

Írta: fannie

A Hét Nővér egyike - Lomonoszov Egyetem

lomonoszov_1406480465.png_976x606

Ma is Moszkvában nézünk körül, mégpedig Oroszország leghíresebb egyeteme, a Lomonoszov háza táján.

1755-ben alapították Mihail Lomonoszov és az akkori (valójában Oroszországban az első) oktatási miniszter, Iván Suvalov kezdeményezésére. Erzsébet cárnő január 25-én fogadta el petíciójukat, Suvalov anyjának névnapján. Ennek emlékére Tatjána napja Oroszországban a mai napig a diákok ünnepe is. Ekkor illik mézsört inni, ami ellen persze a lelkes tanulók nem nagyon szoktak tiltakozni. Szánkózás és hógolyózás képezik még a program részét, amíg erre alkalmas résztvevő van a pályán. További okot szolgáltatóhiány ilyenTováT a vigalomra, hogy a diákok napja egyben az utolsó „tanítási nap” is a téli szemeszterben, amit két hét szünet és pihenés követ. Van idő kifeküdni a macskajajt.

Hogy melyik Oroszország legrégibb egyeteme, az attól függ, kit kérdezel. Elvileg a szentpétervári intézményt Nagy Péter már 1724-ben megalapította egy dekrétummal, de mivel ezt követően nem működött folyamatosan, ezért a moszkvaiak szeretik elvitatni az elsőségét. Engem inkább az évszám lepett meg – akárhogy is nézzük, a 18. században vagyunk! A világon az első egyetemet Bolognában alapítottak a 11. században, 1088-ban! Magyarországon is egészen 1367-ig, Nagy Lajos koráig nyúlnak vissza a Pécsi Egyetem gyökerei.

Ma a Lomonoszov Egyetem főépülete a Veréb-hegyen (Воробьёвы горы) magasodik az úgynevezett „Hét nővér” egyik tagjaként. Igen, a világ legmagasabb oktatási intézményéről van szó (240 m). Ha már a legrégebbi nem lehet…

Az oroszok egyébként Sztálin felhőkarcolóinak (vagy simán felhőkarcolóknak) hívják ezeket az acél és betonóriásokat, melyek 1947-től épültek a nagy vezér vigyázó szemeitől kísérve, a projekt részleteit szigorú titokban tartva. Ugyebár senki nem akarta, hogy a kémkedő kapitalisták meghiúsítsák ezt a kivételes vállalkozást. Eleinte maga Berija, a KGB hírhedt elnöke volt megbízva a kivitelezés levezénylésével.

Az egyetemmel kapcsolatos munkálatok kicsit nehezen indultak, mert az elsőként kiszemelt építész, Borisz Iofan közvetlenül a Veréb-hegy szélére tervezte a tornyot, hogy még erőteljesebb hatást érjen el. Ez a város egyik legmagasabb pontja, 220 méterrel vagyunk a tengerszint, és 60-70 méterrel a Moszkva folyó felett. Az ötlet nem nyert, úgy döntöttek, nem érdemes bevállalni a kockázatot, hogy a felhőkarcoló végül esetleg a szakadékban végzi. Egy új szakembert bíztak meg a feladattal, Lev Rudnevet. Bár az egyetem végül 800 méterrel beljebb van a hegy peremétől, mégis uralja a tájat, messziről látszik hatalmas, gyertyára emlékeztető formája. Iofan is túlélte a kalandot, ami kifejezetten pozitív végkifejletnek látszik, figyelembe véve a sztálini idők szigorát. Azért a gulág képe is felsötétlik történetünkben, az építkezésnél több ezer elítéltet dolgoztattak.

Ha a munkadíjra sokat nem is költöttek, összességében nem sajnálták a pénzt az építkezésre, holott a háború után vagyunk, amikor aki életben maradt, az éhezik Moszkvában - kivéve persze a legegyenlőbbeket. A Lomonoszov Egyetemre 2,6 milliárd rubelt költöttek, kb. 415 millió dollárt mai árfolyamon. A maradék hat nővérnek összesen volt ekkora a kerete. De a kenyér csak egy dolog, Sztálin tudta, hogy jelképek is kellenek a népnek, azokból táplálkozik a hősi lélek. És mi szimbolizálhatná jobban egy ország újjászületését, mint az égre magasodó felhőkarcolók? Már az amerikaiaknak is beváltak, ugye. De ne legyen tévedés, ez itt persze teljesen más.

Az egyetemet ma park öleli körbe, van itt egy botanikai kert is, már csak ezért is érdemes kinézni. Én egyébként nem rajongok kifejezetten a szocialista építészet remekeiért, ezzel együtt készséggel elismerem, hogy rám is elég erős benyomást tett a torony. Csak kicsit kevesebb volna rajta a csillag, meg a CCCP… Nem tudom, az én szememet valahogy zavarják.  

Ami az oktatás színvonalát illeti, leginkább a természettudományok és a matematika karai szerepelnek jól nemzetközi összehasonlításban. Az utóbbi években valamelyest vesztett presztízséből a Lomonoszov, de Oroszországon belül talán ma sem akad sok komoly versenytársa, az említett területeken legalábbis.   

A képen a Lomonoszov Egyetem épülete látszik a verőfényes napsütéses moszkvai nyárban, előtérben a névadó szobra.

4 komment

Címkék: Moszkva moszkvai látnivalók

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr136549385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.07.28. 14:55:29

"Magyarországon is egészen 1367-ig, Nagy Lajos koráig nyúlnak vissza a Pécsi Egyetem gyökerei."

Az nem jelent semmit, nem működött sokáig.

Nálunk az ELTE a legrégibb, de az is csak 1635-ben
alapult, sőt: "orvostudományi kara pedig 1769-ben kezdte meg működését; így klasszikus értelemben csak ettől a karalapítástól beszélhetünk egyetemről."

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2014.07.28. 15:46:00

@Hoppácska: Köszönöm az információt, ez tényleg nem mindegy! Annak idején töriből csak annyit tanultunk, hogy 1367 - Pécsi Egyetem. Ezzel a kiegészítéssel kerek a történet.

micsoda? 2014.07.29. 11:00:17

Sok magyar tanult a Lomonoszov Egyetemen, jó volna ha élményükről írnának ide. Teljesebb lenne a kép.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2014.07.29. 12:16:53

@micsoda?: Az nagyon jó lenne, megköszönném!
süti beállítások módosítása