2013.09.26.
14:00

Írta: fannie

A Kreml - gyors körkép

100_3462_1380180316.JPG_712x534

A reggeli felvezető után kukkantsunk be a Kreml falai mögé, nézzük, milyen finomságokkal csábítanak minket!

Ahogy belépsz a Borovickaja-kapun, néhány méter után bal kéz felől találod a Fegyvertárat (Armoury, Оружейная палата), ami 1808 óta múzeumként működik. Részletes ismertetésére majd a Top 10 látnivaló Moszkvában, rossz időben bejegyzések keretében térek ki, most legyen elég annyi, hogy legalább egyszer érdemes kifizetni a 700 rubeles (kb. 4900 Ft-os) belépőt, a kiállítás gyönyörű, érdekes, gazdag.

Tovább sétálva szintén bal kéz felől a Nagy Kreml-palota (Большой Кремлёвский дворец) vár, ami tudtommal ma nem látogatható, hacsak nem kapsz meghívást olyan eseményekre, mint elnökök beiktatása, békeszerződések aláírása, diplomáciai fogadások, és egyéb hivatalos események. Az épület egyébként elég becsapós, úgy tűnik, mintha háromemeletes lenne, pedig nem is, csak kettő – a második emeletnek dupla sor ablaka van. Magába olvaszt néhány megrongálódott, régi korokra visszaszálló épületet, mint amilyen a Tyerem-palota (Теремной дворец), vagy számos 14-15-16. századi templom. A tervező, Konstantin Thon a napóleoni háborúk után kapta a feladatot, hogy a lerombolt létesítmények helyére tervezzen valami impozánsat, ami vetekedhet a szentpétervári Téli Palotával. Thon kezét dicséri egyébként a Megváltó Krisztus-székesegyház (http://elet-uton.blog.hu/2013/09/10/megvalto_krirsztus-szekesegyhaz_multja_es_jelene#more5505925), és az előbb említett Fegyvertár is.  

Jobbra, a Kreml falain túlra is érdemes kikukkantani, a Moszkva-folyóra, és a partján álló házakra látunk innen.

A Nagy Kreml-palota után következik az Angyali Üdvözlet-székesegyháza (Благовещенский собор). Eredetileg ez volt a cárok személyes kápolnája, és annak apátja volt a család hivatalos gyóntatója. 1484 és 1489 között épült III. Iván megbízásából. Krivtsov és Miszkin pszkovi építészek dolgoztak a katedrálison. Eredeti formája természetesen sokat változott az idők során, IV. (Rettenetes) Iván például többek között ellátta egy előcsarnokkal. Amikor ugyanis már negyedszer házasodott, az orosz egyház szabályai szerint nem léphetett be a templomba, ezért ebből az előcsarnokból hallgathatta csak a szertartásokat. (IV. Iván összesen végül hétszer vette fel a házasság szent kötelékét, az egyház által engedélyezett három helyett.) Az Angyali Üdvözlet-székesegyházban 1918 óta nem tartanak miséket, múzeumként üzemel, ahol meseszép ikonokat tekinthet meg a látogató, például Rubljov képeit.

Kilépve szemben velünk az Arhangelszkij-székesegyház (Архангельский собор) áll. Az építkezést még III. Iván uralkodása idején kezdték meg egy olasz származású építész, Lamberti Aloisio de Mantagnana vezetésével 1505-ben. III. Iván még abban az évben meghalt, végül a munkálatokat 1508-ban fejezték be. A nagyhercegek és cárok, valamint több cárné és herceg is ide temetkeztek, míg I. (Nagy) Péter át nem tette a székhelyet Szentpétervárra. Az egyetlen kivétel Borisz Godunov, akinek holtteste Szegijev Poszágyban pihen. Nagy Péter után már csak II. Pétert helyezték itt örök nyugalomra, aki éppen Moszkvában halt meg. Elég érdekes érzés a szorosan egymás mellé préselt kőkoporsó között kanyarogni a félhomályban, de az azért néhány percet érdemes itt is eltölteni. Iván Ivanovics, IV. Iván fia apja mellett kapott helyet, aki egyben a gyilkosa is volt, az északi falnál pedig azok a hercegek fekszenek, akiket úgy végeztek ki.

Miután ismét kint vagyunk a szabadban, forduljunk balra, és sétáljunk egyet a Katedrális téren. A Kreml legmagasabb épülete a Nagy Iván-harangtorony, amit szintén a 16. század elején kezdtek el építeni, de mai, 81 méteres magasságát Borisz Godunov idején érte el. Állítólag annyira stabil a szerkezete, hogy Napóleon katonái hiába akarták felrobbantani, a torony néhány karcolással megúszta a kalandot. Ennek ellenére biztonsági okok miatt turistákat nem engednek fel a tetejére. Ma huszonkét harangja van, a legnagyobb, az Uszpenszkij-harang 65,5 tonnát nyom.

Az Uszpenszkij-székesegyházról (Успенский Собор) reggel már volt szó Fioravanti kapcsán, most vessünk rá egy-két pillantást közelebbről. 1471-ben tették le az alapköveket, III. Iván ugyanazokat a  pszkovi építészeket bízta meg a munka vezetésével, akik később az Angyali Üdvözlet-katedrálisán is dolgoztak. 1474-ben azonban egy földrengés lerombolta a félkész falakat. Így jött a képbe Fioravanti. A templomot 1479-ben adták át, így ez a Kreml legrégibb egyházi épülete. Ikonjainak és freskóinak nagy része a 17. századra szállnak vissza. 1918-ban ezt a templomot is lezárták, de az a hír járja, hogy a nácik támadása idején Sztálin engedélyezett itt egyetlenegy istentiszteletet 1941-ben, amolyan "soha nem lehet tudni" alapon.

Az Uszpenszkij mögött bújik meg a Szent Szűz ruhájának címzett templom (Церковь Ризоположения) szerényen, ahol egy kisebb kiállítást nézhetünk meg 15-17. századi fafaragásokból.

További épületek a Kreml területén belül a Granovitaja-palota (1487-1492), a Tizenkét apostol temploma (17. sz. közepe), az Arzenál (18. század eleje), a szenátus épülete (18. század, az elnök hivatalos rezidenciája, az Állami Kreml-palota (1961), valamint maga a fal mind a 20 tornyával. Mindenképpen nézd meg a Cár-ágyút és –harangot is, mielőtt a kijárat felé vennéd utadat!

Igen, nem árt, ha egy teljes napot rászánsz a Kremlre, ha mindent alaposan meg szeretnél nézni, ideértve a különböző kiállításokat is!

Ezzel végére értünk a Top 10 látnivaló Moszkvában, jó időben listának (http://elet-uton.blog.hu/2013/09/09/top_10_latnivalo_moszkvaban_jo_idoben), legközelebb új témakörrel jelentkezem!

A viszontlátásra, до свидания!

A nyitóképen a Kreml fala és kupolái a Moszkva-folyó egyik hídjáról.

Szólj hozzá!

Címkék: Moszkva moszkvai látnivalók moszkvai Kreml

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr65534301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása