2013.07.26.
18:46

Írta: fannie

"A jó fiúk a mennybe mennek, a rossz fiúk Pattayára." Vagy nem?

100_4041_1374856548.JPG_2134x2848

Egy kicsit talán megkésve, de összefoglalom gyorsan azokat a bizonyos első benyomásokat Pattayával kapcsolatban.

Amikor megérkeztünk a túlsok órás repülőút után, és holtfáradtan igyekeztem kikandikálni a koponyámból miközben a busz zötykölődve vitt minket a szállásra, az első dolog, amit megállapítottam magamban, ez volt: “Úristen, ez egy putri.” Düledező házak, inkább csak viskók, szemét mindenfelé. Aztán amikor megérkeztünk a négycsillagos hotelbe, elfoglaltuk a szobánkat, és kinéztem az ablakon, ez suhant át az agyamon. “A panorámánkat kissé talán rontja ez a szeméttelep itt 50 méterre.”

Igen, felesleges lenne szépíteni, nem indultunk jó lábbal. Ahogy az a csótány sem, amelyikre ijedtemben két méterről ugrottam rá nagy lendülettel a fürdőszobánkban, az első frissítő zuhany után. Közvetlenül azelőtt, mielőtt az összes bőröndünket visszazártam volna, törekvéseim szerint hermetikusan.

Nos, ez az első benyomás, ahogy az lenni szokott, tartósnak bizonyult. Pattayát nem a tisztaságáért kell szeretni. De szeretni lehet, az kétségtelen.

Az előző három posztban már írtam a kedvenc helyeimről, a tigrisekről, a botanikus kertről, a templomokról. Ezekre most nem térek ki még egyszer. Van még más látnivaló is, néhányról ma még feltöltök egy-két képet, szokásomhoz híven.

De hogy folytassuk a “jó dolgok” listájával, itt van mindjárt a hires thai masszázs. Hihetetlenül olcsó, és kétszer annyira csodálatos, mint amennyire olcsó. Na, ezt az egyenletet oldd meg. J 200 bahtért (kb. 1400 Ft) már egy órás hátnyomkodás jár, nem is akármilyen. De igénybe vehetsz sokféle kozmetikai szolgáltatást hasonlóan alacsony áron, arckezelés, manikűr, pedikűr, mifene.

Az éttermek sem drágák, moszkvai szemmel meg pláne nem. Érdemes megkóstolni a thai fogásokat, főleg, ha szereted a csípőset. Azért ezzel vigyázz, nem kevés turistát láttunk vörös fejjel küzdeni a currys különlegességekkel. A felesleges gőz tulajdonképpen a fülükön távozott, á la Tom és Jerry. Helyi specialitás a “ki ne hagyd” listáról a pad thai, ami rizstésztával készült finomság. Megkóstoltuk a csirkés és a királyrákos változatát is, mindkettőnek sikere volt nálunk. Megpróbálkoztunk a kókuszlevessel is, az azért felejthetőnek bizonyult. Amire így másfél év távlatából is világosan emlékszem, az egy zöldteás jégkásaszerű desszert volt, nagyon finom! Sajna a neve már nem rémlik, és az interneten sem találtam rá, de ha arra jártok, ne hagyjátok ki!

Egyébként, ha a helyi ízvilág nem a Te eseted, ahogy minden jól felszerelt turistaközponthoz illik, Pattayán is képviselteti magát minden nemzet konyhája, az olasztól a japánig. Éhen nem fogsz halni. Azért az utcai árusokat mi kihagytuk, inkább nem kockáztattuk meg, hogy a nyaralásunkat elrontsuk egy jó kis hasmenéssel.

Érdemes bevásárolni személyre szabott ruhaneműből is. Mi egy indiai pasinál varrattunk három öltönyt, három inget, egy télikabátot, szuper minőség, nevetségesen alacsony ár. Gyakorlatilag fél vakáció ára megtérült ezzel az egy vásárlással. Jó tanács: mindig alkudj, akkor is, ha a kiindulási összeg is olcsó neked. Az első ár thai viszonylatban mindig magas. Ez mindenre igaz. Mást, táskát, cipőt, ruhaneműt mi nem vettünk, mert elég gagyinak tűntek, de nem is nagyon erőlködtünk a kereséssel, nem shoppingolni mentünk.

Még mindig a pozitív élményeknél maradva meg kell említeni a scootert. Rögtön az első nap béreltünk egyet, és a 10 napra fizettünk érte 2012 januárjában 9000 forintnak megfelelő összeget. Bejártuk vele a vidéket, nélkülözhetetlen eleme lett a nyaralásunknak. Az idő jó, a forgalomban figyelni kell, de Moszkvához képest semmi. Külön vicces, ahogy egész családok felpréselik magukat hasonló járművekre, Apa, Anya, gyerekek. Bukósisak vagy nincs, vagy olyan, amilyet a képen is látsz, játék.

Ha nincs kismoci, ott a tuktuk, amivel szinte bárhová el lehet jutni. Millió van belőlük. Ezek platós autók, általában fedettek, hogy ne kapjanak napszúrást a kedves utasok. Többnyire kötött útvonalon közlekednek, de útközben bárhol megállnak, menetidejük meg nincs. Olyanok, mint a marshrutka Moszkvában.

És ha már megint Moszkva… Az oroszok itt is pont nagyon sokan vannak. Mindenhol minden ki van írva cirill betűkkel, ha külföldinek vélnek (márpedig nehéz elvegyülni a helyiek között), akkor először oroszul szólítanak meg, a napágyért meg kell küzdeni az agresszív, arrogáns orosz családfővel, az étteremben pedig tíz vendégből hat tutira szól a pincérnek, hogy túl kicsi a féldecis pohár a vodkához. Thaiföld az egyik a nem túl nagy számú ország közül, ahova az oroszoknak nem kell vízum. Sokan kiadják moszkvai, vagy pétervári lakásukat, amiből aztán kiskirályként élnek a kellemes éghajlaton.

Végül essen egy-két szó a tengerről. Nem voltam elájulva. Túl sok turista, túl sok szemét, bennfentes információnk meg nem volt, hogy hová érdemes menni. Bár sokszor kiutaztunk a környező szigetekre is motorcsónakkal, elhagyva a nagyvárosi forgatagot, nagyon messze és szinte veszélyes utakon jutottunk ki csak tényleg szép, magányos partokra. Az első napok egyikén történt, hogy valamelyik szigetre kiérve csalódottan láttuk, hogy bizony itt sem lehet lefektetni még egy törölközőt sem. Nem baj, gondoltuk mi, kicsi a sziget, addig megyünk, míg nem találunk egy alkalmas helyet. Másztunk mi sziklán, gyalogoltunk térdig érő vízben, de végül megtaláltuk, amit kerestünk. Csak visszafelé már lejjebb ment a tenger szintje, a felszínre kerülő kövek meg jó nedvesek, meg csúszósak voltak. És én bizony úgy kinyúltam, mint a béka. Kék-zöld lett a térdem, folyt a vér. Azért van rajtam a kistigrises képen is legging a szoknya alatt.:)

(http://elet-uton.blog.hu/2013/07/23/elbuvolo_thaifoldi_kistigrisek)

Nem baj, a lényeg az, hogy az elszántabbak bizony találnak nyugodt helyeket maguknak, bár ez nem könnyű.

Eddig személyes tapasztalainkról volt szó, most egy olyan jelenséget is megemlítek, ami, kár lenne tagadni, szintén szerves részét képezi a pattayai életnek – a szexturizmusról beszélek.

Mindenhol tapasztalni. Volt étterem, ahol a felszolgáló ugyan fiú volt, de láthatóan nagyon szeretett volna lánynak látszani. A tuktukon, az utcán, mindenhol látni furcsa párokat, idősebb urakat fiatal thai hölggyel, vagy fiúval. A címben idézett mottóval ellátott pólóban legalább annyian feszítettek, mint néhány éve (10?) Budapesten a supermanesben. A belvárosban a Walking Streeten (kb. sétálóutcát jelent) egymást érik az éjszakai klubok, bárok, ahol nyiltan folyik az üzlet. Részleteket elsőkézből nem tudok, de nem kell sokáig keresgélni az interneten, hogy avatottá válj a témában. Állítólag a lányokat/fiúkat kibérelheted rövedebb időre (egy éjszaka), vagy akár hetekre is. Ha akarod, főz, mos, vasal rád, idegenvezet, üzleteket köt, alkuszik a boltokban, piacon… szóval minden szempontból gondját viseli a kuncsaftnak. Úgy hívják, thai feleség. A helyi újságban aztán napi szinten hír, hogy külföldit kiraboltak, azt hitte, hogy nővel van, aztán nem is, stb.

Nekem ettől konkrétan a gyomrom fordult fel, de nem vagyunk egyformák, na. Az biztos, hogy kereslet is, kínálat is volt bőven.

Összességében azért pozitív élményekkel tértünk vissza az orosz fővárosba, hogy a fenébe ne, kicsit fogfájósan hagytuk ott a plusz harminc fokot a mínusz huszonötért, az Indiai-óceánt a sártengerért. Az biztos, hogy ha egyszer visszatérünk Thaiföldre, az úticél nem Pattaya lesz, inkább Bangkok, vagy Pukhet.

Egy kis kiegészítő: Mi csak tíz napot töltöttünk Thaiföldön, de az egyik "kollégám" már évek óta ott él, érdemes ellátogatni blogjára néhány további információért. Itt az egyik legjobb összefoglaló linkje:

http://akinemlepegyszerre.blog.hu/2013/06/27/pokolbeli_vig_napjaim

Jó szórakozást!

Na, ennyit Thaiföldről. Jövő héten visszatérünk Oroszországba, reméljük, addigra a nap is kisüt.

Jó hétvégét mindenkinek!

7 komment

Címkék: Thaiföld

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr795428019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vladimir0370 2013.10.07. 21:51:12

nem sokat filozofaltal! :-) erdekes volt olvasni irasodat, ugyanis thai felesegem van, ertelemszeruen voltam is parszor "odaat", de meg sosem voltam "turistakornyezetben". furcsa, hogy a szagokrol nem irtal semmit. :-)

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.10.08. 07:04:57

@vladimir0370: Hello, üdvözöllek a blogon! :) Igen, a szagok... Talán azért, mert a piszok jobban megragadt. Ez a cikk a nyaralás után másfél évvel született, eléggé "letisztultak" már az emlékek. Azért remélem, olvastad a többi bejegyzést is Thaiföldről, azok pozitvabb hangvételűek. ;) De nem tartottam fairnek, hogy ne szóljak semmit arról, ami nem tetszett.
Nem hiszem, hogy Pattayára valaha visszatérünk, ha Thaiföld, akkor inkább Phuket. De ajánlhatsz is valami szép, turistáktól megkímélt helyet! Te merre jártál?

vladimir0370 2013.10.08. 22:48:12

@fannie: koszi. alig valamerre. nem turistaskodtam ugyanis. mentem csaladlatogatasra, eskuvore, apas szulesre stb.
bangkok charlie nyomta ezt:
thai.blog.hu/2013/09/04/koh_phangan_repter_csuszik_az_epites
erdekes lehet...
egyszer mar korbe kene neznem, mert voltam par helyen, de nevezetesseget alig neztem meg. olyan barbarnak is erzem magam... nekem csak olyan jutott, mint a sult kacsat nyers kacsaverrel leontve evo nagybacsi, meg a nyuzott patkanyt kesobbi fogyasztasra csomagolo unokahug (megnyugtattak, nem csatorna, hanem mezei patkany...) :-) (nem vicc!) de ha legkozelebb megyek - es remelem, jovore eljon az ido, amikor lesz egy honap szabadsagom, - akkor egy hetre biztosan bekoltozom a szerzetesek koze. engem inkabb ez erdekel.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.10.09. 06:59:12

@vladimir0370: Nyers vér és patkány? Jól hangzik... :P Az biztos, hogy te már sok olyat láttál, amit egy mezei turista nem, nekünk csak a festő-focizó-kötéltáncoló elefántokat mutogatják.
Hogyan ünneplik például az esküvőt? Van kedved mesélni róla?
Nekem is kedvenceim voltak a templomok, Pattayán meglepően kevés turista látogatta őket, pedig nagyon szépek, van fenn róluk néhány fotó itt is. Jobb is volt így, kevés emberrel, jobban lehetett élvezni a hely hangulatát.

vladimir0370 2013.10.13. 23:31:54

@fannie: kisse el vagyok havazva. voltam... nem egy nagy elmeny munkahelyeken kopogtatni 39 fokban es oltony-nyakkendoben...
kepzeld, sok olyat tapasztaltam, amit turistak nem. viszont aposom egyedul lenyomott egy uveg birsalma palinkat, meg egy uveg unicumot, mire kijottunk a korhazbol a szules utan! :-) tok jo fej! az angoloknak egyik sem jott be. magam nem vagyok egy nagy palinkazo, elvetve iszom tomenyet, de azon lehidaltam, hogy a birs palinka milyen finom tud lenni.
viszont egy elefantot sem lattam cserebe. :-( majmot sem. :-( semmi ilyesmit:
www.youtube.com/watch?v=RnagSceaXss
de kiprobaltam Bangkok legjobb pad thai konyhajat, amit egy kover, oreg ladyboy csinal, es a helyiek a varos tulso vegerol is elzarandokolnak oda pad thai-t enni annak ellenere, hogy thai viszonyokhoz kepest nagyon draga. viszont nagyon-nagyon finom.
www.tinyurbankitchen.com/2013/03/thip-samai-best-pad-thai-in-bangkok.html
ejnek evadjan - bar a vendegek csak jonnek, beturjak a kajat, es mennek, - sorba kellett allni asztalert.
pont ugy talalkoztam a felesegemmel eloszor, hogy februar 14. is bennne volt, es azon az esten egy hajouton vacsoraztunk a chao phraya folyon. nagyon romantikus volt.
felesegem nem akart angliaban szulni. lattam aa korhazat belulrol, sot a mutobe is beengedtek, ha mar felig-meddig szakmabeli vagyok. nagyon tiszta, jol felszerelt privat korhaz volt. allami korhazat nem lattam. viszont a nogyogyasz maganrendeloje megdobbentett. akkor tenyleg elgondolkodtam egy kicsit, vajon jo helyen vagyunk-e. nehez lenne szavakkal leirnom a helyet es az atmoszferat.
a thai eskuvonk majdnem egy evvel a nagyon funkcionalis es egyszeru otthoni eskuvo utan volt. akkor mar vartuk a babat, es szeretett felesegem alakjan nagyon meglatszott. ez azzal jart, hogy nem akart thai nepviseletet felvenni - oszinte banatomra. mar napokkal elotte jott a clairvoyant, es elkezdte csinalni a szerencsefat. ez jellemzo arra a teruletre, bananlevelbol es viragokbol all, meg diszekbol. kesobb elmentunk a joszagu piacok egyikere, es bevasaroltunk. elozo este egyszer csak betoppantak a baratok, ettek, ittak ugy este tizig. azt hittem, valami elounneples volt. aztan mintha varazsszora alltak volna neki a fozesnek. es kozben felvaltva nyomtak a karaoket, amitol kettoig nem tudtam aludni, pedig hat otor volt keles. a szerzeteseknek reggel bent a hazban adtak etrelt, akik ott el is fogyasztottak, es imadkoztak ertunk, megaldottak minket. aztan a clairvoyant tett meg mindent a joszerencsenk erdekeben. :-) az is eldolt, ki a csaladfo! :-) erdekes volt, ahogyan egy fonallal korbekeritettek az egesz csaladot. jo volt kozejuk tartozni. ezutan eszem-iszom, de nem tartott estig. felesegemet most is zavarja, ha ismeroseim tovabb maradnak, mint 2-3 ora. pedig hat ez nalunk normalis.
kulonben 'elmenni a szerzetesekhez' alatt azt ertettem, hogy bekoltozni egy hetre legalabb evente, es tanulni meditalni.
sajnos nem tudok tobbet irni, mert leragad a szemem.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.10.17. 07:11:44

Nem értem... ti most hol éltek? Hol van 39 fok? Csak nem Angliában? De akkor miért írod, hogy a feleséged nem akart ott szülni?
Azt olvastam, hogy teljesen normális arrafelé beállni szerzetesnek rövidebb időre. Érdekes kultúra.
Megmondom őszintén,kicsit irigyellek, hogy ilyen szinten bepillantást nyertél a thai mindennapokba. Simán becserélném egy ilyen élményért az összes elefántshowt, amit láttam. A krokodilt is. (A kistigriseket nem.) :)
Lenne egy indiszkrét kérdésem: Szerinted miért van annyi ladyboy arra?

vladimir0370 2013.10.17. 15:17:09

@fannie: haha! jo bonyolultak vagyunk, ugye! mivel nincs angliaban senkink, jobb volt thaifoldon vilagra hozni chalisa-t. (ez nem a francia 'mano', hanem a thai 'sikeres szemely'. mashol van a hangsuly.) otthon az egesz csalad segitette a felesegemet, aztan ugy ket honap mulva ossze is szedtem oket, es irany vissza anglia. banatunkra... en nagyon szeretnek thaifoldon elni. de a 39 fok az eppen abu dhabi. itt kerestem munkat az elozo ket hetben. ugy nez ki, ez egy allomas lesz thaifold elott. hm... azok a csaladi vacsorak a teraszon, korbeulni a finomsagokat a rattanszonyegen, azt szeretem. nyugi van, nincsen gorcs vagy stressz.
nem tudom miert van annyi ladyboy thaifoldon. van itt par velemeny:
answers.yahoo.com/question/index?qid=20090603083251AAbjJXD
en.m.wikipedia.org/wiki/Gender_identities_in_Thailand
az biztos, hogy mar talalkoztam tizenegynehany eves ladyboy-jal is. nem tudom, mi az oka a nagy szamuknak. ebben nyilvan szocialis tenyezok is szerepet jatszanak. nincs veluk semmi baj, de tenyleg.
a felesegemmel a kapcsolat igazi internetes ismeretseg volt. amikor eloszor utaztam thaifoldre, hogy talalkozzam vele, jol be voltam sz.rva, hogy mit talalok majd a bugyjaban, gondolhatod... :-D
süti beállítások módosítása