2013.06.06.
12:20

Írta: fannie

Gondolatok a zöldre várva

Már elég régóta keringenek a youtube-on kisebb összeállítások, amik az orosz közlekedés jobban sikerült pillanataiba engednek bepillantást: autókról leszakadó részek, piros lámpánál átszáguldó kocsik, szintén pirosban közlekedő, a telefonjukat nyomkodó gyalogosok, zebrán parkolás, felszigszalagozott karosszériák, és a többi, és a többi.

Amíg nem volt személyes tapasztalatom a kérdésben, még viccesnek is találtam a látottakat. Amióta azonban minden harmadik nap vissza kell ugranom a zebrán, hogy teret engedjek egy tilosban még áthajtó négykerekűnek, kicsit megváltozott a hozzáállásom. Mióta minden egyes alkalommal, mikor elsétálok a boltba, az oda-vissza összesen 300 méteren legalább két szabálytalanságot látok, azóta másfelé görbül a szám széle. Mindezt úgy, hogy a város tele van rendőrrel.

Mit jelent ez? Hogy az orosz rosszabb lenne, mint bármelyik másik nép? Rosszabbul vezetne? Nem. Nem hiszem, hogy rosszabbul vezetnének, mint az olaszok, vagy a magyarok. Egész egyszerűen azt jelenti, hogy aki erre jár, az vigyázzon magára, az átlagosnál jobban, tudja, mire számítson. Se többet, se kevesebbet nem kell az egész mögé gondolni. Moszkva egy tizenkétmilliós nagyváros. Már csak ezért is törvényszerű, hogy nagyok a dugók, hogy egy ember hibája is óriási elakadást tud okozni, hogy nagyobb az esély olyannal találkozni, aki nem tud vezetni, mégis volán mögé ül, és hogy az agresszívebb vezetési stílust talán már csak a túlélés érdekében is sokan felveszik. Szóval figyeljetek magatokra, másokra, és sok szerencsét.

Nos, az orosz nép büszke, valaki(k) nem tudta (tudták) tovább nézni ezeket a negatív töltetű videókat, így megjelent egy olyan válogatás is, ami segítőkész, másokra odafigyelő embereket mutat be. Nincs is ezzel semmi baj, ilyen is van. (Megtekinthető itt: https://www.youtube.com/watch?v=TDZo3jjs3b8. A harcosabb szellemű felvételekből számtalan kering a hálón, itt van egy példa: https://www.youtube.com/watch?v=itMdLTd1l4E.)

Amitől viszont enyhe emésztési zavaraim támadtak, az a hozzászólások tartalma volt. Az én Facebook oldalamon olaszul és magyarul is megjelent a youtube link. Az egyiknél a kommentek mondanivalója ez volt: Tök jó, hogy ilyen is van, nem csak a rosszra kell odafigyelni, érdemes a jót is észrevenni. A másiknál: Hát igen, az oroszok is jobban tudják, nálunk meg minden elviselhetetlen, és különben is.

Rátok bízom, hogy eldöntsétek, melyik alaphang tartozik a magyarhoz.

Én ezt tényleg nem érem, segítsetek, mert megakadtam. Hogy miért van akkora divatja nálunk a panaszkodásnak, miért jó mindig a szomszéd kertjét nézegetni?!

Csak zárójelbe tennék fel néhány kérdést ezzel a bizonyos pozitív videóval kapcsolatban:

  • Szerintetek miért van rengeteg kocsiban kamera felszerelve? A youtube videók miatt? Ugyan már!
  • Miért vet keresztet az idős néni, mielőtt átmenne az úton?
  • A másik miért egy forgalmas körforgó bejáratánál akar átkelni?
  • Mit keres a totyogó kisgyerek az utca közepén, egyedül?

De nem is ez a lényeg: miért indítja be egy ilyen képsor sok emberben kényszeresen azt a gondolatsort, hogy nálunk minden milyen szörnyű? Miért? Ettől várjuk a javulást? A jobb életet? Így akarjuk megoldani a problémáinkat? Hogy saját magunkat köpködjük szembe?

Ha mindenki, aki odaírta, hogy "nálunk ilyen soha nem lesz", feláll, és végrehajt egy jó cselekedetet, máris összejött az öt perces felvételre való. Csak arra figyeljetek, hogy kamera legyen nálatok, mert anélkül, úgy tűnik, nem ér semmit az egész. Nahát.

Mielőtt valaki azt gondolja, túl nagy ügyet csinálok a kérdésből, válaszoljatok erre: ha egy orosznak azt mondod, itt kifejezetten udvariatlanok a pénztárosok a boltban, mit válaszol? Hogy lehet, de gondolj bele, nagyon alacsony a fizetésük, nem tudnak megélni, általában tíz másik emberrel osztoznak az albérleten is. Ha egy olasznak megemlíted, a maffia bizony szörnyű dolog, rögtön kész a válasz, igen, sajnos ott a maffia, de nézd meg, mi mindent adtunk a világnak, micsoda művészeket, tudósokat, és persze a pizzát meg a tésztát. Ha egy magyarnak mondod, hogy a magyarok munkakerülők, jó eséllyel rávágja, hogy így van, és még lopnak, csalnak, hazudnak is. Sajnos túlzás nélkül állíthatom, számtalan ilyen beszélgetésnek voltam már fültanúja. Számomra ez több mint megdöbbentő. És nagyon, nagyon szomorú. Érdemes volna rajta elgondolkodni.

Végezetül egy mondást idéznék azoknak, akik irigylik az oroszoktól a közlekedési moráljukat.

Vigyázz, mit kívánsz, mert egyszer még valóra válik.

Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés gondolatok Magyarország Moszkva

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-uton.blog.hu/api/trackback/id/tr55346867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása